Zdrave i nezdrave emocije

 • Odgovora: 3

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

 • *****
  Počasni član
 • 4 384
 • 34
 • Pol: Žensko
Zdrave i nezdrave emocije
« poslato: 23:01:16, 26.Mar.2011. »
I REBT (Racionalno emocionalno bihejvioralna) psihoterapija

U psihologiji tradicionalno važi podela na pozitivne i negativne emocije. Pozitivne emocije su radost, zadovoljstvo, osećanje sigurnosti itd., dok su negativne emocije ljutnja, tuga, razočaranje, strah, kajanje, nezadovoljstvo itd. Ono što treba istaći je da emocije same po sebi nisu ni negativne ni pozitivne već da one predstavlljaju naše reakcije na događaje u svetu (ili u nama) koje procenjujemo kao dobre (pozitivne) ili loše (negativne) po nas.

U REBT (Racionalno emocionalno bihejvioralnoj terapiji) teoriji uvodena je podela na tzv. zdrave (funkcionalne, samopomažuće) i nezdrave (disfunkcionalne, samoporažavajuće) emocije. Zdrave emocije su one koje nam pomažu da ostvarimo svoje ciljeve dok nezdrave emocije su po definiciji samoporažavajuće jer nas ometaju u dostizanju željenih ciljeva. Nezdrave emocije su: anksioznost, panika, bes, depresivnost, osećanje krivice, stid, mržnja, osećanje manje vrednosti, manija itd.

Po čemu se nezdrave emocje razlikuju od zdravih? Nezdrave emocije se u odnosu na zdrave razlikuju po intenzitetu afekta(nezdrave su intenzivnije, na primer ljutnja i mržnja), trajanju (nezdrave emocije duže traju dok su zdrave prolazne) kognitivnoj komponenti (u osnovi nezdravih emocija je iracionalan način razmišljanja a u osnovi zdravih racionalan) i bihejvioralnim odgovorima (nezdrave emocije vode disfunkcionalnim ponašanjima). Prema REBT-u svaka od nezdravih emocija ima svoj parnjak, negativnu ali zdravu emociju. Dakle, po REBTU i negativne emocije (kao što su tuga, strah , ljutnja itd.) su zdrave emocije i one predstavljaju naš odgovor na okolnosti koje procenjujemo kao negativne. Bilo bi sasvim iracionalno kada bi smo na okolnosti koje procenjujemo kao pozitivne reagovali negativnim emocija ili kada bi smo bili u potpunosti ravnodušni.

U zavisnosti od toga kako razmišljamo o događajima koje smo procenili kao negativne, možemo reagovati na dva načina: na zdrav način (negativne emocije) i na nezdrav način (nezdrave emocije). Cilj REBT psihoterapije jeste da pomogne klijentima da nauče da reaguju negativnim emocijama na negativne događaje umesto nezdravim. Na primer: Mnogo je korisnije za osobu da bude tužna i razočarana posle raskida nego depresivna i besna.
Evo jos nekoliko primjera zdravih negativnih emocija koje predstavljaju alternativu nezdravim emocijama.
Opasnost   Anksioznost, panika   Zabrinutost, strah
Frustracija   Bes, mržnja                 Nezadovoljstvo, razočaranje
Gubitak                Depresija                Tuga
Moralno pravilo   Osećanje krivice, stid   Kajanje, žaljenje

Izvor
« Najnovija izmena:: 17:34:18, 27.Mar.2011. narcisa zec »


Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 


*

Van mreže meda 78

 • ****
 • 2 566
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Zdrave i nezdrave emocije
« Odgovor #1 poslato: 00:30:11, 29.Mar.2011. »
 yeah za tekst...
 

*

Van mreže tobi45

 • **
 • 164
 • 0
 • Pol: Muško
Odg: Zdrave i nezdrave emocije
« Odgovor #2 poslato: 13:31:03, 14.Apr.2011. »
-  ništa u životu nije crnpo-bijelo...pa tako i sa emocijama...postoje "zdrave/nezdrave" emocije... ali postoje i ljudi koji ne mogu emocionalno da reaguju....
 
 ALEKSITIMATIJA:
Grčki: - a - = nedostatak,lexis = riječ,thymus = emocija.
To je  čovjek bez osjećaja.Takvim osobama nedostaju riječi za osjećaje,nemogućnost da izraze emocije.Takve osobe ne mogu da razlikuju različite emocije.termin aleksitimatija skovao je 1972.dr.Piter Sifenos,psihijatar s Harvarda.Takve osobe rijetko plaću,ali ako to čine suze su obilne… i ne znaju reći šta je uzrok tim suzama.
Čini se da ih ova temeljna zbunjenost u vezi s osjećanjima navodi da se žale na nejasne zdravstvene poteškoće kada su u stanju emocionalne uzbuđenosti.Ta se pojava u psihijatriji naziva SOMATIZIRANJE.To je pogrešno pripisivanje emocionalne boli fizičkoj.
 

*

Van mreže narcisa zec

 • *****
  Počasni član
 • 4 384
 • 34
 • Pol: Žensko
Odg: Zdrave i nezdrave emocije
« Odgovor #3 poslato: 21:21:11, 21.Jan.2013. »
yeah za tekst...

Autor je Vladimir Mišić - dipl. psiholog
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
14 Odgovora
8712 Pregleda
Najnovije: 11:38:36, 12.Mar.2012.
elenica
2 Odgovora
962 Pregleda
Najnovije: 23:23:51, 13.Jun.2010.
Perla
0 Odgovora
939 Pregleda
Najnovije: 14:41:54, 29.Mar.2012.
narcisa zec