Zasto samoubistvo!!?

• Odgovora: 7

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Zasto samoubistvo!!?
« poslato: 17:55:24, 28.Feb.2009. »
Samoubistva - Srbija iznad evropskog proseka
Subota, 28. februar 2009. 16:47    

Centar za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju suicida "Srce" apelovao je danas na nadležne državne organe, posebno predstavnike lokalnih vlasti, da na mostove koji se mogu označiti kao kritična mesta kada su samoubistva u pitanju što pre postave zaštitne mreže i uvedu ili pojačaju rečne patrole policije.

"Iako je u borbi protiv suicida prevencija od presudnog značaja, smatramo da bi se navedenim merama donekle ublažilo krajnje zabrinjavajuće stanje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u Srbiji na 100.000 stanovnika godišnje registruje 18 samoubistava, dok je evropski prosek 13, a svetski 16.

Posebno zabrinjavajuće stanje je u Vojvodini, gde stopa iznosi 29 i gde se, statistički gledano, na svakih 17 sati samoubistvo.

Centar "Srce" je apelovao na medije da se suzdrže od senzacionalističkog izveštavanja o samoubistvima, posebno kada je reč o snimcima ili fotografijama potencijalnih samoubica.

U saopštenju se apeluje na medije da se uzdrže od senzacionalistickog izveštavanja kada su samoubistva u pitanju, kao i da snimcima ili fotografijama potencijalnih samoubica, mostova i zgrada, ne utiču na usvajanje modela koji bi osobe u krizi mogle preuzeti prilikom osmišljavanja plana samoubistva.

Centar "Srce" je apelovao na medije da se uključe u akcije prevencije samoubistava.

Ta nevladina organizacija apelovala je na građane Srbije da pokažu više razumevanja prema osobama u krizi.

Dežurni telefon Centra "Srce" je 021 66 23 393, a adresa elektronske pošte je vanja@centarsrce.org.

Telefonska linija otvorena je svakog dana, uključujući vikende i praznike, od 14 do 23 sata.

(agencije/MONDO)

*

Van mreže Love_Hurts

• **
  • 480
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 0
  • Pol: Žensko
Odg: Zasto samoubistvo!!?
« Odgovor #1 poslato: 12:25:41, 13.Apr.2009. »
O samoubistvu razmišlja 10.000 mladih
Ponedeljak, 13. april 2009. 10:01   

Svake godine u Srbiji se ubije oko 90 tinejdžera, a procenjuje se da čak 100 do 150 puta više njih ima samoubilačke tendencije, odnosno da između 9.000 i 13.500 mladih osoba spada u potencijalne samoubice "kažu u novosadskom centru "Srce”, volonterskoj, nevladinoj organizaciji koja se bavi prevencijom samoubistva i pružanjem emotivne podrške osobama u krizi.

”Rezultati najnovijih istraživanja Unicefa i Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji ukazuju na loše mentalno zdravlje mladih, sa sve višom stopom poremećaja ponašanja, bolesti zavisnosti, depresije i samoubistava.

Trećina srednjoškolske populacije pokazuje znake psihološkog trpljenja i mentalnih problema, a slični podaci dobijeni su i u istraživanjima studentske populacije “, kaže za “Blic” Dejan Stojičić, aktivista Centra “Srce”.

Psihijatar Milan Milić, direktor Opšte bolnice u Pančevu, kaže da se ova sumorna statistika globalno ne menja jer čovek stalno ima konflikt sa svetom oko njega, bez obzira na to da li živi u Srbiji, Nemačkoj ili Švedskoj. Uprkos tome, razloga za zabrinutost ima, a krivac je svetska ekonomska kriza. Čak je i Svetska zdravstvena organizacija upozorila da bi kriza mogla da dovede do pogoršanja opšteg mentalnog zdravlja i većeg broja samoubistava. U SZO su procenili da će najteže posledice najverovatnije osetiti stanovništvo u zemljama srednjeg i niskog standarda, gde spadamo i mi.

”Kod muškaraca najčešći povod za samoubistvo je pad na društvenoj lestvici. Muškarci svoju ulogu i identitet vide u socijalnoj dimenziji: da li su uspešni, da li su obezbedili porodicu... Kada padnu u socijalnom smislu, onda nastaje veliki problem “, kaže dr Milić.

Pogotovo ako se zna da oni stasavaju među starijim uzorima koji jesu očvrsli u godinama ratova i sankcija krajem prošlog veka, ali im je to iskustvo za uzvrat okamenilo emocije.

”Dok stariji ljudi češće realizuju samoubistvo, mlađi ljudi ga češće pokušavaju. Mladi to čine apelujući na pomoć, skreću pažnju na probleme. Suicidnost se godinama kreira i dođe kap koja prelije čašu. Neko želi da sebe kazni za grehe koji mogu biti pravi ili umišljeni. Neki koriste suicid kao sredstvo manipulacije, da bi iznudili ljubav, pažnju ili čak osvetu. Samoubice se vraćaju, svaki pokušaj samoubistva se vraća i svaki treba shvatiti ozbiljno ma koliko naivno delovao”, kaže dr Milić.

Samoubistva i pokušaji samoubistava se češće dešavaju u gradskim nego u ruralnim sredinama. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da u većim gradovima češće dolazi do otuđenja i usamljenosti.

”Osobe u krizi treba ohrabriti da pomoć potraže u zdravstvenim ustanovama, odnosno kod školskog psihologa ukoliko je reč o mladima”, kaže Stojičić.

(MONDO)
Teshko je biti niko i nishta onome ko tebi znachi sve...

*

Van mreže Astro-girl

• **
  • 490
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 3
« Odgovor #2 poslato: 17:59:45, 13.Apr.2009. »
Bas zabrinjavajuce :;
"Verovanje u uticaj konstelacija proizilazi pre svega iz iskustva koje je toliko uverljivo da ne moze biti odbaceno od strane onih koji to iskustvo nisu imali."
Kepler

*

Van mreže capri

• *
  • 99
  • 0
« Odgovor #3 poslato: 00:39:10, 16.Apr.2009. »
 Možda cu reći nešto što će mnogi ocijeniti kao ekstremno konzervativno,ali zagovaranje liberalnih stavova u svemu i svačemu kao i pravo na sve i svašta,popularizacija "demokratije"(koja u obliku kakav se prezentuje u realnom svijetu nigdje ne postoji) otupljuje čovjekov borbeni duh u svrhu preživljavanja.Prepreke služe da se preskaču,a ne da se odustane od preskakanja.A suicid je po meni odsustvo želje za borbom sa preprekama..jer se kad ogoliš do kosti ,uglavnom kod ljudi koji se odluče na takav čin sve svodi ja to nešto trebam,želim,imam pravo, a eto nepravedni ljudi i još nepravedniji život mi to uskraćuje.. Nepravde i teških života je bilo i biće, život je borba i tu je za mene tačka..I izazov da baš ja zeznem te okolnosti i pobjedim

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #4 poslato: 00:54:48, 16.Apr.2009. »
Slazem se sa tobom i mislim da drustvo mnogo treba da uradi po tom pitanju jer koliko je problem pojedinca toliko je i drustva..

*

Van mreže *Baby*

• **
  • 380
  • 2
« Odgovor #5 poslato: 15:13:40, 23.Apr.2009. »
Većina mladih odluči da podigne ruku na sebe.Neki to i urade,a neki koji nemaju hrabrosti ne.
Čitala sam mnogo o pokušaju suicida.Dosta slučajeva suicida dešava se u Srbiji.
Na mnogim primjerima vidjela sam da se ubijaju zbog neuspjeha ili loših ocjena u školi,dok drugi to čine zbog neostvarene ljubavi...
Osoba koja je već pokušala da podigne ruku na sebe,a nije uspijela,uradiće to kad tad.
Čitala sam i primjer jednog dečka,koliko se sjećam da je bio iz Beograda.
Dobio je lošu ocjenu u školi i to nije mogao da podnese.
Bacio se sa mosta.To je toliko žalosno.
Na mnoge načine se ubijaju.Jedna djevojka je pokušala tako što je popila sve tablete koje je našla u kući.Legla je u krevet,i kako kaže čekala je.Počelo joj se priviđati da zavjese sa prozora kreću na nju i da je dave.Došla je slučajno njema prijateljica i spasila je.
Ovakvih slučajeva je sve više,što znači da bi se i društvo trebalo malo više pozabaviti ovim problemom.Nije samo pojedinac glavni krivac.

*

Van mreže capri

• *
  • 99
  • 0
« Odgovor #6 poslato: 16:35:30, 23.Apr.2009. »
Većina mladih odluči da podigne ruku na sebe.Neki to i urade,a neki koji nemaju hrabrosti ne.
Čitala sam mnogo o pokušaju suicida.Dosta slučajeva suicida dešava se u Srbiji.
Na mnogim primjerima vidjela sam da se ubijaju zbog neuspjeha ili loših ocjena u školi,dok drugi to čine zbog neostvarene ljubavi...
Osoba koja je već pokušala da podigne ruku na sebe,a nije uspijela,uradiće to kad tad.
Čitala sam i primjer jednog dečka,koliko se sjećam da je bio iz Beograda.
Dobio je lošu ocjenu u školi i to nije mogao da podnese.
Bacio se sa mosta.To je toliko žalosno.
Na mnoge načine se ubijaju.Jedna djevojka je pokušala tako što je popila sve tablete koje je našla u kući.Legla je u krevet,i kako kaže čekala je.Počelo joj se priviđati da zavjese sa prozora kreću na nju i da je dave.Došla je slučajno njema prijateljica i spasila je.
Ovakvih slučajeva je sve više,što znači da bi se i društvo trebalo malo više pozabaviti ovim problemom.Nije samo pojedinac glavni krivac.

Treba i društvo ali mislim da je glavni akcenat na porodici.Suštinske stavove o životu mi steknemo do 14 godina ostalo je samo nadogradnja,,cifranje. Mada moram reći ima odredjenih slučajeva gdje je genetika presudna.Institucije društva treba da pomognu prevashodno jačanje porodice i njene funkcionalnosti.Ja ne vjerujem u priče ubio/la se zbog loših ocjena,neuzvraćene ljubavi i....to su po meni samo situacije koje služe kao okidački mehanizam za nešto čemu je neko već sklon iz ovih ili onih razloga.Ne može ništa proklijati bez sjemena.E sad šta i kako će aktivirati to nešto duga je priča.U jednom manjem broju slučajeva držim da u samoubistvu ima izvjesne doze egoizma.Po principu poslije mene potop,jer oni tim činom riješe sebe problema i proizvedu hiljadu drugih ljudima koji ih vole.Šta je s roditeljima,djecom koja ostaju,koliko nesreće takva osoba ostavi u njihovim životima?Mislim da dugujemo svim ljudima koji nas vole tu činjenicu da ćemo ostati u ringu koji se zove život do prirodnog kraja.

*

Van mreže pg crna gora

• **
    Urednički tim
  • 546
  • Zahvaljeno: 11 puta
  • 11
« Odgovor #7 poslato: 16:49:11, 18.Avg.2018. »
Ne razumijem ljude koji to urade. Isplači se. Smisli rešenje i kreni dalje.

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000