Anketa

U Srbiji najčešći razlog prekid trudnoće- abortus je....

Medicinski razlog (oboljenje koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i život žene).
Etički i pravno kriminogen razlog ( trudnoća uzrokovana silovanjem ili obljubom nad nedmoćnom ili maloletnom osobom.Oljuba zloupotrebom službenog položaja i incest).
Eugenički - biološki - genetski faktor - koji oštećuje plod. Oboljenje majke u prvom tromesečju trudnoće od rubeole. Upotreba tetraciklina ili citostatika.
Socijalni razlog( loše materijalno stanje, veći broj djece, vanbračna trudnoća)

Srbija medju prvima po broju abortusa

• Odgovora: 55
Stranice: « 1 2 3 4 5 6 »

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

*

Van mreže sunshine_Dijana

Počasni član
  • 2 194
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 7
  • Pol: Žensko
  • ~Sunshine~
Odg: Srbija medju prvima po broju abortusa
« Odgovor #20 poslato: 14:49:18, 24.Apr.2009. »
Da, sto se toga tice. Ali ne bas da su napredniji u svakom smislu... Deca u sadasnjem vremenu vise misle da su naprednija i tako se ponasaju, iako za mnoge stvari ne znaju "NI NOS DA OBRISU"...
~Sunshine~

*

Van mreže Nataly

• *
  • 25
  • 0
« Odgovor #21 poslato: 15:37:14, 24.Apr.2009. »
Da, sto se toga tice. Ali ne bas da su napredniji u svakom smislu... Deca u sadasnjem vremenu vise misle da su naprednija i tako se ponasaju, iako za mnoge stvari ne znaju "NI NOS DA OBRISU"...

Ima mnogo istine u tome, nazalost.
Zivim sa prirodom, a ne protiv nje.

*

Van mreže sunshine_Dijana

Počasni član
  • 2 194
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 7
  • ~Sunshine~
« Odgovor #22 poslato: 15:41:36, 24.Apr.2009. »
Da, nazalost...... Ja stvarno ne znam gde vise ovaj Svet ide. Svakim danom cujem sve gore i gore stvari, i stvarno me zabrinjava... Sve je vise razvoda, sve manje ljubavi, a vise straha, nasilja, droge, zlobe, ljubomore i zavisti....... Nisam 100% sugurna za tacnu cifru, ali valjda je 48% ljudi neudato/neozenjeno! Nivo tolerancije se toliko smanjio... Ne znam, sve kao da je krenulo na dole... :( Mnogi ljudi svasta ne znaju da cene! I to boli....  ::) ::) :(
~Sunshine~

*

Van mreže mikan

• 732
  • 20
  • Pol: Muško
« Odgovor #23 poslato: 12:29:38, 25.Apr.2009. »
pa ta deca imaju od koga to da vide a sto je najgore to rade njihovi roditelji koji na neki nacin su njihov uzor

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #24 poslato: 14:22:08, 19.Maj.2009. »
Da li postoji neko ko moze ostati ravnodusan na tekst "Dnevnik nerodjene devojcice"?!
Abortus jedino podrzavam ukoliko je plod loseg zdravlja, ako postojeneke anomalije i ukoliko je rezultat silovanja! U suprotnom ne.
Stvoriti zivot iz nehata a zatim ga ubiti svesno za mene je monstruozno. Bez laznog moralisanja, znam da vecina koja se odluci na abortus, iz ovog ili onog razloga nemoze zadrzati dete ali zato postoje sredstva kontracepcije, metodi zastite!
A o devojcici koja je zatrudnela sa 13 ili 14 ~ I have no comments!

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #25 poslato: 15:28:13, 19.Maj.2009. »
Nisam sudija niti sudim, ali mogu samo reci kao čovek-Tužna sam

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #26 poslato: 12:37:05, 24.Avg.2009. »
U Srbiji 200.000 abortusa godišnje
Ponedeljak, 24. avgust 2009. 11:20    

U Srbiji se, prema procenama zdravstvenih radnika, godišnje obavi između 150 i 200 hiljada abortusa, dok je stopa prekida trudnoće znatno niža u drugim zemljama zapadne Evrope, gde žene koriste različite kontraceptivne metode, tvrde stručnjaci.
Abortus se u Srbiji obavi kod svake dvanaeste žene starosti od 15 do 49 godina, a za razliku od drugih evropskih zemalja, u kojima se neplanirana trudnoća uglavnom dešava mladim i neudatim ženama.

"U Srbiji se najveći broj abortusa, čak 80 do 90 odsto, obavi kod žena starijih od 20 godina koje su u braku i već imaju jedno ili više dece", kaže načelnica Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije dr Katarina Sedlecki.
Prema njenim rečima, na ozbiljnost tog problema ukazuje i podatak da se svaki četvrti abortus obavi kod žene koja već ima četiri i više namerna pobačaja u svojoj 'reproduktivnoj istoriji'.
Osnovni razlog zbog kojeg se žene odlučuju na abortus je činjenica da se trudnoća dogodila neplanirano jer se žene oslanjaju na 'tradicionalnu' i nedovoljno efikasnu kontracepciju, poput prekinutog snošaja, koja nije uvek najpouzdanija.

Za mlađe od 16 godina saglasnost roditelja
Kada je reč o samom činu abortusa, stručnjaci navode da je, prema zakonski rešenjima iz 1995. godine, saglasnost roditelja za prekid trudnoće neophodna samo ako je devojka mlađa od 16 godina.

(MONDO)

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #27 poslato: 12:54:42, 24.Avg.2009. »
Kao sto sam vec rekla,tuzno je sto je u nasoj zemlji prvi vid kontracepcije-abortus.A sve iz neznanja i predrasuda...pogotovo kod starijih zena.Mislim da smo jedna od retkih evropskih zemalja gde imamo  ne mali broj zena koje u svom zivotu urade i po 15,17 pa cak i 20 abortusa.Zaista porazavajuci podaci.
Mislim da nase zene veoma malo znaju o svom reproduktivnom zdravlju a jos manje vode racuna o njemu.
Pitanje je sta uraditi da se to promeni?

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #28 poslato: 13:06:35, 24.Avg.2009. »

Pitanje je sta uraditi da se to promeni?

Apstinencija  :D Salim se malo...

Mislim da smo jedna od retkih evropskih zemalja gde imamo  ne mali broj zena koje u svom zivotu urade i po 15,17 pa cak i 20 abortusa.

Toliko puta idu na abortus? blink

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #29 poslato: 13:14:54, 24.Avg.2009. »
Da,idu i mozda mnogo vise,jer obicno kad daju podatke te vrste,lazu, jer znaju sta bi im lekari rekli a mozda i ne bi hteli da im urade abortus.Zaista porazno ali veruj mi da je istina.
Bojim se da je apstinencija nije jedno od resenja...
Ja bih napravila veliku medijsku kampanju,uvela neka obavezna predavanja jos u skoli,i obavezne ginekoloske preglede na svakih 6 meseci na koje bi se zene pozivale.Ona koja se ne odazove,visoko novcano bi bila sankcionisana(vec smo naucili da kazne imaju efekat).
Drasticna situacija zahteva drasticne mere.

Stranice: « 1 2 3 4 5 6 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000