Anketa

U Srbiji najčešći razlog prekid trudnoće- abortus je....

Medicinski razlog (oboljenje koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i život žene).
Etički i pravno kriminogen razlog ( trudnoća uzrokovana silovanjem ili obljubom nad nedmoćnom ili maloletnom osobom.Oljuba zloupotrebom službenog položaja i incest).
Eugenički - biološki - genetski faktor - koji oštećuje plod. Oboljenje majke u prvom tromesečju trudnoće od rubeole. Upotreba tetraciklina ili citostatika.
Socijalni razlog( loše materijalno stanje, veći broj djece, vanbračna trudnoća)

Srbija medju prvima po broju abortusa

• Odgovora: 55
Stranice: « 1 2 3 4 ... 6 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Odg: Srbija medju prvima po broju abortusa
« Odgovor #10 poslato: 11:09:51, 01.Apr.2009. »
Bar smo po necemu prvi u svetu..pa makar to bila i najgora moguca cinjenica nasih zivota... :(
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže Astro-girl

• **
  • 490
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 3
« Odgovor #11 poslato: 19:14:49, 03.Apr.2009. »
Pa ok, i neka bude da je namenjena starijima... Ali ako vec pricamo o abortusu, ne mozemo pricati o nekim stvarima samo, a neke izostaviti. Treba sve cinjenice izneti, pa onda doneti neki zakljucak! I o starijima, i o mladjima.. Jer i stariji i mladji to rade! Tako da mislim da se ne sme odvajati to u ovoj temi. Nazalost, tako je kako je, ali i mladi abortiraju. Zasto bismo ih onda izostavili??? A naravno da ne mislim da je abortus nesto ok, sasvim suprotno! Uzasno je... Ali kazem da u NEKIM situacijama je bolje abortirati. Ne opravdavam te ljude, pogresili su, ok je to. Ali ko ne gresi? I ko smo mi da im sudimo???

I naravno da nisu izuzeci, ja znam PREVISEEE takvih slucajeva! I devojke koje su moje godiste i mladje, da su zatrudnele ili porodile se!!!!!!! Mozda su NEKADA bili uzuzeci, ali danas ne! Sada je to sastav danasnjice... Nikakav izuzetak i nista retko... Nazalost naravno!

Ok, slazem se samo sto mladji uglavnom iz neznanja dozive tako nesto  (*o*)
"Verovanje u uticaj konstelacija proizilazi pre svega iz iskustva koje je toliko uverljivo da ne moze biti odbaceno od strane onih koji to iskustvo nisu imali."
Kepler

*

Van mreže Khons

• *
  • 62
  • 0
« Odgovor #12 poslato: 20:34:55, 03.Apr.2009. »
Tuzno.
No, htedoh u stvari da ostavim komentar na komentar o trudnoj klinki od 13 leta: bas decu roditelji i skolstvo treba da obrazuju, tj. ona su tu najugrozenija, ljudi sazrevaju prvo fizicki a kasnije psihicki. Dakle, decu drmaju hormoni, a na odraslima je da im predstave sve cinjenice, opasnosti i izazove.
Ukoliko mlad par od 20 godina zatrudni, oni imaju problem finansijske prirode verovatno, ali sposobni su da donesu odluku (i da se zaposle pre planiranog). Klinci od 12, 13, 14 godina, hm, oni su potpuno nesvesni sta im se dogadja i onda i da zadrze dete i da ne zadrze - trauma ostaje.
Kod nas je skolstvo u kurcu vec tri generacije i ukoliko deca nemaju roditelje voljne na kilometarske razgovore, razumevanje za njihovu 'hormonalnu radoznalost' etc, ti klinci su prepusteni sudbini...

Da skratim, lepo sto se Ministarstvo odlucilo na ovu akciju, mislim da bi bilo dobro da akciju prosire i na obrazovanje dece u osnovnim i srednjim skolama.

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
  • Pol: Muško
« Odgovor #13 poslato: 20:40:35, 03.Apr.2009. »

onda znaci nisu tri generacije lose nego ko zna koliko unazad, kad i roditeljima treba tutor/staratelj

znaci to sto je srbija prva po broju abortusa nije se desilo preko noci nego se iz generaciju u generaciju povecavalo-pretpostavljam ;)

*

Van mreže Khons

• *
  • 62
  • 0
« Odgovor #14 poslato: 21:14:07, 03.Apr.2009. »
Rekla sam da u nasem skolstvu nema kvalitetne nastave, ima dobrih profesora ali oni su na nivou statisticke greske.

Nisam rekla da se iz generacije u generaciju povecavao broj abortusa, ali ako te zanima pretpostavljam da se moze proveriti, trebalo bi da postoje statisticki podaci, mene nije zanimalo.

I da, dostupnost informacionih tehnologija ima uticaja, verovatno. Klinci sad mogu svasta da vide samo na net-u, ukoliko imaju roditelje koji ne prate sta deca gledaju... Nemam pojma, ali bas me je rastuzilo spominjanje 13-godisnje devojcice...

Edit by Maestro: Koristi blagodeti opcije "izmeni" poruku.
« Najnovija izmena:: 22:22:34, 03.Apr.2009. Maestro »

*

Van mreže sunshine_Dijana

Počasni član
  • 2 194
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #15 poslato: 03:25:03, 04.Apr.2009. »

Ok, slazem se samo sto mladji uglavnom iz neznanja dozive tako nesto  (*o*)

Pa da...
~Sunshine~

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
  • Pol: Muško
« Odgovor #16 poslato: 21:05:29, 08.Apr.2009. »
Rekla sam da u nasem skolstvu nema kvalitetne nastave, ima dobrih profesora ali oni su na nivou statisticke greske.

znaci sve je krenulo mnogo ranije   :-\

*

Van mreže Nataly

• *
  • 25
  • 0
« Odgovor #17 poslato: 18:42:13, 23.Apr.2009. »
Abortus opravdavam samo u slucaju silovanja ili ako se sazna da je plod loseg zdravlja. Inace smatram to ubistvom, pogotovo sto postoje tolike mogucnosti kontracepcije. Kondom mozda nije najbolji, jer moze da pukne, ali je u svakom slucaju bolje od nicega. Takodje postoje antibebipilule. Koje ja licno koristim i nazalost sam cesto cula od devojaka istog uzrasta, pa cak i starijih zena kako je to opasno koristiti.  ::)
Treba u skoli, vec u osnovnoj skoli poceti pricati o kontracepciji, polnim bolestima i mogucim problemima. Ocigledno roditelji nisu u stanju da popricaju otvoreno sa svojom decom. Mnogo njih iz mog drustva ne sme da kupi na trafici, apoteci ili na drugom mestu kondom jer ih je sramota.  :-[
Pitam se samo zasto?? Pa i sex je ljudski, zar ne? Radije cu kupiti kondom nego da razmisljam o nekoj bolestini!!!

Zivim sa prirodom, a ne protiv nje.

*

Van mreže sunshine_Dijana

Počasni član
  • 2 194
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #18 poslato: 19:44:49, 23.Apr.2009. »
Ocigledno roditelji nisu u stanju da popricaju otvoreno sa svojom decom.

Jeste i to u neku ruku, ali imas dosta toga i da se roditelji i ne nadaju da ce njihova mala decica stupiti u polne odnose! Cak i mnogi normalni ljudi to ne pomisle, posto je ovo preslo sve granice... Deca '96 god. gube nevinost i ostaju u drugom stanju!!! Pa ko bi se i nadao i mislio da ce njima te informacije u stvari biti korisne?!?!?!?!
~Sunshine~

*

Van mreže Nataly

• *
  • 25
  • 0
« Odgovor #19 poslato: 20:33:27, 23.Apr.2009. »
Ocigledno roditelji nisu u stanju da popricaju otvoreno sa svojom decom.

Jeste i to u neku ruku, ali imas dosta toga i da se roditelji i ne nadaju da ce njihova mala decica stupiti u polne odnose! Cak i mnogi normalni ljudi to ne pomisle, posto je ovo preslo sve granice... Deca '96 god. gube nevinost i ostaju u drugom stanju!!! Pa ko bi se i nadao i mislio da ce njima te informacije u stvari biti korisne?!?!?!?!

Mi zaboravimo na hranu koju koristimo i neverovatne informacije koje kruze stalno oko nas, poput televizora i interneta. Devojke tj. devojcice i decaci sa 12 ili 13 godina su u danasnje vreme vec mnogo napredniji nego sto je to bilo samo pre desetak godina. Zato treba sto ranije poceti sa savetovanjem i objasnjavanjem, kako ne bi doslo do nepozeljne trudnoce.
Iskrena da budem moja majka, srecom pa imam tako moderne roditelje, me je u tu temu uputila kada sam imala devet godina. Gledali smo zajedno dokumentarce, kako "nastaju" deca i kako se radjaju bebe, sta treba uciniti ako se ne zeli dete itd. Naravno da je to bilo trenutno samo uslovno receno povrsno, ali kasnije mi je ponudila da ona kupi kondome, ako se ja nekako stidim. To nije bilo potrebno, sama sam kupovala.
Zato sam napisala da je jako bitno deci objasniti sta se desava, jer hormoni danas prave rusvaj u tim mladim glavama. Moje misljenje jeste da puno utice hrana, devojcice sa 11 ili 12 godina imaju vec redovnu menstruaciju, to ranijih godina nije bilo. Sve je izmanipulisano.
Zivim sa prirodom, a ne protiv nje.

Stranice: « 1 2 3 4 ... 6 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000