Mobing na radnom mestu

• Odgovora: 43
Stranice: « 1 2 3 4 5 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
  • Pol: Žensko
Odg: Mobing na radnom mestu
« Odgovor #10 poslato: 17:34:40, 08.Sep.2009. »
Ne treba, nikako... Dobra strana toga je sto se sve vise prica o tome... Losa strana je sto i dalje nista ne moze da se postigne po pitanju toga.. Kao o svemu ostalom u nasoj zemlji :(
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #11 poslato: 13:41:11, 09.Sep.2009. »
Moja prijateljica,je podnela pre neki dan tužbu za mobing na poslu.Radi specifičan posao,i u toku 12 sati rada,nema pravo na pauzu,jer njen šef to odbija da joj da,i jedva nađe nekog da je zameni samo da ode do toaleta.O pauzi za obrok da ne govorimo.Nije li to strašno?

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #12 poslato: 14:15:55, 09.Sep.2009. »
Jeste strasno.. Moja mama je u slicnoj situaciji. Preduzuce je skoro privatizovano i posto je sad sezona u jeku, radi od 6 do 6, a pri tom su im ukinuli kuhinju, dakle nema vise kuvanog jela nego mora sama da se snalazi i ima pravo samo na tu jednu pauzu kad jede. Pri tom da ne pominjem da je stalno u pokretu, cvarila se napolju dok su bile najgore vrucine, a u kancelariji bude svega sat vremena dok jede i sredi dokumentaciju za taj dan.. Zalosno..

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #13 poslato: 19:50:17, 16.Nov.2009. »
Ljudi su potpuno nezastisticeni od mobinga,a i mnogi nesvesni da su zrtve istog,misle da ce cutanje da resi sve,i da ce maltretiranje prestati,a ono obicno sa vremenom postaje sve gore.I zrtva moze biti svako.

*

Van mreže capri

• *
  • 99
  • 0
« Odgovor #14 poslato: 20:09:45, 16.Nov.2009. »
Ja sam bila žrtva mobinga-uspjela sam da se maknem iz te sredine- hvala bogu konačno dišem ...ali reći ću vam da ono što je posebno specifično da su svi oko vas i niže i više hijerarhijski pozicionirani svjesni da ste vi žrtva mobinga ,tapšu vas po ramenu,hrabre, govore o "nasilniku " loše ali ni oni kojima pozicija dozvoljava da vam pomognu neće to učiniti jer  nisu oni tu dospjeli znanjem i umjećem već vezom pa štite te svoje "jadne " pozicije kao da im život zavisi od toga.Sami bijemo svoje bitke,baš kao što i sami dolazimo na ovaj svijet.Meni se konkretno dogodilo da sam tačku na i stavila ja - a ne nasilna šefica ali osmišljavala sam strategiju jako dugo i nisam imala nijedan ful. Ipak rekla bih da bi mnogo više pomoglo da se mobing iskorjeni činjenica da se donese neki zakon po kome bi svako ko konkuriše za bilo koju rukovodnu funkciju morao uraditi test ličnosti,psihotest i tome slično pa bi se tako značajno smanjio broj šefova koji nisu dorasli zadatku

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #15 poslato: 20:20:26, 16.Nov.2009. »
Da li nam mozes opisati u cemu se mobing sastojao,kako su se drugi ponasali u tvom okruzenju koji su na istoj poziciji kao ti,i kako si uspela da to prezivis?

*

Van mreže janja

• *
  • 2
  • 0
« Odgovor #16 poslato: 12:55:05, 06.Avg.2010. »
Nas sedmoro živi od jedne plate.Pritisak koji moj muž ima na poslu ne dozvoljava mu da spava,jede ili da se nasmeje.Telefon mu je uključen 24h. Za bednu platu od pedesetak hiljada i mesto tehničkog direktora. Radi u građevinskoj firmi trideset godina. Rukovodstvo pokušava da uništi firmu tako što svakog školovanog inžinjera tera da napusti firmu.Firma se zatim zatvara a poslove će preuzeti strana firma,uz nakolonost države i politike.
Pitanje br.1:
1)Postoji li pravna regulativa za mobing u Srbiji?
2) Kako spreciti drzavu i politicare da nas ne dovedu na ivicu ropstva ili gladi?
Ako neko zna odgovor bar na jedno pitanje volela bi da mi odgovori.
U secanju su mi nase banke zatvorene sve pa strane usle pa kragujevacka zastava telekom naftagas itd to je i sa gradjevinarstvom . A nasi putari izgradili pola Afrike i da ne nabrajm....
3)Ako je direktor psihicki toliko labilan da pokusa sebi da prereze vene i posle samo tri dana bolovanja ponovo dodje na posao da bi zlostavljao zaposlene imam li pravo da trazim zakonski da se preispita njegovo stanje ?
« Najnovija izmena:: 00:31:11, 07.Avg.2010. miss80 »

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #17 poslato: 00:35:42, 07.Avg.2010. »
Skupština Srbije je 26.5.2010 usvojila Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji zabranjuje bilo koji vid zlostavljanja na radu i u vezi sa radom.

Zlostavljanje, prema tom zakonu, predstavlja svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih koje se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog.
Pod zlostavljanjem se podrazumeva i ponašanje koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu otkaže ugovor o radu ili raskine radni odnos.

Kazne od 10.000 do 40.000 dinara

Vlada Srbije je u toku skupštinske rasprave prihvatila amandmane kojim se kaznama od 10.000 do 40.000 dinara kažnjavaju poslodavci za neizricanje mere za sprečavanje zlostavljanja do okončanja postupka, kao i ukoliko ne upoznaju zaposlenog sa zabranom zlostavljanja.

Zakon predviđa obavezu poslodavca da zaposlenog zaštiti od zlostavljanja i da je u tom cilju dužan da stvori uslove koji su neophodni za zdravu i bezbednu radnu okolinu i da rad organizuje na način kojim se u najvećoj mogućoj meri sprečava pojava zlostavljanja na radu i u vezi sa radom,

On ima i obavezu da zaposlenima obezbedi uslove u kojima neće biti izloženi zlostavljanju na radu i u vezi sa radom od poslodavca, odnosno odgovornog lica ili zaposlenih kod poslodavca.

On je dužan i da sprovodi mere obaveštavanja i osposobljavanja zaposlenih i njihovih predstavnika da prepoznaju uzroke, oblike i posledice zlostavljanja na radu, a odgovara za štetu koju odgovorno lice ili zaposleni, zlostavljajući prouzrokuje drugom zaposlenom.

Zaposleni je dužan da se uzdrži od ponašanja koje predstavlja zlostavljanje i ponašanja koje predstavlja zloupotrebu prava na zaštitu od zlostavljanja, a ukoliko se toga ne pridržava odgovoran je za nepoštovanje radne discipline, odnosno povredu radne dužnosti.

Zakonom je utvrđeno i pravo zaposlenog koji smatra da je izložen zlostavljanju da odbije da radi u toku postupka za zaštitu od zlostavljanja kod poslodavca ako poslodavac nije preduzeo mere za sprečavanje zlostavljanja do okončanja postupka i to pod uslovom da tom zaposlenom, po mišljenju službe medicine rada, preti neposredna opasnost po zdravlje ili život.

Zaposleni ima pravo na naknadu zarade za vreme odbijanja rada, kao i obavezu da se vrati na rad ako poslodavac preduzme mere kojima se obezbeđuje zaštita tog zaposlenog od zlostavljanja u toku postupka kod poslodavca.

Pravo na podnošenje zahteva za zaštitu od zlostavljanja kod poslodavca zastareva u roku od šest meseci od dana kada je zlostavljanje učinjeno, a taj rok počinje da teče od dana kada je poslednji put izvršeno zlostavljanje.

Izvor:Vesti online
« Najnovija izmena:: 17:35:27, 07.Avg.2010. * Čarobnjak * »

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #18 poslato: 00:43:00, 07.Avg.2010. »
Istovremeno,kao potvrdu,imamo i par novinskih članaka na tu temu...

Mobing sve češća pojava u Srbiji

Pošto istraživanja pokazuju da je u Srbiji strah od gubitka posla na prvom mestu, proizlazi da radnici trpe i ono što ne bi morali.
Koordinatorka Službe za pomoć i podršku žrtvama VDS Jasmina Nikolić je ukazala da je mobing u Srbiju čest u privatizovanim preduzećima. "Mobing je jedan od načina da se višak zaposlenih dovede u situaciju da svojevoljno napusti posao, čime se novi vlasnik oslobađa svih zakonskih obaveza koje bi imao prema tim radnicima ", objasnila je ona.
Sličnog je mišljenja i državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević, šef radne grupe za izradu zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, koja je, takođe, strateški mobing u Srbiji prepoznala kao problem.
Lakićević je objasnila da se ta vrsta mobinga odnosi na veće grupe ljudi i odvija posle privatizacije preduzeća, sa čime se, nedavno složio i savetnik u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova Olga Kićanović, koja je kazala da su "privatizacija i tranzicija dugo podhranjivale mobing“.

Izvor:B92
« Najnovija izmena:: 17:35:56, 07.Avg.2010. * Čarobnjak * »

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #19 poslato: 10:19:04, 07.Avg.2010. »
Kazne od 10.000 do 40.000 dinara

Pretrgli se..

Stranice: « 1 2 3 4 5 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000