Samoubistvo - hrabrost ili kukavicluk

• Odgovora: 38
Stranice: 1 2 3 4 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
  • Pol: Žensko
Samoubistvo - hrabrost ili kukavicluk
« poslato: 10:22:17, 10.Jun.2010. »
Samoubistvo ili suicid (od latinskog sui caedere što znači sebe ubiti) je namerno oduzimanje sopstvenog života, zbog različitih motiva. Prema psihoanalizi, samoubistvo je čin autoagresije, izraz sadizma super-ega koji se okrenuo protiv same osobe. Samoubistvo je očajnički protest, ono je čin pobune ega protiv tiranskog superega i, istovremeno, poslednji pokušaj zadobijanja njegove naklonosti. Samoubistvo je, prema Frojdovoj teoriji nagona, najdirektniji izraz nagona smrti, odnosno impulsa za totalnom autodestrukcijom. Mnoge osobe reaguju suicidalnim idejama u kriznim situacijama, a da mogu proći godine da ih ne ostvare, ili koriste suicidalne intencije da bi izazvale pažnju okoline. Ipak, na svaku suicidalnu težnju treba na vreme obratiti pažnju. Prevencija suicida zauzima važno mesto u medicinskim i socijalnim uslugama.
Statistika svedoči da svake godine u svetu između deset i dvadeset miliona ljudi pokuša samoubistvo, a milion osoba uspe u to naumu. U Srbiji se svake godine ubije 1.500 osoba, a po tome zemlja nalazi se na 13. mestu na svetu. Najviše samoubistava se počini sa sa Brankovog mosta gde svake godine oko 40 osoba reši da okonča život skokom. Proleće u psihijatrijskom kalendaru označeno kao godišnje doba sa povećanim brojem samoubistava.
Izvor: Wikipedia

Posle ovog kratkog uvodnog teksta..  Zelim da čujem vaš stav o ovome.. Pre neki dan me je zgrozio stav jednog prolaznika koji je jasno i glasno rekao kako smatra da je samoubistvo čin hrabrog čoveka..  (*o*)

...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže Avantura

• **
  • 396
  • 3
  • SuperLady
Odg: Samoubistvo - hrabrost ili kukavicluk
« Odgovor #1 poslato: 20:41:26, 18.Jul.2010. »
Verujem da svaki covek u sustini svojoj ima nagon za odrzanjem u zivotu, cak i onaj koji ima velikih problema  za koje misli da su neresivi, cak i onaj koji boluje od teske bolesti, cak i onaj koji tvrdi da je izgubio svaki smisao zivota.. Takodje verujem da su mnogi od nas olako izgovorili ili pomislili da ce se ubiti, ali da samo oni koji su nesto krenuli da ucine povodom toga znaju koliko zele da zive (I Ana Karenjina se u poslednjem trenutku pokajala,ali je bilo kasno).
Sa te strane posmatrano, to jeste hrabrost i realno, mali broj ljudi koji pozele da se ubiju zaista ima petlju. Ali, to nije zdrva hrabrost, jer ne razmislja o posledicama, o bliznjima kojima ostavlja u amanet suze i krivicu, na primer.

Kukavicluk, u smislu nedostatka petlje da se izbori sa problemima, opet nije kukavicluk u pravom smislu, jer  bi se izborio da je znao kako. To je vise nedostatak sposobnosti, snage, mudrosti... jer svaki problem ima i resenje, samo nismo uvek dovoljno na visini da ga uvidimo.

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #2 poslato: 22:02:43, 18.Jul.2010. »
Hmm Kukavicluk! Hrabrost bi bila uprkos  swemu losem sto bi 'nas' npr.dotle dowelo opet i opet  'iz nicega'naci nesto sto ce nas zadowoljiti i odrzati u ziwotu. Izboriti se sa sobom...sa negatiwnim u nama. (ne kazu uzalud djawo wreba slabosti) 
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 2
« Odgovor #3 poslato: 22:14:42, 18.Jul.2010. »
Dici ruku sam na sebe, mislim da je odraz cistog kukavicluka, ne postoji situacija ni problem iz kog ne bi izasli sa nekim rjesenjem...svi padamo u depresije, ali sada se ubiti, mislim da je suludo..hrabrost je nastaviti se boriti uprkos svim preprekama i teskocama u zivotu

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #4 poslato: 00:09:04, 19.Jul.2010. »
Bezanje od problema a ne suocavanje sa istim jeste kukavicki ali ipak mislim da je potrebna doza hrabrosti da bi se izvrsilo samoubistvo (*o*)

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • 2
« Odgovor #5 poslato: 11:32:10, 19.Jul.2010. »
samoubistvo ne izvrsavaju hrabri ljudi... to kad neko ucini, to je sigurno uradio u trenutku navece slabosti i u stanju strasne apatije, to su milisekunde koje se desavaju u ljudskom mozgu... nije hrabrost, vec glupost sam sebe da povrijedis, Bog ti dao zivot da nesto najbolje ucinis od njega, a ti skontas najbolje se ubiti... a toliko bolesnih ljudi ima koji bi rado zeljeli zivjeti, zivot je predragocjen poklon da bi se tako ugasio... kad se na to odluce, nek daruju makar organe onima koji zele da zive!

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #6 poslato: 22:46:17, 19.Jul.2010. »
Nisam rekla da je pametno ili glupo dici ruku na sebe. Jednostavno znam da je izvesna doza hrabrosti, skopcane sa dozom ludosti, potrebna da bi se sebi oduzeo zivot.
Uznemiravajuce zvuci cinjenica da se u NS centar Srce, dnevno javi prilican broj ljudi koji su na korak od samoubistva!

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #7 poslato: 11:16:55, 20.Jul.2010. »
Ne mora svaka pretnja samoubistvom da bude opasna.Često ljudi za tim potežu i da bi nekoga ucenjivali.
Po meni je izvršiti samoubistvo ipak kukavički,najlakši način da se pobegne od svega što stvara teskobu i patnju,treba naći hrabrosti za borbu za život,ne za smrt.

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • 2
« Odgovor #8 poslato: 11:45:10, 20.Jul.2010. »
Nisam rekla da je pametno ili glupo dici ruku na sebe. Jednostavno znam da je izvesna doza hrabrosti, skopcane sa dozom ludosti, potrebna da bi se sebi oduzeo zivot.
Uznemiravajuce zvuci cinjenica da se u NS centar Srce, dnevno javi prilican broj ljudi koji su na korak od samoubistva!
moje misljenje je da je glupost i to ogromna, a ako je lud imaju specijalne ustanove za te stvari... i ne moze se reci da je potrebna hrabrost i bilo kakva ludost, jer tako imate los uticaj na djecu i mogu steci jako iskrivljeno misljenje o tim vrlinama, pa poceti skakti sa mostova i zgrada iskazivajuci svooju hrabrost... zbog iskazivanja te neke krivo shvacene hrabrosti imate sve vise djece narkomana, dilera, delikvenata i da jos ne nabrajam...da je bilo koji vid hrabrosti sigurno ne bi bio prikazan kao najveci grijeh u sve i jednoj svetoj knjizi

Ne mora svaka pretnja samoubistvom da bude opasna.Često ljudi za tim potežu i da bi nekoga ucenjivali.
Po meni je izvršiti samoubistvo ipak kukavički,najlakši način da se pobegne od svega što stvara teskobu i patnju,treba naći hrabrosti za borbu za život,ne za smrt.

Da tacno je da ljudi to rade da nekog ili ucjenjuju ili manipulisu ili da samo skrenu paznju na sebe, posebno djeca koja su zapostavljena od roditelja, popiju vecu kolicinu tableta sa alkoholom, ili isfrustrirane zene koje je ostavio  muz

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • 15
« Odgovor #9 poslato: 16:30:44, 20.Jul.2010. »
Uff mi ocigledno ne pricamo o istim stvarima!  :-\
Licnosti koje se odlucuju na ovaj cin jesu uglavnom labilne, niko zdrav i "normalan" nece dici ruku na sebe i jeste kukavicluk pobeci od problema, jeste krajnje bolesno pretiti da ce se ubiti ako se ne dogodi to i to ili emotivno ucenjivati nekoga time sto ce pribeci pretnji samoubistvom ALI sam cin dizanja ruke na sebe, po mom misljenju zahteva dozu hrabrosti...  (*o*)
Bas me interesuje koje misli prolaze ljudima kroz glavu u trenutku kada spemaju oruzje da oduzmu sebi zivot. (rzm)

Stranice: 1 2 3 4 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000