Odnosi Srbije i BiH

 • Odgovora: 4

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odnosi Srbije i BiH
« poslato: 10:22:44, 15.Okt.2009. »
Beograd -- Američku i evropsku diplomatiju u BiH ovih dana posmatram sa izvesnom zabrinutošću, kaže Strob Talbot, predsednik “Brukings instituta” o situaciji u BiH.
"Nadam se da dobri rezultati koji su ostvareni nakon rata neće biti izgubljeni. Ne kažem da hoće, ali to je veoma moguće. Veoma je važno da BIH ne sledi put bivše Jugoslavije, da se ne podeli poput nje”, kaže Strob Talbot u razgpvoru za "Danas".
Tokom bombardovanja Srbije Talbot je bio zamenik američkog državnog sekretara koji je odlučujuće uticao da se preko ruske diplomatije postigne sporazum o okončanju bombardovanja sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.
Tokom sedamdesetih, Talbot je bio dopisnik magazina “Tajm” iz Istočne Evrope sa sedištem u Beogradu.
Na komentare u američkoj štampi koji kažu da je podela moguća, Talbot kaže da je podela Bosne je ostala moguća opcija.
“To bi bilo katastrofalno. Nadam se da će SAD zajedno sa EU i posebno Karlom Biltom, ali i zajedno sa svim stranama u Bosni izbeći tu katastrofu”,rekao je on.
Stibolt objašnjava da koristi reči poput katastrofa jer smatra da nasilni raspad zemlje može poput nuklearne fisije da se prenese na druge delove u regionu.
"Veći atomi bivaju razbijeni na manje. Dosta je više toga. Nije reč samo da deluju SAD i Evropa, nego mora da se naglasi i šta žele same strane u BiH”, kaže on.

Izvor: Danas
« Najnovija izmena:: 21:54:32, 09.Dec.2009. miss80 »


 


*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Talbot:Podela BiH bi bila katastrofalna
« Odgovor #1 poslato: 12:16:35, 18.Okt.2009. »
Tadić: Poštujemo integritet BiH

 Izvor: B92, Beta

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija poštuje integritet BiH i svako političko rešenje o kome se dogovore legitimni predstavnici sva tri naroda.
Tadić je, pred sastanak sa predstavnicima stranaka iz Republike Srpske, dodao da Srbija konstruktivno pristupa političkim razgovorima u BiH, jer je, kako kaže, uveren da jedino dogovor i demokratski dijalog mogu omogućiti rešenje koje je održivo u godinama koje dolaze i koje tu državu može dovesti do člansta u EU, što je i prioritetni nacionalni cilj Srbije.

Boris Tadić kaže da Srbija ostaje trajno privržena Dejtonskom sporazumu koji je, kako ističe, moguće menjati samo pod uslovom da se sve tri strane u Bosni i Hercegovini dogovore o tome.

"Srbija i Hrvatska su garanti očuvanja Dejtonskog sporazuma i na taj način integriteta BiH. Srbija ostaje trajno privržena Dejtonskom sporazumu i takvom političkom stavu. Dejtonski sporazum je moguće menjati samo pod uslovom da se sve tri strane u BiH dogovore oko toga i to je sledeći princip kojeg se drži Srbija. Sve ono što dogovre legitimni predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba jeste prihvatljivo za Srbiju. Ono što ne dobije podršku legitimnih predstavnika nije prihvatljivo ni za Srbiju", rekao je Tadić.

Predsednik kaže da Srbija takođe ostaje privržena ideji da svako rešenje u BiH mora da bude praćeno mirom, stabilnošću i rešenjima koja ne dovode u pitanje integritet zemlje i stabilnost u regionu. On uverava da samo takav region može postati deo evropske porodice naroda.

"Niko ne želi više bilo kakve akcije koje proizvode nestabilnosti, dovode u pitanje integritet ljudi, građana BiH nezavisno od nacionalne pripadnosti i njihovu imovinu. To su principi na kojima Srbija vodi svoju politiku u regionu, to su principi koji obezbeđuju da je Srbija danas visoko poštovana zemlja u međunarodnoj zajednici zbog svoje politike pomirenja, dogovaranja, sporazumevanja i rešavanja svih otvorenih pitanja”, kazao je Tadić.

Tadić je ponovio da je otvoren za razgovor sa predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih stranaka iz Federacije BiH.
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Talbot:Podela BiH bi bila katastrofalna
« Odgovor #2 poslato: 17:41:12, 20.Okt.2009. »
BiH: Sutra nastavak pregovora

 Izvor: B92, Beta

Sarajevo, Banja Luka -- Razgovori predstavnika SAD, EU i lidera BiH o rešenju političke situacije u toj zemlji prekinuti su i trebalo bi da se nastave sutra ujutro.

"Namera je da se sutra u devet sati tu ponovo okupimo i da se ponovo nešto vidi, ali ja ne znam šta više", kazao je premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik za Radio-televiziju RS.

On je naveo da je predstavnicima SAD i EU "bilo važno da se održi neka vrsta sastanka", dodavši da je danas u Butmiru bilo govora o principima pregovora, i o tome koja su rešenja moguća, a koja ne.

"Juče smo rekli da je za nas predloženi paket neprihvaljiv, da je antidejtonski i da ne može biti osnova za razgovore i to smo danas ponovili. Razgovor se pretvorio u razgovor o principima sa jasnim stavom da to nije osnova za bilo kakve pregovore", kazao je on.

Prema njegovim rečima, "na neki način postalo je jasno da je realnost u BiH sasvim drugačije od idealnih želja koje neki žele da promovišu".

Dodik je dalje kazao da su na sastanku izneti "različiti zahtevi", navodeći da je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tražio da se Ustav ugradi institucija Vrhovnog suda što je neprihvatljivo za predstavnike RS.

"Verovatno je za njega neprihvatljivo da se u Ustav ugradi pravo naroda na referendum, kao i moj zahtev da se u Ustav ugradi procedura za eventualni mirni razlaz u BiH", rekao je on.

Dodik je poručio da će BiH nastaviti da funkcioniše kao dvoentitetska, uz uvažavanje RS, "ili je neće biti".

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović, s druge strane, je rekao da postoji mogućnost da sutra bude dogovorena Deklaracija o Ustavu BiH, kao i da budu dogovorena pitanja u vezi sa regulisanjem državne imovine BiH.

Razgovore sa bosansko-hercegovačkim liderima u Butmiru vodiće zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg, šef diplomatije Švedske, zemlje koja predsedava EU, Karl Bilt, i komesar za proširenje EU Oli Ren.


 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Talbot:Podela BiH bi bila katastrofalna
« Odgovor #3 poslato: 10:08:58, 30.Okt.2009. »
Dodik protiv “butmirskog paketa”


 Izvor: Beta

Banja Luka -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poručio je ambasadoru SAD u BiH Čarlsu Inglišu da "butmirski paket" ne može biti polazna osnova za razgovore lidera BiH.

Kako je saopštio Biro za odnose s javnošću Vlade RS, Dodik je tokom današnjih razgovora u Banjaluci američkom ambasadoru preneo opredeljenost Vlade RS za evropske integracije.

Premijer RS je, navodi se dalje, ponovio odlučnost za poštovanje Dejtonskog sporazuma, naglasivši da entitetsko glasanje u parlamentu BiH ni po koju cenu ne može biti dovedeno u pitanje.
 

*

Van mreže miss80

 • *****
  Počasni član
 • 5 001
 • 3
 • Pol: Žensko
Odg: Odnosi Srbije i BiH
« Odgovor #4 poslato: 21:57:43, 09.Dec.2009. »
"Srbija mora da se izvini BiH"

Beograd -- Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić smatra da Srbija mora da se izvini Bosni i Hercegovini kako bi dve zemlje imale "stvarno dobrosusedske odnose".
"To izvinjenje treba priznati genocid u BiH, jer je to sudski potvrđena činjenica. Svako izbegavanje tog termina nakon što ga je potvrdio Međunarodni sud pravde predstavlja negiranje genocida", kazao je Silajdžić, koji je i lider Stranke za BiH, u intervjuu za "Danas".
"Srbija mora izabrati. Ne može se, naime, izbegavati odgovornost tvrdnjom da je zločine počinio 'Miloševićev režim', a istovremeno insistirati da je država Srbija potpisnica Dejtona. Ili su i zločini i dejtonski potpis dela jednog čoveka ili odgovornost za oboje nosi država Srbija", kazao je Slajdžić.

On je rekao i da je BiH u "svojim granicama stvarnost i međunarodno-pravna činjenica"."Bilo ko, ko pokuša da to promeni, završiće gore nego oni koji su to ranije pokušavali", rekao je Siljdžić.

 Izvor: Danas
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
3120 Pregleda
Najnovije: 23:49:31, 09.Sep.2009.
lilka
90 Odgovora
9248 Pregleda
Najnovije: 13:04:30, 06.Jun.2014.
tinkerbell
3 Odgovora
2200 Pregleda
Najnovije: 16:51:37, 05.Apr.2013.
dvostruka djevica