Vezbanje u trudnoci

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 200
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 192
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Vezbanje u trudnoci
« poslato: 20:07:50, 19.Mar.2014. »
Svakako je najvažniji uslov predporođajnog vežbanja uredna trudnoća i savetovanje i odobrenje lekara koji vodi trudnoću.

Nakon odobrenja lekara, najvažnije je stručno vođstvo tokom izvođenja predporođajnih, odnosno prenatalnih vežbi.

Prenatalne vežbe u svojoj osnovi imaju jednak zadatak kao i vežbanje uopšte, postizanje boljeg opšteg stanje organizma, međutim, njihovo izvođenje je specifično. Posebno je prilagođeno svakoj trudnici ponaosob, u zavisnosti od njenog opšteg stanja, navici vežbanja pre trudnoće, fazi trudnoće...

Kontinuiranim vežbanjem tokom trudnoće trudnice će pratiti i upoznavati svoje telo kao i promene kroz koje prolaze. Ciljanim vežbama preuzeće delimičnu kontrolu nad telesnim promenama koje su jasno vidljive, ali i nad onima koje se odvijaju unutar tela.

Trudničko povećanje kilograma i stvaranje potkožnog masnog tkiva održaće se u granicama normale - očekivano je da trudnica tokom trudnoće u proseku dobije od 10 do 12 kilograma, a prosečan porast telesne težine iznosi oko pola kilograma u nedelju dana.

Svaka trudnica mora da prihvati činjenicu da joj je tokom trudnoće smanjena mogućnost kretanja, a samim time i potrošnja energije, i zato treba pripaziti na unos kalorija koji je često ponekad neopravdano povećan, piše Tportal.

Hormonska neravnoteža progesterona i estrogena tipičan je uzorak zdrave trudnoće, kao i pojačan rad svih organa, ali to dovodi do niza telesnih poteškoća kao što je kratkoća daha, ubrzan rad srca usled promena funkcije kardiovaskularnog sistema, usporavanje rada celokupnog organizma, odnosno metabolizma što često dovodi do takozvanih lenjih creva i konstipacije i na početku učestalo, a potom i otežano mokrenje.

Budući hormoni u trudnoći opuštaju ligamente i time povećavaju opasnost od povrede zglobova i mišićnih istegnuća tako da je važno da vežbanje vodi stručna i iskusna osoba, upoznata sa specifičnostima prenatalnih vežbi.

Važno je imati na umu kako s rastom deteta, tj. stomaka dolazi do pomeranja centra za gravitaciju unapred, što ponekad stvara probleme s ravnotežom. U obzir je potrebno uzeti i krvni pritisak; u početku trudnoće mnoge se žene susreću s niskim pritiskom koji s mesecima trudnoće raste i može da se razvije u problem visokog krvnog pritiska.

autor: MP izvor: B92/Novi magazin


Strah me čini jačim i boljim.
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
37 Odgovora
20198 Pregleda
Najnovije: 23:18:18, 17.Dec.2013.
pg crna gora
1 Odgovora
1183 Pregleda
Najnovije: 08:56:57, 09.Jun.2009.
Šmišonja
0 Odgovora
863 Pregleda
Najnovije: 13:03:13, 16.Avg.2011.
Ch