Asertacija
podrazumeva odbranu svojih prava i izražavanje mišljenja, osećanja i uverenja na direktan, iskren i socijalno adekvatan način bez ugrožavanja prava druge osobe
Osnovna poruka u asertaciji je: ja ovako mislim; ja se ovako osećam; ovako ja vidim situaciju, ja (ne) želim. Ova poruka opisuje osobu i izrečena je bez dominacije, ponižavanja ili degradiranja druge osobe.
Asertivno ponašanje je možda najlakse posmatrati kao opozit od pasivnog i agresivnog ponašanja! Pri tome, pod
pasivnim ponašanjem se podrazumeva ponašanje osobe koje se odlikuje narušavanjem svojih prava, ne poštovanjem svojih potreba, ne postavljanjem granice u odnosu na druge ljude. Ova je osoba u komunikaciji nesigurna i anksiozna, često nije u stanju da preuzme odgovornost za svoje postupke a sebi za cilj postavlja to da zadovolji drugog i da po svaku cenu izbegne konflikt. Nasuprot ovoj slici, kod
agresivnog ponašanja imamo osobu koja se direktno zalaže za svoja prava i izražavanje misli, osećanja i uverenja ALI na način koji je često neiskren, obično neadekvatan i uvek ugrožava prava druge osobe. Cilj agresije je, uglavnom, uspostavljanje kontrole nad situacijom i ljudima, demonstracija moći, dominacija i postizanje pobede nad drugom osobom.
Savladavanje veština asertacije pomaže nam da naučimo:
- koja su to naša asertivna prava kojih možemo da se pridržavamo i da se na njih pozivamo
- kako da izrazimo svoju asertivnost u komunikaciji
- kako da razumemo i otklonimo uzroke našeg neasertivnog ponašanja (pasivnog, agresivnog ili pasivno-agresivnog)
(podledati i temu
index.php?topic=1781.0.html)
- kako da uspešno izbegnemo manipulaciju i uvrede
(pogledati i temu
topic,799.0.html,
topic,7237.0.html)
- kako da adekvatno uputimo i prihvatimo kritiku i pohvalu
(pogledati i temu
topic,6191.0.html)