Ja mislim da je najpogodnije vrijeme za vjezbanje jutro!!! Razloge ili argumente je naveo Se-Osiris i oni su tacni.
Ono zbog cega je dobro trenirati ujutru je i cinjenica da se vjezbanjem pokrece cio metabolizam koji je tokom noci odmarao i bio usporen..Jutarnjim vjezbanjem se pokrece cio 'mehanizam' i povecava se ukupna budnost organizma( budnost i uma i tijela ). Kao posljedica toga, tijelo i um su pripremljeni za ostale dnevne aktivnosti. U vezi sa jutarnjim treningom dodala bih i ovo...veoma je bitno nahraniti misice nakon treninga, a kako je dorucak najvazniji obrok u toku dana, zdrav dorucak poslije treninga jeste nesto sto ce nam uz trening 'napuniti baterije' za ostatak dana.
Nazalost, trenutno nisam u prilici ujutru da treniram...Termini iz fitnesa su mi u vecernjim satima...Iz svog iskustva mogu reci da nije dobro uvece trenirati ( medjutim, bitno je ipak trenirati, makar bilo to i vece, ukoliko nemate izbora). Evo npr. kad se vratim sa treninga ( ovo je narocito zimi problem ) ja sam potpuno razbudjena a trebala bih ici da spavam ( ljeti su duzi dani, pa se nekako i moze ) i jos veci problem je taj, sto nakon treninga treba nahraniti misice, a meni nikako ne prija da jedem kasno uvece pa ni nekoliko sati prije treninga, tako da sam umjesto da se zategnem i nabacim koji misic, smrsala i sva se skupila...Misica ima, ali su oni jako tanki i nedostaje im volumena...
Planiram tokom ljeta da ujutru odradim trening u teretani, poslije kojeg mogu jesti dovoljno da okrijepim misice, i da uvece idem na fitnes ili da eventualno ukljucim plivanje....
Dakle, ko moze, neka trenira ujutru....