Anketa

U Srbiji najčešći razlog prekid trudnoće- abortus je....

Medicinski razlog (oboljenje koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i život žene).
Etički i pravno kriminogen razlog ( trudnoća uzrokovana silovanjem ili obljubom nad nedmoćnom ili maloletnom osobom.Oljuba zloupotrebom službenog položaja i incest).
Eugenički - biološki - genetski faktor - koji oštećuje plod. Oboljenje majke u prvom tromesečju trudnoće od rubeole. Upotreba tetraciklina ili citostatika.
Socijalni razlog( loše materijalno stanje, veći broj djece, vanbračna trudnoća)

Srbija medju prvima po broju abortusa

• Odgovora: 55
Stranice: 1 2 3 ... 6 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« poslato: 12:14:00, 25.Mar.2009. »

Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju namernih prekida trudnoće, izjavio je Dejan Stanojević iz Udruženja za reproduktivno zdravlje navodeći da se godišnje u Srbiji obavi 150.000 abortusa.

Stanojević je na panel diskusiji "Reproduktivno zdravlje i odgovorna javnost" upozorio da kiretaža nosi brojne rizike kao što su infekcije, sterilitet, kravarenje, a čak i gubitak materice.

Ministarstvo zdravlja je za ovu godinu izdvojilo 4,3 miliona dinara za projekat podsticanja rađanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice.

Učesnici diskusije zaključili su da je očuvanje reproduktivnog zdravlja žena kroz upotrebu savremene kontracepcije i preventivne posete ginekologu najpouzdaniji metod planiranja porodice.

Oni su ocenlil da je neophodno o tome što više javno govoriti, kako bi se predrasude i strahovi zamenili proverenom informacijom i razumevanjem značaja teme ne samo za ženu, već i za njeno potomstvo i buduću porodicu.

Diskusiju o značaju podizanja svesti o reproduktivnom zdravlju organizovalo je Udruženje za reproduktivno zdravlje i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Beta)

*

Van mreže natascha

• *
  • 46
  • 0
  • Pol: Žensko
Odg: Srbija medju prvima po broju abortusa
« Odgovor #1 poslato: 12:47:30, 25.Mar.2009. »
Svake godine istrebimo jedan poveci grad. Negde sam na netu pronasla tekst i video nekog lekara koji je snimao abortus. Video je porazavajuc, tri dana nisam mogla da se ocitavim od njega. Na snimku se jasno vidi plod koji uzmice pred instrumentima, brani se i pravi bolne grimase. Mislim da se zove "Nemi krik", koga zanima moze da potrazi.
Nisam za ukidanje abortusa iz raznoraznih razloga, ali jesam za ogranicavanje. Kada samo pomislim koliko ljudi u mojoj najblizoj okolini imaju problem sa dobijanjem deteta i kada pogledam ove brojke gore - ne mogu da ostanem ravnodusna i opravdam one koji prekinu jedan zivot zbog nepaznje, nerazmisljanja ili svejedno kod drugog razloga koji nije medicinski opravdan...

*

Van mreže natascha

• *
  • 46
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 12:51:58, 25.Mar.2009. »
Pismo majkama i ocevima - Dnevnik nerodjene devojcice

“Iz ljubavi su mi roditelji dali zivot. Tako ja mislim. Nastaju moje prve zile. Telo pocinje da se oblikuje. Vec imam usta… Srce je pocelo da mi kuca! Ko jos moze da posumnja da ja zivim!

Ne shvatam zasto je moja mati zabrinuta… Rucice i nozice su pocele da mi rastu. Na rukama su iznikli prstici. Uskoro cu njima poceti da hvatam. Kada izadjem iz stomaka dodirnucu obraze moje majke… Tek danas je majka saznala da me nosi u stomaku… Presrecna sam zbog toga. Jedva cekam da vidim lice svojih roditelja… Sad je vec sigurno da sam devojcica. Imam sve organe, bolje osecam okolinu.

Kosa, obrve pocinju da mi rastu… To me krasi, oci usi, nos… Gledam, cujem, mirisem…

Cujem kako moji roditelji razgovaraju. Nekako su uznemireni. Otac kaze “Kad ces vec jednom da abortiras?” Sta li to znaci? Mozda se spremaju da mi kupe kolevku… Mama, cujes li kako mi kuca srce? Majcice… u stomaku se osecam bezbedno i srecno… Majko! Majko! Gde sam to? Sta je to? Sta to rade sa mnom? Majko, pomozi mi! Neko hoce da me iscupa iz tebe… To su nozevi… Majko, ne dozvoli da me ubiju! Boli! Boli me! Molim te, majko, pomozi mi!

Gospodjo, izvolite, obavili smo operaciju… Zametak je odstranjen.”

Izvor - http://smotuljak.wordpress.com/2009/02/08/pismo-majkama-i-ocevima-dnevnik-nerodjene-devojcice/

*

Van mreže Astro-girl

• **
  • 490
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 3
« Odgovor #3 poslato: 13:32:38, 25.Mar.2009. »
Svaka cast za tekst  (e*e)

Samo jako je tuzna prica o abortusu  :(  :(  :(
"Verovanje u uticaj konstelacija proizilazi pre svega iz iskustva koje je toliko uverljivo da ne moze biti odbaceno od strane onih koji to iskustvo nisu imali."
Kepler

*

Van mreže natascha

• *
  • 46
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 18:51:14, 25.Mar.2009. »
 Sama rec "abortus" je tuzna... Kamo srece da je nikada vise u zivotu ne cujemo i ne sretnemo se sa njom..

*

Van mreže sunshine_Dijana

Počasni član
  • 2 194
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #5 poslato: 18:56:05, 25.Mar.2009. »
Strasnooo! :(((
Ali opet, sta da kazem, u nekim slucajevima je MOZDA i bolje abortirati.. Kao npr. jedna devojcica '95 godiste je zatrudnela sa jednim deckom '87! Kod mene u gradu... A on je zenskaros, ne voli je sigurno.. I sta? Samo je upropastila sebi zivot. Jos je mala, sitna i mrsava.. Kako ce ta preziveti porodjaj, nije mi jasno! Zalosno stvarno :((((
~Sunshine~

*

Van mreže natascha

• *
  • 46
  • 0
« Odgovor #6 poslato: 19:02:24, 25.Mar.2009. »
U potpunosti te razumem, verovatno bih se i ja odlucila na tako nesto da sam u njenoj kozi.

Ja sam samo za to da se prosiri svest svih nas, da i devojcice od 13-14god shvate da to nije nesto sto se samo drugima desava.
Granice su pomerene i sve je vise devojcuraka i decaka koji prebrzo ulaze u taj svet, totalno nesvesni, ne razmisljajuci o eventualnim posledicama. To je tuzno.

*

Van mreže Astro-girl

• **
  • 490
  • 3
« Odgovor #7 poslato: 16:29:09, 26.Mar.2009. »
Dijana tu su i izuzeci a ova prica je verovatno namenjena starijima (*o*)
"Verovanje u uticaj konstelacija proizilazi pre svega iz iskustva koje je toliko uverljivo da ne moze biti odbaceno od strane onih koji to iskustvo nisu imali."
Kepler

*

Počasni član
  • 2 194
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #8 poslato: 17:24:22, 26.Mar.2009. »
Pa ok, i neka bude da je namenjena starijima... Ali ako vec pricamo o abortusu, ne mozemo pricati o nekim stvarima samo, a neke izostaviti. Treba sve cinjenice izneti, pa onda doneti neki zakljucak! I o starijima, i o mladjima.. Jer i stariji i mladji to rade! Tako da mislim da se ne sme odvajati to u ovoj temi. Nazalost, tako je kako je, ali i mladi abortiraju. Zasto bismo ih onda izostavili??? A naravno da ne mislim da je abortus nesto ok, sasvim suprotno! Uzasno je... Ali kazem da u NEKIM situacijama je bolje abortirati. Ne opravdavam te ljude, pogresili su, ok je to. Ali ko ne gresi? I ko smo mi da im sudimo???

I naravno da nisu izuzeci, ja znam PREVISEEE takvih slucajeva! I devojke koje su moje godiste i mladje, da su zatrudnele ili porodile se!!!!!!! Mozda su NEKADA bili uzuzeci, ali danas ne! Sada je to sastav danasnjice... Nikakav izuzetak i nista retko... Nazalost naravno!
~Sunshine~

*

Počasni član
  • 2 194
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #9 poslato: 17:28:25, 26.Mar.2009. »
Pismo majkama i ocevima - Dnevnik nerodjene devojcice

“Iz ljubavi su mi roditelji dali zivot. Tako ja mislim. Nastaju moje prve zile. Telo pocinje da se oblikuje. Vec imam usta… Srce je pocelo da mi kuca! Ko jos moze da posumnja da ja zivim!

Ne shvatam zasto je moja mati zabrinuta… Rucice i nozice su pocele da mi rastu. Na rukama su iznikli prstici. Uskoro cu njima poceti da hvatam. Kada izadjem iz stomaka dodirnucu obraze moje majke… Tek danas je majka saznala da me nosi u stomaku… Presrecna sam zbog toga. Jedva cekam da vidim lice svojih roditelja… Sad je vec sigurno da sam devojcica. Imam sve organe, bolje osecam okolinu.

Kosa, obrve pocinju da mi rastu… To me krasi, oci usi, nos… Gledam, cujem, mirisem…

Cujem kako moji roditelji razgovaraju. Nekako su uznemireni. Otac kaze “Kad ces vec jednom da abortiras?” Sta li to znaci? Mozda se spremaju da mi kupe kolevku… Mama, cujes li kako mi kuca srce? Majcice… u stomaku se osecam bezbedno i srecno… Majko! Majko! Gde sam to? Sta je to? Sta to rade sa mnom? Majko, pomozi mi! Neko hoce da me iscupa iz tebe… To su nozevi… Majko, ne dozvoli da me ubiju! Boli! Boli me! Molim te, majko, pomozi mi!

Gospodjo, izvolite, obavili smo operaciju… Zametak je odstranjen.”

Izvor - http://smotuljak.wordpress.com/2009/02/08/pismo-majkama-i-ocevima-dnevnik-nerodjene-devojcice/

=(((((((((((( Ovo me nikako nije ostavilo ravnodusnom =(((( stvarno je uzasno i porazavajuce :(
~Sunshine~

Stranice: 1 2 3 ... 6 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000