Anoreksija-uzroci,lecenje i posledice

• Odgovora: 5

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Anoreksija-uzroci,lecenje i posledice
« poslato: 23:16:34, 07.Nov.2009. »
Anoreksija je bolest modernog društva koja se javlja najčešće u mladoj ženskoj populaciji, uz opsesivnu potrebu za smanjenjem fizičke težine.
Anoreksija je psihičko oboljenje praćeno i psihičkim i telesnim propadanjem, do depresije i kaheksije. O anoreksiji govorimo onda kada je gubitak telesne težine veći od 20 do 25 odsto. Dva su tipa anoreksije: restriktivna anoreksija sa sve manjim unošenjem hrane i tip anoreksije sa čišćenjem, praćen povraćanjem, upotrebom diuretika i laksativa. U oba slučaja cilj je isti: sprečavanje dobijanja na težini.

Kako se prepoznaje anoreksija

Simptomatologiju bolesti čini strah od hrane, opsesivna potreba za održanjem niske telesne težine i poremećaj telesne šeme. Adolescencija nosi problem telesnih promena i problem prihvatanja izmenjenog tela. Anoreksija je simptom ili način odbijanja da se prihvati novo telo, otpor odrastanju. Anoreksija nije samouništenje, ona je apel za pomoć, apel da se bude primećen i prihvaćen.
Anoreksiju karakterišu postojanje gladi i apetita, ali i njihovo nepriznavanje.
Dok težina pada, narasta osećanje moći i samokontrole. Oni su pronašli način postizanja sigurnosti i uspešnosti, jer se inače radi o izrazito osetljivim, pasivnim i nesigurnim mladim osobama, koje veoma teško saopštavaju osećanja.
Porodice anoreksičnih osoba se često opisuju kao umrežene, prezaštićujuće, sa težnjom ka izbegavanju konflikata i stvaranju koalicije sa pacijentom od strane jednog ili drugog roditelja. Odgovornost članova porodice i granice među njima su neodređene i slabe. Članovi porodice anoreksične osobe nameću veliku odgovornost jedni drugima, ali se i međusobno prezaštićuju. Često se navodi da su očevi anorektičnih ćerki distancirani i izolovani od ostatka porodičnog sistema.
Kada želja za vitkošću postane opsesija i nastane strah od hrane, a gladovanje dovodi do osećanja moći, onda dijeta prelazi u anoreksiju, moć u krivicu, radost u tugu. Tada pate i oni i porodica, uz konfuziju odnosa, trpljenja i agresije.

Lecenje bolesti

Lečenje anoreksije zahteva uključenje tima lekara, a terapija podrazumeva strogu kontrolu ishrane, upotrebu medikamenata poput neuroleptika i antidepresiva i paralelnu primenu psihoterapije uz učešće cele porodice.U normalan život se vrati samo 50% odolelih, a 10% anoreksičara završi sa smrtnim ishodom. Ostatak obolelih prelazi u hroničnu depresiju koja nije opasna po život, ali se i dalje mora kontrolisati.

Posledice bolesti

Posledice anoreksije su problemi rada srca, slabljenje srčanog mišića, smanjuje se čak i intelektualna sposobnost zbog nepravilne i nedovoljno hranjive ishrane, dolazi do snižavanja krvnog pritiska, nesvestice, snižene telesne temperature, kosa i nokti postaju lomljivi, kosa pojačano opada, koža je suva, kosti su sklone prelomima, dolazi do anemije... Kod devojaka je karakterističan i gubitak menstruacije a kod muškaraca se smanjuje libido. Poremećaji rada srca usled nedostatka kalijuma koji mogu dovesti i do smrti. Poremećaj enzima dovodi do masne degeneracije jetre, zapaljenja pankreasa, gastritisa, čira...

« Najnovija izmena:: 23:25:05, 07.Nov.2009. miss80 »

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
Odg: Anoreksija-uzroci,lecenje i posledice
« Odgovor #1 poslato: 11:20:46, 16.Mar.2012. »
Za dva slucaja anoreksije znam, a posto sam i sama malo citala o tome jer me interesovalo malo sam bolje shvatila tu bolest.Lecenje se svodi na kombinaciju lekova i psihoterapije.Bolest koja vise pocinje iz glave a posledice trpi telo.Telo se i oporavi kod nekih ali psihicki kako kod koga.Mislim da neke od njih muce muku sa tim citav zivot.Jedna devojka koju znam je bolovala i oporavila se ali cini mi se da ce muciti muku citav zivot i to u najblazem obliku kroz zdrav zivot (fizicka aktivnost i zdrava hrana a izbegavanje nezdrave hrane i one koja goji) a u tezem obliku ne bi me cudilo da opet naglo mrsavi.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #2 poslato: 23:32:02, 12.Jul.2012. »
Skoro je umrla, na zalost, devojka zbog anoreksije.Makar tako u medijima pise.Mada i na slikama se vidi anoreksicna mrsavost.Nije mi samo jasno da otac izjavi da nije zvanicno bolovala od toga.Ako je istina da je to rekao, zar je moguce da roditelji ne vide promene na svom detetu  (*o*)

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #3 poslato: 18:48:52, 10.Mar.2013. »
Elektrodama protiv anoreksije

VAŠINGTON - Tim američkih i kanadskih stručnjaka je prvi put elektrodama ugrađenim u mozak uspeo da pomogne ženama koje pate od teškog oblika anoreksije, objavio je medicinski časopis "Lanset".

Oni ističu da je taj tretman još u eksperimentalnoj fazi i da je samo kod nekih pacijentkinja bilo poboljšanja, ali da ova tehnika obećava, izveštava AFP.

Posle devet meseci lečenja, tri od šest pacijentkinja, koje su učestvovale u ovom ispitivanju (starosti od 24 do 57 godina), dobilo je na kilaži, a popravilo se i njihovo psihičko stanje, odnosno popravilo im se raspoloženje, dok su se smanjili anksioznost, opsesivnost i prinudne radnje. Ova tehnika je poznata pod nazivom "duboka stimulacija mozga" (DBS) i već je korišćena za lečenje nekih neuroloških poremećaja, kao što su Parkinsonova bolest i hronični bol.Elektrode su ugrađene u deo mozga odgovoran za emocije s ciljem smirivanja poremećene električne aktivnosti. Od neželjenih dejstava, kod jedne učesnice u istraživanju je došlo do epileptičnog napada, a registrovani su i povremeni napadi panike, mučnine i bolovi.

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:423156-Elektrodama-protiv-anoreksije

*

Van mreže faith

• **
  • 416
  • 21
« Odgovor #4 poslato: 01:00:36, 11.Mar.2013. »
Da li je moguce da osoba boluje od anoreksije a da su joj svi nalazi u redu?

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • 53
« Odgovor #5 poslato: 17:31:14, 16.Mar.2013. »
Da li je moguce da osoba boluje od anoreksije a da su joj svi nalazi u redu?

Ne znam (doktor nisam, nemam prakse na tom polju), ali pretpostavljam da moze ako je organizam malo zilaviji, samo je pitanje koliko dugo i to moze da traje, kad tada org trpi posledice, na ovaj ili onaj nacin se ispolje

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000