Ma sve je u ljudskoj glavi i kakav je ko čovjek. Nazalos mnogi sebe stavljaju u ulogu zrtve i ćute i trpe jer se plaše autoriteta. Ja sam najprije da se ne ćuti i da se pokusa rijesiti na fin način, ali sa mnoooooooogo taktike

Zakon je jasan u smislu zastite onih koji se odluče da prijave tako nesto i uopšte učesnika. U cg član 24 propisuje da :
"Pokretanje postupka za zaštitu od mobinga, kao i svjedočenje u tom postupku ne može da bude osnov za:
stavljanje zaposlenog u nepovoljniji položaj u pogledu ostvarivanja prava i obaveza po osnovu rada;
pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske, materijalne i druge odgovornosti zaposlenog;
otkaz ugovora o radu, odnosno prestanak radnog ili drugog ugovornog odnosa po osnovu rada i proglašavanje zaposlenog viškom zaposlenih, u
skladu sa propisima o radu.
Pravo na zaštitu iz stava 1 ovog člana ima i zaposleni koji ukaže nadležnom državnom organu na povredu javnog
interesa utvrđenog zakonom učinjenu od strane poslodavca, a osnovano sumnja da će biti izložen mobingu."
Jedino sto me nervira je sto se taj postupak posredovanja kod poslodavca odvija pred "odabranim"zaposlenima ili konkretno poslodavcem, a sigurna sam da vecina njih nece da se zamjera kolegama tako da bi imali neuspjelo posredovanje.
Na srecu tu je zastita pred sudovima i Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova...tu su i privremene mjere i ono sto je jako bitno je da ako je tužilac učičnio vjerovatnim postojanje mobinga teret dokazivanja - da nije bilo ponašanja koje predstavlja mobing je na tuženoj strani.
Moj savjet je NE ĆUTATI NIKOM, svi smo jednaki pred Bogom i Zakonom.