Anketa

U Srbiji najčešći razlog prekid trudnoće- abortus je....

Medicinski razlog (oboljenje koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i život žene).
Etički i pravno kriminogen razlog ( trudnoća uzrokovana silovanjem ili obljubom nad nedmoćnom ili maloletnom osobom.Oljuba zloupotrebom službenog položaja i incest).
Eugenički - biološki - genetski faktor - koji oštećuje plod. Oboljenje majke u prvom tromesečju trudnoće od rubeole. Upotreba tetraciklina ili citostatika.
Socijalni razlog( loše materijalno stanje, veći broj djece, vanbračna trudnoća)

Srbija medju prvima po broju abortusa

• Odgovora: 55
Stranice: « 1 ... 4 5 6

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže sladjica

• 949
  • 1
  • Pol: Žensko
Odg: Srbija medju prvima po broju abortusa
« Odgovor #50 poslato: 17:22:54, 15.Jun.2010. »
Nažalost i porodica je često vrlo problematična i mnogi mladi ne mogu u porodici da ništa dobro nauče i da imaju podršku.
To je poražavajuće. Ja imam 32 godine i svake godine redovno idem na kontrolu kod ginekologa. Sa partnerom koristim kondom mada smo razmišnjali i o piluli jer smo godinu dana zajedno. Iz mog iskustva sa drugaricama -+5 godina razlike, još uvek ima onih koji ne smeju da pričaju sa roditeljima o tome, čak ni sex se ne spominje...šta li je onda sa mlađom generacijom...
Kod nas je sramota otići kod ginekologa !!! a ne nešto drugo, strašno!!! (rzm)
Nije ni čudo što imamo porast abortusa i mi treba sami da se pitamo zašto je to tako a ne uvek da očekujemo od drugih, od države da nešto preduzme.
ja počinjem od sebe i drugi bi trebalo da se malo preispitaju !!!Biće onda bolje za nas i za generacije iza nas...pozzzzzzzzzzz
« Najnovija izmena:: 17:25:14, 15.Jun.2010. sladjica »

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #51 poslato: 18:28:58, 16.Jun.2010. »
 :(
25 000 samo medju maloljetnicama plus nasilni prekidi trudnoce kod punolj. zena, plus oni koji spadaju u domen krivičnog djela i plus tamna brojka kriminaliteta... Porazavajuca cifra u odnosu godisnji procenat nataliteta i broj stanovnika zemlje uopste.

Po meni prvi problem lezi u liberanim zakonskim propisima koji u sustini i podrzavaju abortus ali pod odredjenim uslovima a samo ako ti uslovi nisu ispunjeni onda je riječ o krivičnom djelu (nedozvoljen prekid trudnoce).
Drzava (Centar za soc. rad, Fond za zdravstveno osiguranje) pod odr. uslovima čak i finansira te med. zahvate.
To podrzavam jedino u situac. kad je zeni ugrozeno zdravlje ili zivot pa je to neminovno ili ako je npr. posledica silovanja...

Problem je i u nemarnosti i neodgovornosti. Po meni je jako sebično odlučiti se na takav potez i to smatram ubistvom.
Slazem se da treba pojačati edukaciju mladih ali i vaspitanje  (*o*) u smislu da znaju da preuzmu odgovornost.

Snowlady je predlozila da pogledamo "Digitalni andjeo" u dijelu 11 izmedju ostalog kazu da se od fetusa dobija kolagen i da se prodaje kompanijama koje proizvode kozmetiku  :povraca:- u tako nesto tek ne zelim da vjerujem.

"BEBA
Iako je nekoliko dana nakon začeća vidljiva samo okom laboratorijskog mikroskopa, bebin profil već je određen – ona je već dobila polovinu tatinih i maminih gena. Nedelju dana po začeću srce bebe je već toliko razvijeno da kuca i tera vlastitu krv kroz malecke žile. Sa tri nedelje života, mozak embriona je već toliko veliki da se u njemu uočava pojava moždane kore, sa 5 nedelja beba počinje da miče glavicom, a sa 6 ona može da se koprca baš kao i novorođenče. Oko drugog meseca života embrion već stiska šaku, štuca, budi se i spava. Ako bi se fetus u devetoj nedelji života dodirnuo po dlanu, njegovi prstići bi se skupili u pesnicu. U desetoj nedelji, prstići će imati takve otiske po kojima bi se beba mogla identifikovati i u dvadesetoj godini. U desetoj nedelji života u materici, beba već sisa palac, reaguje na zvuke i glasna muzika može da je probudi iz sna. Eksperimentišući sa fetusom tog „uzrasta“, britanski ginekolozi su ustanovili da će se on trgnuti od bola ako se kroz majčin stomak ubode iglom."

« Najnovija izmena:: 18:33:12, 16.Jun.2010. narcisa zec »
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #52 poslato: 16:09:23, 03.Jan.2011. »
U Srbiji više od 500 kiretaža dnevno

Stručnjaci kažu i da se u Srbiji na namerni prekid trudnoće najviše odlučuju žene koje imaju željeni broj dece i kiretažu koriste kao - kontracepciju.
Rukovodilac Centra za informatiku i biostatistiku u zdravstvu Gradskog zavoda za javno zdravlje Jasna Ristić, rekla je agenciji Beta da se zbog loša statistike o namernim prekidima trudnoće stvara lažna slika da se iz godine u godinu smanjuje broj pobačaja.
"Od 1980-ih godina se, prema statistici, konstantno godišnje za deset odsto smanjuje broj namerno prekinutih trudnoća i sa oko 30.000 obavljenih kiretaža godišnje u Beogradu pre tridesetak godina, došli smo na oko 8.000", navela je Ristić.
"Udate ili razvedene starije žene odlučuju se na kiretažu kao vid kontracepcije. Njima je tako lakše, pa to urade i po 15 i više puta. U razvijenim zemljama, međutim, trudnoću češće prekidaju mlade osobe"

Izvor

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #53 poslato: 19:43:27, 03.Jan.2011. »
U Srbiji više od 500 kiretaža dnevno
Stručnjaci kažu i da se u Srbiji na namerni prekid trudnoće najviše odlučuju žene koje imaju željeni broj dece i kiretažu koriste kao - kontracepciju.

E ovo mi nikad neće biti jasno.. Zar nije jednostavnije, ako već ne žele više dece da srede to jednom za svagda i onda nemaju problema???
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
« Odgovor #54 poslato: 00:35:41, 26.Feb.2014. »
 Ohrabruje podatak da je  poslednjih 25 godina, protekla godina rekordna u rađanju beba u Srbiji, koji je samo u septembru prošle godine iznosio 19.517. (e*e)  inlove. (http://www.medias.rs/2014/01/10/rekordna-godina-u-radjanju-beba-u-srbiji/)

ZLOČIN JE ISTI!!!
Ulazi zabrinuta žena kod svog ginekologa i kaže:
"Doktore, imam ozbiljan problem i očajnički mi je potrebna vaša pomoć. Moja beba još nema ni godinu dana, a ja sam opet trudna. Ne želim drugo dete tako brzo."
"Šta hoćete da uradim?", upitao je doktor.
"Želim da prekinete moju trudnoću. Računam na Vas."
Doktor je malo razmislio i odgovorio:
"Imam bolje rešenje za Vaš problem. Sem toga manje je opasno."Žena se osmehnula misleći da će doktor da prihvati njen zahtev.
Doktor je nastavio:
"Vidite, da ne bi morali da vodite računa o dva deteta u isto vreme hajde da ubijemo ovo što vam je na rukama. Na taj način možete da se odmorite pre nego se drugo rodi. Ako već treba da ubijemo jedno, sve jedno je koje ubijemo, jel tako? Sem toga nema nikakvog rizika za Vas ako ubijemo ovo koje vam je na rukama."
Žena je uzviknula:
"Ne, doktore! Užas! Zločin je ubiti dete!"
"Slažem se" reče doktor, "ali meni se činilo da Vama to ne smeta, zato sam Vam predložio najbolje rešenje."
Doktor je uspeo da ubedi mamu da nema razlike između ubistva rođenog ili nerođenog deteta.
ZLOČIN JE ISTI!!!
Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže pg crna gora

Moderator
  • 546
  • Zahvaljeno: 11 puta
  • 11
« Odgovor #55 poslato: 10:15:59, 09.Maj.2018. »
Opravdavam abortus koji je uzrokovan iz: etičkog i pravnog kriminogenim razlogom, eugeničkih - bioloških - genetskih faktora. Socijalni faktor ne podržavam. Život je borba. Naljepši dar života je dijete. 
« Najnovija izmena:: 21:46:17, 09.Maj.2018. pg crna gora »

Stranice: « 1 ... 4 5 6

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000