Draga Mari Jana,
iako si se obratila Dorijani ja sam sebi dala slobodu da ti odgovorim jer mi tvoja situacija deluje goruca i veoma teska za tebe pa mislim da ce ti dobro doci i moj odgovor. Ako ti znaci, i ja sam diplomirani psiholog i drago mi je da mogu da podelim neka svoja znanja, iskustva i savete sa tobom i drugim ljudima na forumu te se nadam da ti je OK sto odgovaram na poruku upucenu Dorijani.
Ti si stvarno u nezavidnoj situaciji koja te osetno potresa i sasvim sigurno unosi veliku zbrku u tvoj zivot. Krenula bih redom: prvo, ti sasvim sigurno nisi "glupacica" i nemoj sebe da potcenjujes zbog nekih svojih postupaka ili odluka koje si nekada donela. Ovo sto ti cinis upravo je nesto veoma plemenito i tvoj momak je retki sreckovic koji, uprkos svom ponasanju i problemu, pored sebe ima osobu kojoj je stalo do njega i njegovog dobra! drugo, mi cesto pokusavamo promeiti druge al ono sto je cinjenica jeste da mi to ne mozemo, ljudi se mogu promeniti samo i jedino onda kada oni to zaista zele i kada ta zelja ide iz njih i zbog njih a ne zbog toga da bi nama drugima bilo bolje i da bismo ih prihvatili. Dakle, bez one iskonske zelje za promenom do iste nece ni doci a mi mozemo raditi sta hocemo ali nista nece uspeti, promene i ako se dese bice kratkog trajanja i osoba ce se vratiti prethodnom ponasanju jer nije htela da se promeni zbog sebe vec zbog nas koji smo trazili tu promenu. Dalje, droga je veeeeeeeelikiiiiii problem, uopravo zbog toga sto, pored fizicke, stvara i psihicku zavisnost (o tome mozes procitati dosta i na netu) i samim tim je i proces odvikavanja dugotrajan i mukotrpan. Ono sto ja ne znam iz tvog predstavljanja jeste to koliko se dugo i kojim drogama tvoj momak unistava a to je u svemu jako bitna informacija. Strucnu pomoc on najverovatnije ne trazi jer se plasi procesa odvikavanja (pored straha od roditelja) i onog perioda koji nailazi nakon oporavka. Ali, u svemu je ipak kljucna motivacija!!!! Ukoliko on ne zeli da se iz toga izvuce on se nece ni izvuci ma sta ti da uradis. Obzirom da si ti pametna i brizna devojka ja ti mogu preporuciti i da procitas neku literaturu, da malo proucis proces odvikavanja i raspitas se o tome gde je to moguce, kako, koliko traje i sl, kako bi eventualno njemu mogla da pomognes tako sto ces mu ponuditi te opcije lecenja ( I to naravno opet zavisi od vrste narkotika koje konzumira i koliko dugo to radi) i podrsku. A onako za tebe mozda ne bi bilo lose da prelistas knjigu "koju igru igraju narkomani". I veruj mi, to sto si jos uvek uz njega dokaz je koliko si ti jaka, odlucna i osecajna osoba ali na zalost droga je toliko mocna da unistava i jubav i porodicu i zivote ljudi. JA ti drzim fige u ovoj bitci ali na tebi je da doneses odluku koliko ces dugo i duboko u ovome ostati. Ono sto uvek mozes da mu ponudis jeste pomoc i podrska u odvikavanju ali nema loseg loseg u tome i da mu ukazes na to da ti svoj zivot sa njim ne vidis kao svoju svetlu buducnost ma koliko ga volela i ma koliko to bilo tesko za reci i uraditi.
Naravno, ovde meni i svim drugim ljudima koji su mozda imali slicnog iskustva, mozes se obratiti u bilo kom trenutku, za bilo koji savet a ja se nadam da ces nas i izvestavati o tome da li si neku akciju i preduzela, da li si se raspitala, kakve si informacije prikupila pa mozemo zajednickim snagama i osmisliti kako ces mu to prikazati i sta ces sa tim. Eto, to je jedan moj predlog, ti reci kako ti se ovo cini, da li ti je ok i da li ti je to izvodljivo. Ako treba i mi cemo se raspitati za pomoc i otvoriti i neku diskusiju na forumu o problemu sa drogom i iskustvom ljudi sa tim problemom.
Srecno, uz tebe sam!