Kako sačuvati decu od nezgoda?

 • Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Kako sačuvati decu od nezgoda?
« poslato: 08:56:15, 03.Avg.2009. »
Neke opasnosti koji ugrožavaju sigurnost vašeg deteta su očigledne (na primer, kamion igračka ostavljen na vrhu stepeništa), dok se druge ne mogu tako lako uočiti (na primer, olabavljeni gelender na stepeništu).
U ovom tekstu objasnićemo mere koje treba preduzeti u kući i izvan nje da bi se dete zaštitilo. Te mere zavise od uzrasta deteta, okruženja, životne sredine. Najvažnije je – ove mere ne zavise od novca, već od vaše dobre volje, spremnosti i želje da uradite pravu stvar za svoje dete!
Veliki broj nesrećnih slučajeva možete sprečiti ako preduzmete sledeće korake:
• unapredite mere bezbednosti u kući i u sredini u kojoj živite
• ponašate se odgovorno
• učite decu da budu oprezna i vode računa o sebi
• podstičete i podržavate lokalne akcije za unapređenje bezbednosti dece

U kući ili stanu

Kuća je pravi mali raj za zadovoljavanje istraživačkog duha dece, koja pri tome nisu svesna mogućih opasnosti koje ih vrebaju na svakom koraku. Zaštita deteta je vaš posao, posao koji ćete morati neprestano da obavljate, jer ne zaboravite – vaše dete raste, postaje sve okretnije i sve znatiželjnije.
Nesreće se u kućama najčešće dešavaju:
• tamo gde se nalaze instalacije za vodu (kuhinja, kupatilo, bazen)
• tamo gde je prisutna toplota ili plamen (kuhinja ili roštilj)
• tamo gde ima štetnih materija (ispod sudopere u kuhinji, u ormariću
sa lekovima, u torbi, u garaži)
• tamo gde postoji opasnost od padova (stepenište, klizav pod)
Šta možete da učinite? Pregledajte stan i sklonite stvari koje mogu da povrede dete. Neka vam u tome pomognu ostali članovi porodice uključujući  i stariju decu).

Potrudite se da vaš dom bude bezbedan za dete!

Van domašaja deteta uvek držite sledeće stvari:
• šibice i upaljače
• sve vrste lekova
• cigarete i alkohol (pivo, vino i žestoka pića)
• alate
• oštre predmete, na primer, makaze, noževe, žilete, igle, testere
• smeće i sredstva za čišćenje koja mogu biti otrovna za decu

Proverite ispravnost kućnih aparata i grejnih tela!

Proverite, konsultujući se s električarom, odžačarom i drugim majstorima, ispravnost šporeta, dimnjaka i ostalih grejnih tela. Podesite bojler na 60 stepeni. Ako ne znate kako, pozovite majstora. Bojler mora imati sigurnosni ventil koji sprečava pregrevanje (tako ćete sprečiti mogućnost da se dete opeče prevrućom vodom). Smesta zamenite oštećene električne gajtane, odnosno napukle utičnice i prekidače. Televizore i muzičke stubove okrenite zadnjim delom prema zidu, tako da dete ne može da ih dohvati. Izolujte svaku žicu. Proveravajte elektronske igračke. Ako primetite varnice, ako osetite da je igračka vrela ili ako se oseća miris paljevine kada je uključite – odmah je odnesite na popravku ili bacite.

Sprečite izbijanje požara u stanu!

Odmaknite zavese i druge zapaljive predmete od izvora toplote. Sklonite van domašaja deteta grejna tela (grejalice, peći, radijatore i druge uređeaje) ili oko njih postavite zaštitu i sigurnosne podmetače. Držite ispravan aparat za gašenje požara u kući/stanu.  

Osigurajte zdravu životnu sredinu!


Zidovi u stanu ne smeju da budu okrečeni olovnom bojom. Ako na zidu imate olovnu boju, taj premaz skinite, ponovo okrečite zid, a dete odvedite lekaru da se proveri ima li tragova olova u organizmu. Ako imate biljke u stanu, proverite da nije neka od njih malo otrovna. Informacije o tome možete dobiti na razne načine: iz knjiga, od stručnjaka, u prodavnicama cveća. Ako jeste, bacite tu biljku ili je držite tamo gde dete ne može da je
dohvati. I za vas same je zdravije da ne pušite. Ako baš morate da pušite, činite to napolju. Držite opuške, paklice cigareta i druge duvanske proizvode tamo gde ih deca ne mogu ni videti ni dohvatiti.

Postupak sa potencijalno otrovnim materijama

Čuvajte lekove, medicinski materijal (špricevi, igle) i opasne hemikalije u originalnom pakovanju i na sigurnom mestu. Nemojte držati nikakva sredstva za čišćenje ispod sudopere, jer će ih dete tu najlakše dohvatiti. Nemojte po podu kuće stavljati prah protiv buba ili otrov za pacove.

Osigurajte fizičku zaštitu deteta!

Ne sme postojati mogućnost da se dete negde samo iznutra zaključa. Brave na spoljnim vratima moraju biti postavljene dovoljno visoko. Stavite gumene graničnike ispod vrata da se vrata ne mogu sama zalupiti. Na staklena vrata zalepite nalepnice otprilike u visini očiju deteta kako bi ono videlo da su vrata zatvorena i kako ne bi slučajno protrčalo kroz njih.
Postavite sigurnosne brave na vrata svih soba u kojima se nalazi bilo šta što može da povredi decu. Zaključajte fioke na ormarima i stolovima. Sklonite lomljive stvari sa polica da ih deca ne bi mogla dohvatiti. Stavite zaštitnike u sve električne utičnice ili druge električne izvode kako deca ne bi mogla u njih da guraju prste ili kakve predmete. Zaštitnike možete kupiti u prodavnicama električnog materijala, na pijaci, kao i u prodavnicama za decu. Ako imate frižidere i zamrzivače koji nisu u upotrebi, skinite vrata s njih da se deca ne bi u igri slučajno zatvorila u njima. Obezbedite prozore tako da ih deca ne mogu otvoriti (podizanjem brave na odreođenu visinu, stavljanjem graničnika). Ako je neophodno, na prozore stavite i rešetke. Odmaknite dečiji krevet od prozora, kao i sve druge delove nameštaja na koje bi se dete moglo popeti. Postarajte se da trake, konopci, gajtani za roletne, zavese i sl. budu van domašaja deteta. Dræite kante za smeće na mestima na kojima deca ne mogu da ih dohvate i redovno ih praznite. Plastične kese i ambalažu takođe držite na mestima nedostupnim za decu. Stepenište, hodnik i kupatilo treba da budu suvi. Podne prostirke ne smeju biti klizave niti smeju da klize po podlozi. Sklonite sa stepeništa i iz holova sve stvari preko kojih bi dete moglo da se saplete ili padne, odnosno na koje bi moglo da se oklizne (rolere, klikere, lopte). Ne kupujte nameštaj s oštrim ivicama. Ako već imate takav nameštaj, postavite ga tako da smanjite opasnost od povreda, a ivice zaštitite plastičnim štitnicima. Ako imate automatski otvarač za vrata na garaži, proverite da li funkcioniše povratni mehanizam koji sprečava zatvaranje. Prekidač mora biti postavljen dovoljno visoko da ga dete ne može dohvatiti.

Obezbedite optimalnu sredinu za razvoj deteta!


Za normalan razvoj deteta potrebna je obogaćena i stimulativna fizička sredina. Prostorija u kojoj dete boravi treba da bude bogata bojama i oblicima, a sam prostor treba osmisliti tako da podstiče decu na aktivnost.
Raspored u sobi treba povremeno menjati.

Čuvanje dece

Da li vaša deca povremeno ostaju sa drugim ljudima? Ako ostaju, učinite sve, koliko je moguće, da sa njima budu sigurna. Decu ne bi trebalo da ostavljate sa osobama koje ne poznajete ili u koje nemate poverenja, kao ni sa osobama mlađim od trinaest godina. Uvek ostavite broj telefona na poslu, broj svog mobilnog telefona ili broj telefona nekog starijeg koga deca mogu da pozovu ako im zatreba pomoć. Dobro proverite preporuke osoba koje čuvaju decu pre nego što ostavite decu s njima. Tražite imena i brojeve telefona roditelja čiju su decu ranije čuvali, razgovarajte s tim roditeljima o tome kakvu su pažnju posvećivali njihovoj deci. Otkrijte da li je bilo nekih problema.


Izvor ~ Iz brošure UNICEF-a
„Nezgode se dešavaju, šta uraditi kada se dese i kako ih sprečiti”


Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 


*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Kako sačuvati decu od nezgoda?
« Odgovor #1 poslato: 08:58:57, 03.Avg.2009. »
Dete i opasnosti u kući

Deca provode dosta vremena u kući. Baš u vašem domu vrebaju razne potencijalne opasnosti koje su često izazov za mlađu decu:

Zaštita od struje. Poznato je da deca vole da istražuju svoju okolinu, to čine na njima svojstven način. Često guraju prstiće u utičnice, pritiskaju prekidače, grizu gajtane... Kako biste zaštitili svoje dete od kontakta sa strujom, nabavite posebne zaštitnike za utičnice, zamenite oštećene električne gajtane, kao i napukle utičnice i prekidače. Izolujte žice.

Zaštita od vatre. Ringla, rerna, grejalica, pegla takođe predstavljaju opasnost za male istraživače. Direktan kontakt sa vrelom površinom ovih tela dovodi do opekotina i stresa kod deteta. Međutim, stavljanje drugih predmeta u njihovu blizinu takođe predstavlja opasnost - npr. krpena lutka ili plastična igračka pored grejalice (ili na ringli) mogu da izazovu požar. Trudite se da ovi aparati ne budu nikada dostupni mališanima, a ukoliko se ipak nalaze u njihovoj blizini, onda dete ne „ispuštajte iz vida“.

Zaštita od vode. Nikada, ali zaista nikada ne ostavljajte dete samo u kadi. Ono lako može da sklizne pod vodu (jer je sapunjava od šampona), ili da pokuša samo da ustane i padne preko ivice kade, ili da udari glavom u slavinu. I veš mašina predstavlja opasnost. Npr. sakrivanje u bubanj radi igre, otvaranje vrata mašine dok radi.. kada iz nje može da izađe vrela voda i ošuri dete. Zato je najbolje da veš mašinu uključujete noću, kada dete spava, i da preko dana obavezno vadite utikač iz utičnice. Deca veoma pažljivo gledaju i pamte sve radnje koje vi obavljate, a zatim vas imitiraju. Dvogodišnje dete koje je posmatralo mamu kako stavlja veš u mašinu, znaće kako da je uključi!

Vrela voda, supa, hrana na ringli šporeta i dete koje se mota po kuhinji, mogu da budu opasna kombinacija. Dalje, vrela kafa ili čaj na stolu ispod kojih se nalazi milje koji dete lako može da povuče ka sebi, predstavljaju svakodnevnu opasnost. Naučite da vodite računa o svim stvarima koje su bezazlene za vas, jer nekada niste u stanju da procenite koliko određena situacija može da bude opasna za vaše dete.

Zaštita od udaraca. Oštre ivice stolova, nisko postavljeni uređaji (TV, muzički stub i sl.), fioke koje se lako izvlače, teški ukrasi i vaze na miljeima mogu ozbiljno da povrede dete. Na ivice stolova stavite zaštitnike, zaključajte fioke na ormarima i stolovima, sklonite lomljive i teške stvari sa polica da deca ne mogu da ih dohvate. Televizore, video rikordere, muzičke stubove okrenite zadnjim delom prema zidu, tako da dete ne može da ih dohvati i prevrne na sebe.

Zaštita od trovanja. Ima li većeg izazova za dete od šarenih boca u kupatilu i kuhinji. U toj divno obojenoj ambalaži se nalaze opasne i otrovne hemikalije. Otvaranje boca i probanje sadržaja za dete predstavlja istraživanje. Ono ne zna da je to opasno, i zato naviknite da sve hemikalije držite na mestu koje je za dete nedostupno.

I zaštita od... Nekada i najobičnija igra može da ugrozi bezbednost deteta. Gumena lopta koju baca u stanu može da udari u ekran televizora, luster i druge lomljive predmete koji mogu da ga povrede. Baterije u igračkama koje se dugo ne koriste mogu da iscure, a deca mnogo vole da stavljaju sve i svašta u usta. Preturanje po kanti za smeće, griženje kesa, stavljanje nenaduvanih i naduvanih balona u usta (česti su slučajevi davljenja upravo balonima!), klikeri koji su „idealni“ za ubacivanje u uši i nos... Za kraj, sedite i osmotrite pažljivo svoj stan. Pokušajte da uočite sve one stvari koje mogu da povrede dete i sklonite ih na drugo mesto. Vaš mališan ima pravo da raste, živi i uči u bezbednom okruženju. A kada poraste, naučite ga da i sam vodi računa o svojoj i sigurnosti drugih ukućana.


Izvor ~ Bečejski mozaik
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Kako sačuvati decu od nezgoda?
« Odgovor #2 poslato: 15:08:18, 21.Sep.2010. »
Posledice opasnih dečijih padova treba nadzirati 48 sati

Čak i padovi s malih visina, kao i padovi na tvrdu podlogu, padovi na pojedine delove glave, mogu biti opasni za dete.

Mala deca ne obolevaju od hroničnih bolesti, međutim stradaju često zbog padova, najčešće na glavu. Roditelji često paniče, pa u pedijatrijsku ordinaciju utrčavaju sa detetom koje je upravo palo s kreveta, iz kolica ili sa stolice - na glavu. Najčešće to nisu padovi s velikih visina, ali su dovoljni da kod deteta izazovu bol i jedan oblik stresa te neutešan plač koji pak kod roditelja izaziva zabrinutost.

Padovi, posebno na glavu, najčešći su kod dece mlađe od pet godina. Prilikom pada dete se udara najčešće u predelu čela, na kojem se javi čvoruga, koja može biti i prilično velika, ponekad posekotina ili ogrebotina. Te promene su uglavnom bezazlene i najčešće prolaze bez ikakvih posledica. Dete na pad gotovo uvek reaguje plačem, čime izražava bol i strah, iako se nekada može dogoditi da prilikom pada dete izgubi svest, poplavi, prestane da diše, pa čak i dobije epileptični napad. Čak i padovi s malih visina, kao i padovi na tvrdu podlogu, padovi na pojedine delove glave, mogu biti opasni za dete. Zato svaku povredu glave uvek treba shvatiti ozbiljno, pa je nužno pratiti dete nakon pada 48 sati. Potrebno je da roditelj svaka dva do tri sata obilazi dete i proverava njegovo stanje.

Obratite pažnju na nuspojave
Ako se nakon pada kod deteta jave zbunjenost, nestabilnost u hodu, razdražljivost, glavobolja, neuobičajen način govora, mučnina, povraćanje, izrazito bledilo, pogoršanje vida, krvarenje iz nosa ili ušiju, gubitak svesti - reč je o ozbiljnoj povredi koja zahtijeva pregled neurohirurga i hospitalizaciju. Na sreću, većina tih povreda završava lečenjem kod kuće, stavljanjem hladnih obloga na povređeno mesto, eventualno hirurškim zbrinjavanjem posekotine ili ogrebotine, te mirovanjem deteta. Važno je malu decu ne ostavljati bez nadzora, sprečiti mogućnost nastanka povrede uklanjanjem "faktora rizika" iz detetove okoline, te kontrolom kretanja. Padovi se sprečavaju osiguravanjem rizičnih mesta: stepeništa, kada za kupanje, uvrnutih tepiha i niskih delova kućnog nameštaja.

Mirovanje obavezno zbog potresa mozga
Potres mozga kod dece i mladih zahteva ozbiljniji oporavak nego kod odraslih. Neuropsiholozi preporučuju da se deca nakon potresa mozga stalno posmatraju i da se u periodu opravka, znači sve do nestanka svih simptoma, smanje fizičke i psihičke aktivnosti, kao na primer odlazak u školu, igra, sport, ali i korištenje mobilnih telefona i računara. Ako se miruje i svi procesi razmišljanja i napora smanje na minimum, oporavak se ubrzava.

Izvor: Večernji.hr IZVOR
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
14 Odgovora
8706 Pregleda
Najnovije: 11:38:36, 12.Mar.2012.
elenica
8 Odgovora
845 Pregleda
Najnovije: 12:31:21, 02.Avg.2014.
nevenica
0 Odgovora
443 Pregleda
Najnovije: 14:27:10, 01.Dec.2014.
Miloš Mi.