Mobing na radnom mestu

• Odgovora: 43
Stranice: « 1 2 3 4 5 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Odg: Mobing na radnom mestu
« Odgovor #30 poslato: 19:10:27, 24.Maj.2011. »
Ako postoje razlozi treba prijaviti  ;)

*

Van mreže baba_Vanga

• *
  • 11
  • 0
  • Pol: Žensko
  • Sam si čarobnjak svojih dela i ne dela
« Odgovor #31 poslato: 00:46:41, 10.Okt.2011. »
Kada smo kod mobinga imala bih i ja šta da dodam.Radila sam kao med.sestra-tehničar sa ogromnom odovornošću a na pre kvalifikaciji još nisam diplomirala jer imam još mesec dana u jednom staračkom domu gde nas tehnicarki ima 3 i negovateljica 4 u smenama koje su ne zamislive po 17h a korisnika 65 svi su uglavnom nepokretni i sa psihijatriskim diagnozama a direktorka tj.žena vlasnika sadista do besvesti uživa u matretiranju osoblja uzima cifre ogromne a kada je plata to je pakao.Razbila je tehničarki tanijir umalo ženicu nije udarila sa polomljenim tanjirom zato što je sela da jede i to posle 12h rada živiš na krompir pireu i parčetu hleba zato što treba da da platu.Naravno uzela sam platu i otišla bez traga jer su počeli da umiru starci u domu od loše higijene i ne sterilnog marerijala od infekcija pa da se ne bih zarazila ja sam dala otkaz.A povrh svega otpustila je i čistačice jer smo mi morali da peremo i brišemo a moj posao to nije bio,nema sredstava za dezinfekciju,rukavica,užas jedan a najgore je kada gosp.direktorka krene da se dere i urla na sve da baca i razbija jer je dan D za platu i naravno da se nebih ja iznervirala i uradila neko krivično delo kao na priimer nedaj bože ubistvo dala sam otkaz tj.samo sam otišla.savet svima ne veruj te i uvek držite sa rezervom kada vam opišu idealne uslove sa platom koja je dobra,ima dva pravila ili neće dati toliku platu,ili će vam radno vreme biti nenormalno ili zaista nešto treće nije u redu a i to se jako brzo otkrije.U današnje vreme gleda se da radnik što više rinta i bude izrabljen a da ga po mogućnošću što manje plate....Ovo je zemlja Srbija.
Uradi pametnu stvar a da nikoga ne povrediš i uvek budi pozitivan jer je sreća u tvojim očima najveća magija.

*

Van mreže medenica

• 3 854
  • Zahvaljeno: 8 puta
  • 47
« Odgovor #32 poslato: 07:15:26, 10.Okt.2011. »
Sonata svaka cast, baba Vanga u pravu si.
Kod mene na poslu svi smo dobili neke anekse ugovora na tu temu maltretiranja gde se navodi na koji nacin moze podredjeni da se ponizava i vredja a uzgred i koja su nasa prava. To je iz zakona o radu i ostalo tako da su to potpisali svi zaposleni i imaju kod sebe da su upoznati i da danas sutra mogu da se pozovu na to. Mogu da primetim da je manje zezanja na poslu pogrdnim recima jer sve moze da se shvati kao mobing ili uvreda.
Firma je strana, vode je nasi ljudi, nismo mnogo brojni ali korektni su sa svim kao u dobra stara vremena.

*

Van mreže baba_Vanga

• *
  • 11
  • 0
« Odgovor #33 poslato: 10:45:04, 14.Okt.2011. »
Medenica,sve je to relativna stvar a ugovor izgleda da malo vredi i da pojedini poslodavci nemaju ni trunke poštovanja prema ljudima koji rade za njih.Moj ugovor je potpisan i radna knjižica je uredno predata ,,gospodji direktorki,,ali...nema prijave.Nema zdravstvenih knjižica niti za mene a ni za moju decu(sa njene strane)a sa biroa ne mogu dobiti, jer na birou ne možeš dobiti potvrdu bez radne knjižice jer je kod nje a deca ne mogu biti bez nje. Nije ni trepnula kada sam je pitala.A sada bih načela temu o plati...za to niko ne sme ni da pita jer možeš samo da dobiješ otvorena vrata i napolje.Kaže da su odredjeni ljudi prijavljeni medjutim tu nije niko prijavljen jer niko i nema zdravstvenu.To je jedan od dokaza.E, da dolazimo do plate.....Kada je trebala da bude plata sa zakašnjenjem od 12 dana besnela je razbijala tanjire,drala se i na kraju za 525 radnih sati dobili smo od 9.000,00dinara do 27.000,00 dinara.Šta reći......
Ja i još jedna koleginica okrenule smo inspekciju rada,sanitarnu i zdravstvenu inspekciju jer su one nadležne za domove i danas će mi biti poslednji dan jer su obećali iz svih inspekcija da dolaze,biće cirkusa.Radna ispekcija je na poziv mene i moje koleginice rekla da nisu nadležni za ne prijavljene radnike ali kada smo u isto vreme zvale obe i ispričale šta je obećano,šta je u ugovoru a šta se dešava i radi inspektorka je rekla da je to vid prevare i za dva poziva pa i anonimna dolaze a dogovor je danas u mojoj smeni i zatećiće me na licu mesta pa kad se iživljava i ne plati meni platiće kaznu makar državi.Mislim da je korektno.A da postoje tu i pretnje,, ako neko nešto pokuša da se čuva njene bande,,ja se toga ne bojim jer i za bande postoji lek.Kod mene u domu uglavnom rade ljudi koji su iz unutrašnjosti rade po 50 km udaljeno od kuće i niko u kući ne radi pa misle da imaju penzisko i socijalno i trpe zbog male plate a ja smatram da taj teror ne mora niko da trpi jer za nešto što radiš moraju i da te plate adekvatno.
Uradi pametnu stvar a da nikoga ne povrediš i uvek budi pozitivan jer je sreća u tvojim očima najveća magija.

*

Van mreže medenica

• 3 854
  • Zahvaljeno: 8 puta
  • 47
« Odgovor #34 poslato: 10:58:50, 14.Okt.2011. »
Ako tu radis a inspekcija te zatekne bez prijave biti ce kaznjen poslodavac. Dobro ste postupili, posaljite mail na visi nivo u Ministarsvo za rad i socijalna pitanja, pogotovo ako inspekcija ne uradi nista ako je u dosluhu sa poslodavcem. Poslodavac ce uvek da pokusa ako moze da obesteti zaposlenog pogotovo tko je neozbiljan i neodgovoran poslodavac. Imao sam iskustva sa njima ranije.

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #35 poslato: 14:30:35, 14.Okt.2011. »
Sve vise muskaraca se odlucuje da prijavi mobing.

*

Van mreže baba_Vanga

• *
  • 11
  • 0
« Odgovor #36 poslato: 22:26:07, 19.Okt.2011. »
Slovo zakona je lepo napisano samo što inspekcija se nekima najavljuje a nekima ne.U mom slučaju kapija je zabranjena da se otvara bilo kome,sem zaposlenima a nijedna se inspekcija nije pojavila nedelju dana pa zakon je izgleda za pojedine a za one koji su sa vezama za njih ne važi.....Oni se uvek provlače i jasno Vam se smeju u lice i naravno kreće tortura i matretiranje a kao pojedinac ništa ne možeš sam da uradiš jedino da se odrekneš svog zarađenog novca i odeš kući jer niko sem mene nje smeo ni za platu da je pita a deca ne mogu živeti od vazduha jer ni trave uskoro neće biti da se pase ali opet kažem imam nade za drugi posao pa dok ne pređem ako ništa drugo gledaću je kako se cima na svako zvono kad neko pozvoni pa će valjda doći malo pravde kada nestanu koverte za podmićivanje i kada možda u ovom našem društvu ne budu toliko podmitljivi,jer kako kaže ,,gospđa direktorka,,-,,ONA SVE MOŽE SA SVOJIM NOVCEM DA OSTVARI,,a nadam se da će naići na nekog kome koverta neće pomutiti razum već će savesno raditi svoj posao.......

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #37 poslato: 17:37:20, 26.Feb.2012. »
Komplikovano dokazivanje mobinga

Za one koji imaju posao, ali su u čestim nesluglasicama sa poslodavcem ili pretpostavljenim, postoji Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, odnosno mobingu. On se primenjuje godinu i po dana, ali su njegovi efekti slabo vidljivi. To je rezultat veoma komplikovane procedure za dokazivanje mobinga, ali i nedovoljne informisanosti radnika.
Gradskom sindikatu u Subotici prošle godine se obratio veliki broj radnika, koji su smatrali da su doživeli zlostavljanje na radu, ali je samo u retkim slučajevima pokrenuta procedura.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/subotica/komplikovano-dokazivanje-mobinga_293747.html

*

Van mreže pg crna gora

• **
    Urednički tim
  • 546
  • Zahvaljeno: 11 puta
  • 11
« Odgovor #38 poslato: 07:25:44, 14.Dec.2013. »
Ovdje je mobing prisutan za ljude koje su zaposleni bez veze. Krivu drinu niko ne moze ispraviti. Najbolji savjet napravi se lud i qliraj stvari

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #39 poslato: 12:56:57, 14.Dec.2013. »
Ma sve je u ljudskoj glavi i  kakav je ko čovjek. Nazalos mnogi sebe stavljaju u ulogu zrtve i ćute i trpe jer se plaše autoriteta. Ja sam najprije da se ne ćuti i da se pokusa rijesiti na fin način, ali sa mnoooooooogo taktike  :D Zakon je jasan u smislu zastite onih koji se odluče da prijave tako nesto i uopšte učesnika. U cg član 24 propisuje da :

"Pokretanje postupka za zaštitu od mobinga, kao i svjedočenje u tom postupku ne može da bude osnov za:
stavljanje zaposlenog u nepovoljniji položaj u pogledu ostvarivanja prava i obaveza po osnovu rada;
pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske, materijalne i druge odgovornosti zaposlenog;
otkaz ugovora o radu, odnosno prestanak radnog ili drugog ugovornog odnosa po osnovu rada i proglašavanje zaposlenog viškom zaposlenih, u
skladu sa propisima o radu.
Pravo na zaštitu iz stava 1 ovog člana ima i zaposleni koji ukaže nadležnom državnom organu na povredu javnog
interesa utvrđenog zakonom učinjenu od strane poslodavca, a osnovano sumnja da će biti izložen mobingu."

Jedino sto me nervira je sto se taj postupak posredovanja kod poslodavca odvija pred "odabranim"zaposlenima ili konkretno poslodavcem, a sigurna sam da vecina njih nece da se zamjera kolegama tako da bi imali neuspjelo posredovanje.

Na srecu tu je zastita pred sudovima i Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova...tu su i privremene mjere i ono sto je jako bitno je da ako je tužilac učičnio vjerovatnim postojanje mobinga teret dokazivanja - da nije bilo ponašanja koje predstavlja mobing je na tuženoj strani.

Moj savjet je NE ĆUTATI NIKOM, svi smo jednaki pred Bogom i Zakonom. ;)
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

Stranice: « 1 2 3 4 5 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000