Anketa

Da li sebe smatrate srecnom i zadovoljnom osobom?

Da
Ne

Kako biti srecan

• Odgovora: 32
Stranice: 1 2 3 4 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Kako biti srecan
« poslato: 22:11:27, 14.Jul.2009. »
KAKO BITI SRECAN?

Profesor sa Univerziteta u Pensilvaniji Martin Seligman utemeljio je nauku o sreći koja ispituje mogućnosti postizanja sreće. Polovina problema su genetski materijal naslijeđen od predaka i iskustva koja stičemo u djetinjstu, dok je ostatak isključivo u nama. Srećne ljude od ostatka populacije izdvaja činjenica da su otkrili šta ih čini srećnim i po tome se ravnaju u svakodnevnom životu. Ako želite sami sebi pomoći, probajte savjete stručnjaka:
- Smijte se jer osmijeh proizvodi prijatne hemijske reakcije u mozgu i privlači druge ljude,
- Izaberite srećnu profesiju- najzadovoljnije su životom frizerke, sveštenici, kuvari, kozmetičarke…
- brinite se o drugima a ne samo o sebi,
- Budite ljubazni prema drugima i ulažite u svoje prijatelje
- Ne gledajte televiziju jer čak i humorističke serije izazivaju blago osjećanje depresije.
- Budite aktivni, šetajte, jedite ugljene hidrate, pastu i voće, povećaće vam se nivo serotonina koji reguliše raspoloženje.

Pored ovoga je profesor Seligman utvrdio da možete kontrolisati i sasvim ukinuti negativne misli. Potreban je svega 21 dan da se mentalnim vježbama u mozgu stvori „staza” koja osjećanje sreće pretvara u naviku, a još tačno 63 dana da se naučeno potpuno primi. Zato, u potragu za srećom!

Izvor

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Odg: Kako biti srecan
« Odgovor #1 poslato: 22:15:56, 14.Jul.2009. »
Kako biti srećan?

Jeste li se ikada zapitali zašto se osećate bolje nakon duge šetnje ili trčanja ili zašto ste, nakon dobre komedije još dugo nasmejani? Nije stvar u činjenicama da ste možda sretni jer ste izgubili par kilograma, doživeli fantastičan orgazam ili se dobro naspavali. Radi se o otpuštanju endorfina.

Endorfin je neurotransmiter koje mozak proizvodi u kako bi ublažio bol, ali je endorfin i najčešć izazivač euforičnih raspoloženja. Droge su klasični otpuštači endorfina – veštačkim putem. Srećom, priroda se pobrinula za prirodne načine otpuštanja endorfina kako bi telo bilo zdravo i sretno.
Neki od načina već su dugo poznati i primjenjivani u narodnoj medicini, poput ljutih papričica. One izazivaju protektivni odgovor tela, a žvakanje papričica može da ublaži bolove u glavi i usnoj šupljini.

Snaga pozitivnog mišljenja je još je jedan od prirodnih "okidača" sreće. Meditacija, pa čak i snovi lepog sadržaja mogu pomoći osobi da se oseća psihički bolje.
Ljudi koji redovno vežbaju sretniji su od onih koji sede i ne rade ništa. Suočavanje sa mogućnostima našeg tela, prelaženje granica i postizanje ciljeva – čine nas sretnijima, zdravijima i dugovečnijima. Seks je poznat okidač sreće, a deluje po sličnom principu kao i vežbanje. Orgazam je samo šlag na vrhu torte.

Hrana poput čokolade deluje na osećaj sreće i sigurnosti. To, ipak, ne znači da, kada ste tužni, morate da pojedete celu tortu – jedna kriška biće sasvim dovoljna.
Okidač adrenalina i endorfina je i strah. Bavljenje ekstremnim sportovima ili gledanje horor filmova učiniće vas življima.

Večernji list

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
« Odgovor #2 poslato: 22:49:42, 14.Jul.2009. »
Endorfin-taj čuveni hormon sreće...Moram priznati da su saveti dobri i apsolutno tačni,ali da subjektivni osećaj sreće potiče od unutrašnjeg zadovoljstva svojim životom,odnosno nama samima.Tu smo svi skloni da nadjemo hiljadu zamerki,retko ko je zaista potpuno zadovoljan i sebe deklariše kao istinski srećnu osobu.
Možda nisam uvek srećna osoba ali mislim da je važno uvek pozitivno razmišljanje :)

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #3 poslato: 22:56:06, 14.Jul.2009. »
Slazem se sa tobom...
To sto se tice tih zamerki, pa uvek ih ima u velikim kolicinama ali dovoljan je zracak pozitivnog i optimisticnog razmisljanja u dubini duse i nema razloga za brigu jer ljudi koji su zadovoljni i srecni u potpunosti valjda i ne postoje...   (*o*)

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #4 poslato: 11:26:57, 22.Avg.2009. »
Nije teško biti srećan

Može se reći da je za sreću u potrebno jako malo. Nekome treba da bude zaljubljen, nekome da bude zdrav, a nekome da ima para. Bez obzira na to u kojoj grupi pripadate, da biste nekoga učinili srećnim, dovoljno je ponekad samo uputiti lepu reč, osmeh ili biti ljubazan. Inače kažu da takvi postupci spadaju u opštu kulturu. Neko je davno rekao da nemamo prava da uživamo u sreći ako je ne delimo sa drugima, upravo kao ni u bogatstvu ako ga i za druge ne proizvodimo. Ako hoćeš da budeš srećan, nauči da ugađaš. U našem narodu uvreženo je verovanje da je za sreću najpotrebnije zdravlje. Međutim, mi kao nacija imamo jednu negativnu osobinu - o sreći pričamo malo, a o nesreći - mnogo. Setite se samo koliko ste puta prepričavali svojim prijateljima ili najbližima kako vas je nekog dana „terao maler“ i kako je „to što se desilo - strašno, nezamislivo i teško za preboleti“. LJudi širom planete danima „ispiraju“ usta tračevima i tuđim tragedijama.... O lepim stvarima govori se kratko, nekako prazno i monotono!

Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, a još čudnije kako nam baš to malo nedostaje, napisao je premudri Ivo Andrić.
Ako već mislite da niste srećni, pokušajte sami to da postanete. Preporučujemo vam da, i pored svih problema koji vas prate, svakog jutra kad ustanete pogledate u ogledalo i kažete - „ja sam srećan čovek“. Dame će već tu rečenicu preoblikovati prema sebi. I pronađite samo svoj mali razlog za sreću. Verujte da nije teško!

Izvor: Glas javnosti    

*

Van mreže maraja

Počasni član
  • 1 835
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 69
    • Facebook
« Odgovor #5 poslato: 14:18:27, 26.Okt.2009. »
Uradimo nesto lepo za sebe,trazimo zadovoljstvo u malim stvarima i sreca ce sama da nam zakuca na vrata  (mah:mah)

*

Van mreže vujadin9

• *
  • 91
  • 0
« Odgovor #6 poslato: 22:30:06, 20.Sep.2010. »
Jako je jednostavno biti srećan.Ne treba se previše opterećavati bjelosvjetskim glupostima,već se treba okrenuti svojoj porodici i svim dragim osobama u životu,naravno pored ovoga treba svako od nas da ima neki hobi,zanimaciju i sl.  Jednostavno sve ono što čovjeka ispunjava i čini srećnim. :zagrljaj:
vujadin9

*

Van mreže Alicia

• 5 822
  • Zahvaljeno: 4 puta
  • 64
  • mizantrop 1%
« Odgovor #7 poslato: 01:49:13, 21.Sep.2010. »
Ja sam promjenljiva raspolozenja. Kod mene variraju krajnosti. Trenutno je ta negativna krajnost. :(
Be Weird, at least you will have a unique Personality.

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 2
« Odgovor #8 poslato: 16:29:16, 21.Sep.2010. »
Ja sam po prirodi pozitivna, radujem se lijepim stvarima u zivotu, ali znam i ja imati strasnih dana da ne izlazim iz sobe i kreveta  (*o*) brzo se oporavljam iz takvih sitanja, mada tesko je nekada zadrzati pozitivan stava kada te sa svih strana unistavaju i ruse..

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #9 poslato: 22:18:43, 21.Sep.2010. »
Ja sam po prirodi pozitivna, radujem se lijepim stvarima u zivotu, ali znam i ja imati strasnih dana da ne izlazim iz sobe i kreveta  (*o*) brzo se oporavljam iz takvih sitanja, mada tesko je nekada zadrzati pozitivan stava kada te sa svih strana unistavaju i ruse..
Kada je sa svih strana tako onda je potrebna izolacija, distanciranje kako bi se prikupila pozitivna energija...

Stranice: 1 2 3 4 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000