Zdrave oči

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

  • *****
    Počasni član
  • 4 384
  • 34
  • Pol: Žensko
Zdrave oči
« poslato: 14:41:54, 29.Mar.2012. »
Preventiva

Pojedini vitamini i hranljive materije veoma povoljno deluju na zdravlje očiju i imaju veliku ulogu u preventivi raznih očnih oboljenja i smetnji. Ako vec imate neko od očnih oboljenja zdravom i balansiranom ishranom možete da olakšate simptome i sprečite napredovanje iste.

Beta-karotin i vitamin A
Beta karotin je narandžasto-crveni pigment u voću i povrću. Narandžasta boja šargarepe ukazuje na visok sadržaj beta karotina, jednog od provitamina A, koji je veoma bitan za oči i ima povoljan efekat na noćni vid i bržu adaptaciju oka pri prelasku iz uslova normalnog u uslove smanjenog osvetljenja. Takođe dobro deluje na suzni film oka koji prekriva rožnjaču, i kad ga ima u ishrani olakšava simptome i neprijatnosti koje imaju pacijenti sa suvim okom.
Namirnice koje sadrže beta karotin su pre svega šargarepa, zatim krompir, spanać, kelj. U drugoj grupi namirnica koje ne sadrže beta karotin, ali imaju supstance iz kojih se sintetiše vitamin A su jaja, puter i mleko.
Dnevna preporučena doza vitamina A u zavisnosti od godina i drugih faktora iznosi od 700 do 1000 mikrograma. Primera radi, jedna šargarepa sadrži i do četiri puta više beta karotina od preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Balansirana ishrana koja sadrži ove namirnice je sasvim dovoljna da zadovolji potrebe organizma i oka za vitaminom A.

Vitamin C i vitamin E
Oni su snažni antioksidansi i imaju ulogu u sprečavanju formiranja slobodnih radikala i nastanka oksidativnog stresa koji je štetan za organizam. Budući da se smatra da slobodni radikali i oksidativni stres utiču na pojavu katarakte i degenerativnih promena u žutoj mrlji koje se javljaju sa godinama, uzimanje dovoljnih količina vitamina C i E može da smanji rizik za nastanak katarakte i senilne degeneracije žute mrlje.
Vitamin C se može naći u namirnicama kao što su crvena i zelena paprika, kelj, jagode, brokoli, pomorandže, kivi, limun. Namirnice koje sadrže veće količine vitamina E su badem, lešnik, seme suncokreta, soja.Dnevne preporučene količine vitamina C iznose od 50 do 100 miligrama. Jedna pomorandža ili kivi sadrže dovoljnu količinu vitamina C potrebne za jedan dan. Dnevne preporučene količine vitamina E su oko 10 mg. To je količina koju sadrži 50 grama badema ili lešnika.

Vitamin D
Vitamin D u organizam može dospeti na dva načina: hranom i endogenom sintezom vitamina kad smo izloženi sunčevoj svetlosti i po tome je ovaj vitamin jedinstven u odnosu na druge.
Vitamin D ima ulogu u smanjenju rizika za nastanak senilne degeneracije žute mrlje. To je jedno od najčešćih oboljenja starijih ljudi i u zavisnosti od forme bolesti može značajno da umanji vid ili da dovede do potpunog gubitka. Po jednoj skorašnjoj studiji, primećeno je da su osobe mlađe od 75 godina, kojima je nedostajalo vitamina D u ishrani, bile pod većim rizikom za nastanak degenerativnih promena u žutoj mrlji.
Namirnice koje sadrže vitamin D su losos, sardine, skuša, džigerica, mleko, puter.
Dnevne potrebe za vitaminom D, u zavisnosti od uzrasta, iznose od 5 do 10 mikrograma. To je količina vitamina D koja se može naći u 100 grama sardina. Dovoljne količine vitamina D se sintetišu i pri dozvoljenoj izloženosti prirodnoj sunčevoj svetlosti.

Lutein
Lutein je žuti pigment (ksantofil) koji spada u karetonoide. U velikim količinama ga ima u mrežnjači oka, naročito u žutoj mrlji, kojoj i daje karakterističnu žućkastu boju. Značaj luteina se ogleda u njegovim antioksidantnim svojstvima. Kao snažni antioksidans, lutein ima ulogu u prevenciji nastanka senilne degeneracije žute mrlje.
Lutein se kao i drugi ksantofili može nađi u zelenom lisnatom povrću kao što su spanać, kelj, brokoli, bundeva.

Selen, cink i omega 3
Selen i cink utiču na preventivu senilne degeneracije žute mrlje, dok omega 3 nezasićene masne kiseline imaju povoljan efekat na kvalitet suznog filma oka.
Selen se može naći u namirnicama kao što su morske ribe (losos, krabe, škampi), kao i u braon pirinču. Cinka ima u ćuretini, govedini i drugom crvenom mesu, kao i crnoj čokoladi. Upravo se iz tog razloga, pacijentima koje već boluju od senilne degeneracije žute mrlje, preporučuje da svakog dana pojedu po jednu kockicu crne čokolade. Namirnice koje sadrže omega 3 masne kiseline su losos, skuša, haringa, a ima ih i u ribljem ulju i orasima.
Doktor Vladimir Suvajac napominje da nikako ne treba da uzimate vitaminske i druge preparate bez konsultacije sa doktorom ili nutricionistom.

http://www.biljeizdravlje.rs/images/basic/common/blank.gif


Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
14 Odgovora
8706 Pregleda
Najnovije: 11:38:36, 12.Mar.2012.
elenica
3 Odgovora
1589 Pregleda
Najnovije: 21:21:11, 21.Jan.2013.
narcisa zec
2 Odgovora
1423 Pregleda
Najnovije: 13:32:09, 10.Jul.2012.
Ouroboros