Četvrta kuća

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže bielenda

 • ***
 • 2 106
 • Zahvaljeno: 2 puta
 • 34
 • Pol: Žensko
Četvrta kuća
« poslato: 12:26:43, 25.Maj.2012. »
PRECI I GENETSKO NASLJEĐE
Najniža tačka u horoskopu jeste IC ili 4. kuća, ona predstavlja poreklo i pošlost, a tačka nasuprot nje, predstavlja budućnost, koja je označena kao MC ili 10. kuća. Ako, pored ovih tačaka spomenemo i ASC ili 1. kuću, kao i nasuprot nje, DSC ili 7. kuću, mi ustvari nanosimo sudbinu na koordinatni sistem. Dakle, to su temelji horoskopa ili ''koordinatni sistem sudbine''.
 
U ovoj priči, zadržaću se na 4. kući ili IC, koja predstavlja našu prošlost, genetiku, nasleđe i pretke. Ona je kao vir, jer nas uvlači u kovitlac prošlosti, generacijama u nazad i otkriva nam, odakle mi to dolazimo. Da bi smo napredovali prema tački MC, odnosno prema 10. kući ili budućnosti, moramo se vratiti u prošlost, da bi smo spoznali sledeće: ko smo, šta smo i odakle dolazimo.
 
Mesec i Rak su prirodni vladari 4. kuće, a odmah do ove kuće nalazi se 5. kuća, kojom vlada Lav i Sunce. I, možemo se zapitati, da li je ovakav raspored slučajnost, jer na ovom mestu, žena (Mesec, Rak) stoji pored muškarca (Sunce, Lav). Na ovom mestu prestaje život, jer je 4. kuća kraj života, ovde su sve generacije u nazad, a odmah susednom 5. kućom su predstavljene nove generacije, jer je ovo kuća rađanja, plodnosti, dece i budućih naraštaja.
 
5. kuća se nadovezuje na 4. kuću, a 4. kuća uranja u 5. kuću. Sve je povezano, sve se nastavlja, traje i ne prestaje Vreme je beskonačno, radijalno i ono teče, istovremeno od juče ka sutra i od sutra ka juče. Ove dve kuće predstavljaju spiralu, pravac iz 4. kuće ka 5. kući i istovremeno iz 5. kuće ka 4. kući. Kraj života (4. kuća) u novi život (5. kuća) i istovremeno buduće generacije (5. kuća) u pošlost i generacije iza nas (4. kuća). Ovo su oči (Mesec, Sunce) horoskopa, koje su uperene kako u prošlost (4. kuća) tako isto i u budućnost (5. kuća).
 
Pored 4. kuće, planeta u ovoj kući, kao i vladara 4. kuće, posmatra se Mesec i Rak, ali i planeta Saturn.
Sunce u 4. kući opisuje aristokratsko poreklo, pretke koji su imali porodični (4. kuća) grb ili amblem (Sunce). Ovo su porodice gde su muškarci bili pravi i veliki domaćini (Sunce), ali i časni muškarci, zatim majke (4. kuća) koje su izrodile prave heroje (Sunce). Sunce simbolizuje vladare, kraljeve i monarhe. Ovo može biti i potomak plemića, slavnih i časnih muškaraca. U zavisnosti od toga u kojem znaku je postavljeno Sunce, oni su mogli biti slavni heroji, vojskovođe (Sunce u Ovnu), bogati muškarci, veleposednici, koji su preko svog bogatstva imali moć i ugled (Sunce u Biku) ili oni koji su bili na čelu revolucija, buna i previranja (Sunce u Vodoliji). Ako je Sunce postavljeno u Ribama, onda je postojao predak, koji je bio moreplovac, ali ne samo moreplovac već kapetan (Sunce) nekog broda (Ribe). Ako je Sunce u Ribama u aspektu sa Marsom, onda je to ratni brod. U slučaju da je Sunce u aspektu sa Merkurom, onda je to kapetan trgovačkog broda. Ribe simbolzuje tajne, intrige, pa je i mogućnost da se kroz porodicu provlači tajna, čak povezana sa poreklom (4. kuća) nekog muškog pretka (Sunce). Sunce u 4. kući u znaku Raka i u aspektu sa Saturnom opisuje neki stari (Saturn) zamak ili dvorac (Sunce) na obali jezera (Raka), a ako je Sunce u Škorpiji, onda će to biti vojno utvđenje ili dvorac na obali reke (Škorpija).
Mesec u 4. kući primarno opisuje genezu, pogotovo preko majke, odnosno preko ženske linije. Ako je Mesec u znaku Ovna, on će opisivati vojničku i ratničku (Ovan) genetiku, ali i temperamentne i jake žene koje su vaspitavane na strogim, jakim i muškim princpima. Ovan simbolizuje rat i vojsku, pa ovo mogu biti i kuće, imanja koja su uništena u ratovima, ali i ubistva, jer Ovnom vlada Mars koji simbolizuje ubistvo i smrt. Kako je Mesec ženska planeta on će u 4. kući primarno opisivati majku ili neku baku. Sa položajem Mesca u 4. kući, neko od predaka je mogao imati gostionicu, kafanu, ali i pekaru, a posebo će biti naglašeno, ako je Mesec u 4. kući u znaku Raka (hrana) ili Bika (hrana). Kako Mesec simbolizuje imanje i kuću, a ako se nalazi u Raku, onda su ovo nekada bile kuće u blizini močvarnih područja, jezera, potoka i vodenih površina. Uvek treba spajati simboliku Meseca sa znakom u kojem se nalazi, ali i sa planetama koje aspektuje. Ako je Mesec u Ovnu u 4. kući, onda je to opis nekog imanja ili kuće u blizini vojnog utvrđenja. Separacioni aspekti, prvenstveno opisuju, uslove i okolnosti naših predaka, dok se aplikacioni aspekti više odnose na naše porodične uslove i buduće događaje. Mesec u Biku, opisuje imanje i kuću u ravnici i u ravničarskim predelima, na najplodnijem zemljištu, a to su bila sva ona bogata imanja, pašnjaci, livade, voćnjaci, pune štale i ambari. Mesec u Raku u lošim aspektom sa Saturnom, govori o bolestima majke i žena u prošlosti. Mesec u Škorpiji govori o nekom pretku koji je bio skeledžija (Mesec) na reci (Škorpija), ali i o smrtnosti u prošlosti. Mesec u Jarcu jeste kuća u planini i govori o planinskom i brdskom poreklu, dok bi sa druge strane Mesec u Ribama govori o životu predaka koji su bili u blizini mora (Ribe). Mesec u Jarcu i u aspektu sa Merkurom, govori o baki (Mesec) i ženama u opšte, a koje su bile mudre (Jarac) i pismene (Merkur). Mesec u Vagi u 4. kući u aspektu sa Venerom, govori o lepoj baki i lepoti žena koja se prenosi i nasleđuje. Mesec u Vodoliji opisuje genetiku, koja je bila sklona rizicima i avanturi, a ako je Mesec i u lošem aspektu sa Merkurom, onda je bilo predaka koji su svojim pogrešnim i rizičnim odlukama, naglo menjali svoje uslove života. Ako je Mesec u Lavu u 4. kući, onda su žene u prošlosti bile otmene, aristokratskog porekla i slavne. Mesec u Strelcu u aspektu sa Jupiterom govori o precima i o porodici koja živi u inostranstvu. Ovo je putnička genetika, koja je mogla proputovati celi svet. Ako je Mesec u Devici u 4. kući, onda on opisuje vrednu i radnu genezu, a potreba za radom, nasleđuje se porodično, pa se unutrašnji mir najviše postiže u trenucima rada. Ako je Mesec aspektovan sa Merkurom onda možemo govoriti o umnom radu, a ako je aspektovan sa Marsom ili Saturnom, onda možemo govoriti o teškom i fizičkom radu.
Merkur u 4. kući prvenstveno govori da osoba nasleđuje intelekt od jednog roditelja, bilo to od oca ili majke. Ako je Merkur u znaku Raka, onda je i majka intelektualna i pametna žena, što se i nasleđuje sa njene strane, a ako je Merkur u Lavu, onda u priču ulazi otac. Ovo je učena, pismena i intelektualna geneza, kao i slika predaka koji su mogli biti pisari, učitelji, trgovci, odnosno umni i pametni ljudi, a bez obzira na to, u kojem su vremenu živeli. Genetika je putnička, promenljiva, sklona čestim promenama životnog prostora i selidbama, što je primarnije ako je Mekrur u aspektu sa Jupiterom. Ako se Merkur nalazi npr. u znaku Lava, onda ovo može biti neki pisar ili kurir kod velikog kralja. Merkur u Blizancima, opisuje učitelje i trgovce, ako je Merkur u Devici, onda će opisati pretke koji su bili vrsni majstori, ali i zanatlije. Kako je Merkur intelektualan, on u ovom znaku može govoriti i o nekom pretku koji je bio lekar, travar i koji je lečio ljude. Merkur je znatiželjan, istraživački, pa će u Ribama opisati nekog pretka koji je plovio brodom, po morima i okeanima u potrazi za nekom novom zemljom ili novim kontinentom. Merkur u Ribama i u aspektu sa Mesecom opisuje trgovačku luku ili centar na obali mora. Merkur simbolizuje decu, pa u znaku Riba govori i o tajnom rođenju nakog deteta u prošlosti. Ako je Merkur u Biku, on će opisati nekog pretka koji je bio trgovac bikovima i kravama, a kako Bik simbolizuje oranicu, blato i njivu, ovo može biti slika kuće (4. kuća) u blizini seoske (Bik) škole (Merkur). Ako je Merkur u znaku Jarca ili u Blizancima u trigonu sa Saturnom, govori će o nasleđenom intelektu od strane dede, koji je bio pametan i mudar čovek. Merkur u znaku Raka, opisuje pretke koji su prodavali hranu, a u znaku Vage, opisuje nekog pretka koji je mogao biti pisar (Merkur) u sudu (Vaga). Merkur u znaku Ovna govori o pretku koji je bio trgovac oružijem, kao i o vojnom (Ovan) kuriru (Merkur). Merkur u Škorpiji opisuje neko dete u prošlosti koje se udavilo u reci, koje je ubijeno i koje je moglo biti u nekoj velikoj i životnoj opasnosti. Ovaj položaj Merkura u Škorpiji u 4. kući govori i o smrtnosti dece u prošlosti porodice. Ako je Merkur u Škorpiji u lošem aspektu sa Saturnom, onda se radi o detetu koje je moglo umreti od neke podmukle bolesti. Merkur simbolizuje ljude i u 4. kući uvek opisuje predele koji su gusto naseljeni, posebno ako je Merkur u 4. kući u aspektu sa Mesecom. Merkur u Bliznacima, govori o precima koji su prevozili putnike konjskom zapregom, a ako je Merkur u Strelcu ili je u aspektu sa Jupiterom, onda je to slika nekog iz prošlosti koji je vozio kočije. Merkur u Strelcu i u aspektu sa Suncem, govori o kraljevskim i dvorskim kočijama. Merkur u Lavu govori i o kraljevskim astrolozi
Venera u 4. kući govori o umetničkom talentu, koji se nasleđuje od porodice ili nekog pretka. Venera je planeta umetnosti, muzike, glume, pa su ovo i svi oni koji su bili pevači, svirači, glumci i zabavljači na dvorovima, što će biti najprimarnije ako je Venera postavljena u znaku Lava (kralj, dvor) ili ako je u konjunkciji sa Suncem. Ako je Venera npr. u znaku Bika, ona će pimarnije opisati neku kafanu, gde se služila hrana. Venera u znaku Jarca, opisuje žensku genetiku ili neku devojku ili ženu koja je imala teži život, ispunjen patnjama ili brigama, a prevashodno zbog ljubavi (Venera). Ovaj položaj takođe opisuje i sve one slikare i umetnike, koji su ukrašavali zidove starih manastira i crkvi (Jarac). Venera u Lavu, opisuje nekog slikara na kraljevskom dvoru. Ako se Venera nalazi u znaku Škorpije, onda opisuje neku devojku ili ženu, koja je ubijena u ratu ili koja se udavila u reci (Škorpija). Venera u Ovnu jeste žena sa mačem, sabljom, žena vojnik, a Venera u Strelcu u aspektu sa Marsom, jeste žena sa mačem na konju. Ako je Venera u znaku Riba, onda se može govoriti o nekoj ženi ili devojci iz prošlosti, pored i u blizini mora.
 
Mars u 4. kući jeste nemir, nesklad i neprijateljstvo. On primarno opisuje muškarce i nekog muškog pretka, jer je pored Sunca glavna muška planeta. Mars u Ovnu jeste vojnik, komandant, heroj, general, a u Ribama to je gusar. Ako se Mars nalazi u znaku Lava ili Ovna, opisuje nekog muškarca, pretka koji je bio gladijator u nekoj areni. Genetika je, a ako su aspekti teški, nesretna, bez mira, poklana, pobijena i u prošlosti je moralo biti ubistava. Mars u Blizancima u 4. kući opisuje čoveka iz prošlosti, koji je bio drumski (Blizanci) razbojnik (Mars). Ako je npr. Mars u lošem aspektu sa Venerom, ubistvo je moglo biti zbog neke ljubavi ili neke devojke (Venera). Mars u kvadratu sa npr. Saturnom govori o teškoj sudbini muškaraca u ovoj porodici, o tiraniji, mržnji, krvnim osvetama, prokletstvu, magiji i ubistvima. Ako je Mars u kvadratu sa Merkurom, ovaj aspekt primarnije upućuje na ubistvo (Mars) nekog deteta (Merkur), ali i na sklonost muškaraca ka intelektualnoj tiraniji. Mars u Ovnu opisuje muškarce u prošlosti sa oružijem, vojnike i hrabre ranike. Ako je Mars u Ribama, on opisuje gusarski ili ratni brod, ali isto i izdaju u porodici, odnosno izdaju zbog koje je neki muškarac ubijen. Položaj Marsa u znaku Riba, a posebno u aspektu sa Mesecom, opisuje i muškarce u prošlosti koji su bili skloni alkoholu. Ako je Mars u znaku Bika, on opisuje muškarce u prošlosti koji su bili skloni razuzdanom životu, pogotovo ako takav Mars pravi aspekt i sa Venerom. Mars u Biku opisuje i kuću ili imanje (4. kuća) u prošlosti, pored nekog vojnog (Mars) skladišta (Bik). Ako je Mars u znaku Raka, on tada opisuje opasnosti kojima su žene u prošlosti bile izložene, a isto tako i zapaljenu (Mars) kuću ili imanje od strane razbojnika, vojske ili za vreme nekog prošlog rata. Mars u Raku opisuje kuću u kojoj je bilo oružija, a ako je Mars u aspektu sa Neptunom, u kući je bilo sakriveno oružije. Mars u Devici, pogotovo u aspektu sa Saturnom ili Merkurom, opisuje muškarce u prošlosti, koji su bili kovači i gvožđari. Mars u Vagi govori da je neki muškarac u prošlosti smrtno stradao zbog sudske presude, a pogotovo ako je Mars i u kvadratu sa Jupiterom. Ako je Mars u znaku Riba i još u kvadratu sa Mesecom, onda govorimo o tajnim (Ribe), porodičnim (4. kuća, Mesec) neprijateljima iz prošlosti (Mars). Mars u Vodoliji, a pogotovo u trigonu sa Merkurom, opisuje muškarca koji je bio ratni, vojni pilot (Vodolija). Mars u Jarcu govori o muškoj genetici koja potiče i dolazi iz planinskih i brdovitih predela. Mars i Ovan ređe opisuju naseljene predele, pa se ovde može govoriti i o divljim predelima, a ako je Mars u aspektu sa Saturnom, onda je to neki predak koji je živeo u divljem, planinskom kraju.
 
Jupiter u 4. kući opisuje udaljene i daleke predele, inostranstvo, strane zemlje i u ovoj kući govori o stranom poreklu, a ako je Jupiter u lošem aspektu sa Saturnom, onda se može reći da je nekada davno jedan deda odbacio svoju veru i uzeo drugu veru. Ako Jupiter nije oštećen upućuje na moralne i časne pretke, koji su mogli biti sudije ili ljudi koji su sprovodili zakon, a primarno ako je Jupiter u znaku Strelca ili u znaku Vage. Ako je Jupiter oštećen onda su ovo preci koji su mogli stradati od strane zakona, a pogotovo ako je Jupiter u lošem aspektu sa Marsom ili ako se nalazi u znaku Škorpije. Jupiter loše aspektovan u znaku Bika, govori o bogatim precima koji su mogli izgubiti veliki imetak, posebno ako je Jupiter npr. u lošem aspektu sa Saturnom. Jupiter u Strelcu ili u Ribama, a ne oštećen aspektima, govori o precima koji su bili religiozni i među kojima je moglo biti popova i sveštenika. Jupiter u Ovnu opisuje moralne i časne vojnike, majore, vojvode i generale, a posebno ako je još u aspektu sa Suncem. Ako je Jupiter u znaku Blizanaca, onda on opisuje učenu genetiku, ali isto tako i putničku i trgovačku genetiku. Jupiter u znaku Raka u 4. kući govori o bogatim precima i o bogatim imanjima. Ako je Jupiter u znaku Škorpije i ako je još loše aspektovan od Marsa ili Saturna, može se reći da je u prošlosti neko ubijen zbog novca ili opljačkan. Jupiter u znaku Bika, govori o nekom muškom pretku koji je bio konjušar, ali isto tako i imanje ili kuću u kojoj je bila štala sa konjima.
Saturn u 4. kući govori o staroj genezi, primarno o muškarcima jer se radi o muškoj planeti, a posebno o dedama. Kroz ovu porodicu provlači se crta konzervativnosti i tradicionalnosti. Ako je Saturn loše aspektovan, onda postoje grehovi predaka i porodični grehovi, koji se nasleđuju sa kolena na koleno, pogotovo kada je Saturn u lošem aspektu sa Marsom. Ako je Saturn npr. u Lavu, onda ukazuje na težu sudbinu i život oca, ali opisuje i nekog dedu (Saturn) koji je bio moćan i slavan (Lav), a primarno ako je Saturn još u aspektu sa Suncem. Saturn u Raku u 4. kući opisuje teži život majke i žena u opšte, a ukazuje i na bolesne pretke, kao i na bolesti koje se prenose sa kolena na koleno. Saturn u Devici i u lošim aspektima, ukazivao bi na isto. Saturn u Jarcu ukazuje na mudru genetiku, mudrog dedu, ali i na pretke, planinske ljude koji su mogli biti travari. Ako je Saturn u Jarcu u 4. kući on opisuje staru kamenu kuću u planini, a ako je Saturn u aspektu sa Mesecom, onda je to kamena kuća u planini, pored nekog jezera. Saturn u 4. kući u Ovnu, može govoriti o dedi koji je bio u vojnom zatvoru, a Saturn u Ribama u 4. kući govori o dedi ili nekom muškom pretku, koji je bio u logoru. Ako je Saturn još u aspektu sa Marsom, onda je to i vojni logor, ali i nemački (Mars) logor. Ako je Saturn u Ribama, a posebno još u aspektu sa Mesecom, onda možemo govoriti i o precima koji su živeli na nekom golom i kamenitom ostrvu. Saturn u Blizancima, može da govori o bolestima, a posebno o nekom dedi (Saturn) koji je teško oboleo na pluća (Blizanci). Ako je Saturn u Blizancima, onda su preci živeli u blizini kamenitih (Saturn) staza (Blizanci), koje su vodile preko planina. Saturn u Raku, opisuje život predaka u mračnim i šumovitim predelima, a ako je Saturn u aspektu sa Marsom, takvi predeli su bili prepuni razbojnika. Ako je Saturn u znaku Lava, on govori o dedi ili nekom muškom pretku koji je pao i izgubio neku moćnu poziciju i položaj, a ovo je i tipična slika pada kralja. Saturn u Lavu u 4. kući govori, da je u prošlosti na imanju ili pored kuće moglo biti zakopano zlato ili blago.
 
Simbolika planeta, znakova i aspekata je beskrajna, pa je na ovom mestu i na ovakav način nemoguće obuhvatiti sve što se može opisati.

preuzeto sa neta 


*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 27 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Četvrta kuća
« Odgovor #1 poslato: 16:04:37, 25.Maj.2012. »
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
70 Odgovora
43706 Pregleda
Najnovije: 13:26:34, 23.Jul.2015.
TF 2008
43 Odgovora
34414 Pregleda
Najnovije: 02:09:47, 08.Jan.2015.
pacifik
0 Odgovora
910 Pregleda
Najnovije: 17:21:51, 09.Okt.2012.
Ch