Kako prepoznati prevaru

• Odgovora: 9

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Kako prepoznati prevaru
« poslato: 12:51:43, 07.Dec.2009. »
"Govor tela" često otkriva mnogo više nego rečima iskazan sadržaj. Imajući ovo u vidu može se pretpostaviti da će se lažov mnogo lakše razotkriti na osnovu nesvesnih neverbalnih poruka koje šalje, nego putem verbalizacije.

- Pre nego što iznesemo neke smernice, važno je napomenuti da postoji samo nekoliko aspekata govora tela koji imaju svoje značenje nezavisno od konteksta. Dobro laganje ne uključuje samo sto je moguće prirodniji govor, već i uklapanje jezika tela sa izgovorenim rečima. Manja je verovatnoća da će se lažov upustiti u telesni kontakt ili se čak približiti nekome. Njegov govor tela često je kontradiktoran u odnosu na realnost. Motorička ekspresija je kruta, ograničena na pokrete malih amplituda. Pokreti šaka, ruku i nogu, usmereni su ka sopstvenom telu.

- Albert Mehrabian, jedan od istraživača koji su proučavali kako se ljudi ponašaju kada prenose istinite poruke, a kada lažu, našao je  da oni koji lažu manje govore, sporije govore i prave više grešaka u govoru. Lažov će koristiti vaše reči da da odgovor na postavljeno pitanje. Može ponekad izbegavati "laganje" nedajući direktne odgovore, tj. izbegavaće odgovore umesto da opovrgne. Nekada će govoriti u monologu i bez zamenica. Osećaće se relaksiranijim ako se promeni tema razgovora za koju su vezane laži ili će kori­stiti humor i sarkazam da bi izbegao temu.

- I pravac pogleda može da otkrije skrivena osećanja ili zadržanu infomaciju. Osoba koja laže će izbega­vati kontakt očima što je moguće više i neće gledati slušaoca u oči dok govori. Ljudi koji izdrže naš pogled manje od jedne trećine vremena provedenog u razgovoru, verovatno kriju od nas neku informaciju. Ovde se izuzimaju vešti lažovi koji mogu jako dugo održati kontakt očima i kontrolisati  izraze lica.

- Ljudi koji lažu ili zadržavaju Informaciju vrpoIjiće se u stolicama naslanjajući se prvo na jednu pa na drugu stranu, prekrštaće često noge kao da žele da pobegnu iz situacije. Oni kojima je dosadno a pretvaraju se da su za-interesovani, obično se odaju zgrčenim pozama. Pažnju treba obratiti i na različite radnje samododirivanja kao što su povlačenje usne školjke, trljanje poledjine uha, trljanje ili češkanje zadnjeg dela vrata, pokrivanje usta šakom, prekrštanje ruku na grudima, zatvaranje oka i trlja­nje kapka da bi se izbegao kontakt očima. Alan Piz napominje da muškarci obično snažno trljaju oko gledajući u pod, dok žene nežno masiraju kožu ispod oka i gledaju u vis. Crvenjenje, znojenje, drhtanje glasa, gutanje pljuvačke, igranje olovkom ili naočarama samo su neke od očiglednih aktivnosti na koje treba paziti kod ljudi koji ne govore istinu.

Izvor: Stetoskop

Da li ima istine?

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
  • Pol: Žensko
Odg: Kako prepoznati prevaru
« Odgovor #1 poslato: 14:50:39, 07.Dec.2009. »
Ima istine, ovo je prilicno tacno:
Citat
Ljudi koji lažu ili zadržavaju Informaciju vrpoIjiće se u stolicama naslanjajući se prvo na jednu pa na drugu stranu, prekrštaće često noge kao da žele da pobegnu iz situacije. Oni kojima je dosadno a pretvaraju se da su za-interesovani, obično se odaju zgrčenim pozama. Pažnju treba obratiti i na različite radnje samododirivanja kao što su povlačenje usne školjke, trljanje poledjine uha, trljanje ili češkanje zadnjeg dela vrata, pokrivanje usta šakom, prekrštanje ruku na grudima, zatvaranje oka i trlja­nje kapka da bi se izbegao kontakt očima. Alan Piz napominje da muškarci obično snažno trljaju oko gledajući u pod, dok žene nežno masiraju kožu ispod oka i gledaju u vis. Crvenjenje, znojenje, drhtanje glasa, gutanje pljuvačke, igranje olovkom ili naočarama samo su neke od očiglednih aktivnosti na koje treba paziti kod ljudi koji ne govore istinu.
Vrlo cesto sam nailazila na slicne "simptome" kod ljudi koji su lagali ili su pokusavali da izbegnu istinu...

*

Van mreže tobi45

• **
  • 164
  • 0
« Odgovor #2 poslato: 06:49:13, 23.Nov.2010. »

- Kako prepoznati lažova ?
– moram napisati riječ –lažov-, iako sam je još u djetinjstvu izbacio iz mog govora...naučio me otac,rekao mi je: nemoj nikad nikome reći – lažeš..., reci , – ne govoriš istinu...

Vic o političaru:
-   kada se smiješi – govori istinu...
-   kad otvori usta – laže...

u stvarnom životu postoje određena ponašanja koja se događaju češće kada ljudi lažu,nego kada govore istinu.

Češće nas odaje donji dio tijela:
-   premješta s noge na nogu...
-   grčenje prstiju na nogama...
-   prekrštanje i otkrštanje nogu... sve ovo se povećava kada pokušava da prevari druge.

Gornji dio tijela:
-   podizanje i rotiranje šake da bi se pokazali dlanovi – pokazuje bespomoćnost.
-   dodirivanje strane nosa...
-   dodirivanje oka
-   dodirivanje usana
-   tapkanje prstima
-   čvrsto držanje za rukohvat... sve ovo pojavljuje se češće kada osoba laže.

-   manje govore
-   sporije govore
-   prave više grešaka u govoru...  oni koji lažu.

-   crvenjenje
-   znojenje
-   drhtanje glasa
-   gutanje pljuvačke
-   njihanje
-   igranje olovkom ili naočalima ... ovo su očigledne aktivnosti ljudi koji ne govore istinu.

Još...ako zaključim da osoba ne govori istinu,da me želi prevariti,nikakvu radnju /dogovor-ugovor.../ ne poduzimam toga dana,već ostavim da prenoći...da razmislim.
Jutro je pametnije od večeri... kaže narodna poslovica.

Ovo su /sada/ neke /moje/ tehnike koje sam naučio...

I vi imate,sigurno neke svoje tehnike ...

*

Van mreže filozof

• 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 34
« Odgovor #3 poslato: 00:01:33, 25.Nov.2010. »
Ako nije profi prevarant onda vrlo lako.
Nada je san budnih.
Aristotel

*

Van mreže tobi45

• **
  • 164
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 06:36:36, 29.Nov.2010. »
- hajde,novajlija,molim te...objasni nam šta je to profi prevarant...
 je li to kao onaj što na kartama vara...ili...

*

Van mreže filozof

• 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 34
« Odgovor #5 poslato: 19:27:12, 19.Dec.2010. »
To je onaj sto te prevario ali saznas tek posle 5 ili 10 godina  :)
Nada je san budnih.
Aristotel

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 2
« Odgovor #6 poslato: 21:03:58, 19.Dec.2010. »
To je onaj sto te prevario ali saznas tek posle 5 ili 10 godina  :)
upravo tako, profi prevarant vam je onaj koji vas prevari, pokrade i ko zna sta i vi i dalje zivite u ubjedjenju da ste odlicno prosli i da vam je on pomogao  a ne da vas je prevario...ako niste imali prilike da ih upoznate pa po Bosni tih ima na svakom cosku ;)
a ove simptome, to jos imaju samo dijeca i to u osnovnoj skoli do jedno 6 razreda  (mah:mah)

*

Van mreže tobi45

• **
  • 164
  • 0
« Odgovor #7 poslato: 13:35:54, 26.Dec.2010. »
- ovdje gore sam napisao neke simptome koje ja poznajem na temu kako prepoznati prevaru.Ti Perla kažeš da su to simptomi koje "... jos imaju samo dijeca i to u osnovnoj skoli do jedno 6 razreda ."
dobro,ako je tako... hajde molim te napiši nam taj "viši nivo" od 6 razreda OŠ.

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 2
« Odgovor #8 poslato: 23:12:09, 26.Dec.2010. »
Izvini, nemoj se ti naci uvrijedjen, nista licno,  :) pravi prevaranti "visa" klasa nikada ga neces prepoznati, to su jako inteligentni ljudi,neupadljivi, ja bih rekla da su pravi psiholozi, govor tijela ih nece odati, nervoza i znojenje, oci ili nesto drugo, jednostavno ljudi imaju kontrolu nad svojim tijelom i mozgom..jako dobra samokontrola (pogresno sam se izrazila, nisu simptomi vec reakcije) :)

*

Van mreže tobi45

• **
  • 164
  • 0
« Odgovor #9 poslato: 15:28:01, 05.Jan.2011. »
- moje mišljenje: šta znači taktičan čovjek ?
   taktičan čovjek... redovno pažljiv u ophođenju sa ljudima,vodi računa da ih ne povrijedi...
   Perla... ti si upravo takva... drago mi je da si taktična.

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000