Zastita od sunca

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Zastita od sunca
« poslato: 01:00:45, 03.Jun.2009. »
Bezbedni na suncu

Postoji nekoliko losih strana boravka na suncu. Jedna su bore - koža ni od čega ne stari toliko koliko od sunca, jer sunce oštećuje proteine kolagen i elastin, zadužene za to da vam koža bude zategnuta i glatka - i to ih ošteti već nakon dva-tri minuta. Naravno, vaš organizam će proizvesti nove, ali ako predugo boravite na suncu, vaše telo ne može dovoljno brzo da popravi štetu. Druga loša stvar je mogućnost da dobijete rak kože, smrtonosno i veoma bolno oboljenje; što vam je prirodno svetlija koža i što više vremena provodite na suncu, veće su šanse da dobijete rak kože. I još, poznato praktično svakom iz ličnog iskustva, na suncu se može "izgoreti", što ume jako da boli, plus vam to što ste "izgoreli" povećava šanse da dobijete rak kože.
Zašto koža uopšte tamni na suncu? Da bi se zaštitila. To je prirodni način odbrane kože - tamnija koža je neka vrsta filtera za štetno sunčevo zračenje; ipak, ni najtamnija moguća koža ne predstavlja garanciju od štetnih posledica sunčevog zračenja, ne ako predugo boravite na suncu. I, ta vrsta zaštite pomaže jedino ako je zaista došla od sunčanja; kreme za samopotamnjivanje su samo "farba", dok boravak u solarijumu potamni kožu, ali, za razliku od boravka na suncu, ne podstiče stvaranje novih pigmenata za bojenje kože, samo potroši postojeće. Zbog toga je nakon boravka u solarijumu koža posebno osetljiva na sunce, i trebalo bi sačekati pre nego što odete s prijateljima na neku plažu ili se sunčate na terasi.

Kako biti bezbedan na suncu? Stoprocentna bezbednost ne postoji, ali jako pomaže ako se klonite sunca barem između jedanaest sati pre podne i tri sata posle podne - još je bolje ako ne budete na suncu između deset i četiri. Šešir s obodom i naočari za sunce takođe pomažu, lice i vrat najčešće "nastradaju" od sunca. Obavezno koristite kreme sa zaštitnim faktorom; taj faktor ne bi trebalo da bude manji od deset, a ako vam je koža prirodno svetla, preporučljivo je da zaštitni faktor bude dvadeset ili više. Pijte puno vode, jer je mnogo i gubite tokom vrućina, plus će ta voda hidrirati i kožu. Posebnu pažnju obratite na mladeže - ako dobijete nove, ili se postojeći promene, povećaju, pocrvene, svrbe, prokrvare, obavezno posetite lekara.
Baš vam je stalo do preplanulog izgleda, "zavisni" ste od toga? Nemojte beskrajno ležati na suncu, jer time jako ugrožavate zdravlje; uradite piling, a zatim nanesite kremu za samopotamnjivanje - izgledaćete preplanulo, a nećete upropastiti kožu.

Izvor: Krstarica


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: ova tema je trenutno zaključana! Samo administratori i urednici mogu da odgovaraju.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
34 Odgovora
20953 Pregleda
Najnovije: 13:37:07, 23.Nov.2013.
Pokahontas-84
0 Odgovora
726 Pregleda
Najnovije: 13:33:18, 16.Okt.2012.
Maestro
7 Odgovora
2478 Pregleda
Najnovije: 19:12:41, 26.Apr.2020.
pg crna gora