Se-Osiris!
Fascinira me tvoja profesionalnost na ovom polju, ali ako psihofizicka spremnost ne podrazumijeva posjedovanje energije za bavljenje sportom, treniranjem, onda ne znam sta podrazumijevas pod istim terminom! Znamo da volja moze da digne covjeka iz kolica, jel tako ili nije?!
Sta je relevantno za zdravu motoriku, koordinaciju ekstremiteta i pokretacki potencijal? Pa dalje, motivacija da se trenira, uopste volja za aktivnnoscu. Sve ove faktore ne cini hrpa misica, recimo kod nabildovanog, istreniranog aktiviste!
Sta pokrece i adekvatno usmjerava energiju ako ne volja. Hocu reci, volja je okidac i pokretac svega, pa je to najbitnija komponenta za trening, pa se recimo meni iako se budim oko 06h, ne dize( ako ne moram) ni do 10h

, a kamoli da treniram. Ne znam kakva je situacija kod tebe?!
Hocu reci, osim muskulature i skeleta, nase tijelo pokrece "gornji sprat", zato sam naglasila da je psihofizicka spremnost primarna predispozicija za trening uopste. Zato je jutro kada su svi misici uspavani i tesko ih je pokrenuti, kao i hladan motor kod auta najprikladnije za jogging recimo, setnju pored mora i lakse aktivnosti.
I pored volje da razumijem poentu ovog korespondiranja, i pored poznavanja terminologije, ne mogu doci do zakljucka, sta se ovdje konstatovalo. Odnosno pitanje se postavlja, koje vrijeme je najpogodnije za trening?
Ali dajmo prioritet kvalitetu, jer misljenja sam da nismo profesionalni wrestleri, maratonci, pa da je bitna komponenta izdrzljivost i nabildanost, vec je u prvoj istanci bitno zdravstvena preventiva, a dalje koliko nam moze posluziti da odrzavamo kondiciju, fleksibilnost muskulature i skeleta, oslobadjanje viska, prvenstveno negativne energije i eventualno oslobadjanja viska kilograma.
Ne mozemo tu staviti u isti ravan, zdrave i bolesne ljude, ljude sa kardio-vaskularnim bolestima, oni koji imaju probleme sa kicmom, sa respiratornim organima, dijabeticari etc..Pa u tu svrhu, ko se bavi profesionalno fitness asistencijom, prave posebni programi, za one koji to rade zbog utroska viska energije, preventivno ili radi postizanja balansa u organizmu a u cilju poboljsanja zdravlja!
Zato sam napisala ako su ljudi u zadovoljavajucoj psihofizickoj kondiciji, idu na trening kad njima odgovara i svako od nas najbolje osjeca kada mu godi trening, sta smije, kada intezivirati, kada smanjiti vjezbe, a kada uopste ne trenirati. Naravno ovo vazi za ljude koji dugo godina treniraju i kod kojih postoji sklad duha i tijela, odnosno postigli su duhovnu ravnotezu.