Novi pravilnik o ocenjivanju djaka

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 204
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 193
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Novi pravilnik o ocenjivanju djaka
« poslato: 23:48:58, 12.Okt.2015. »
Posle 16 godina na snagu stupa novi pravilnik o ocenjivanju u srednjoj školi. Nadležni tvrde da će ocenjivanje biti pravednije i bez mogućnosti poklanjanja ocena na kraju godine.

Kriterijumi za ocene su precizniji. Pedagoška sveska u koju profesor upisuje svaki odgovor ucenika vraća se na velika vrata. Odgovaraće se češće, gotovo svakodnevno. Pisane provere znanja duže od 15 minuta ubuduće će morati da budu najavljene. Učenici će imati najviše jednu takvu proveru u toku dana, odnosno tri nedeljno.Kriterijumi za ocene su precizniji. Pedagoška sveska u koju profesor upisuje svaki odgovor ucenika vraća se na velika vrata. Odgovaraće se češće, gotovo svakodnevno. Pisane provere znanja duže od 15 minuta ubuduće će morati da budu najavljene. Učenici će imati najviše jednu takvu proveru u toku dana, odnosno tri nedeljno.
Pripremila Ivanka Ristovski

"Dozvoljavamo mogućnost da učenik koji nije redovno dolazio na časove bude ocenjen na dopunskoj nastavi, takođe ukoliko je na pismenoj proveri znanja više od pola odeljenja imalo jednice, nastavnik je u obavezi da sprovede ponovljenu proveru znanja, na koju bi imali prava i oni koji nemaju jedinice ali su nezadovoljni", kaže Snežana Marković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Novine su dobrodošle, kažu profesori, naročito kriterijumi o ocenjivanju.

"Najveći problem je bio između jedinice i dvojke, šta se zapravo smatra da je dete uradilo i postiglo za tu ocenu dovoljan dva, a kako opet oceniti i dati tu nedovoljnu ocenu. Tačno decidirano navesti koliki to procenat gradiva učenik treba da savlada da bi dobio ocenu dovoljan dva", kaže Cveta Mitrović, pomoćnik direktora Druge ekonomske škole.

Drugi su sumnjičavi i ne veruju da će pravilnik poboljšati ono što je gorući problem u prosveti – izostajanje sa nastave.

"Da li mislite da će se dete koje nije dolazilo na redovnu nastavu pojaviti na dopunskoj, ja se nadam da hoće, ali opet mislim da neće, protiv zakona je da dajete ocene u odsustvu", kaže profesorka Jasmina Božić.

Među srednjoškolcima reakcije na novi pravilnik su dobre.

"Možda je lakše da se odgovara češće a manje. Mislim da je u redu da se odgovara i na dopunskoj. Do sada je ocenjivanje bilo zaista subjektivno pa očekujem da će biti pravednije", kažu učenici.

Na kraju godine sabiraće se sve ocene iz prvog i drugog polugodišta i tek onda zaključivati ocena. Poklanjenje ocene radi uspeha više neće biti moguće.

Odeljenjsko veće će moći da popravi ocenu samo ukoliko razredni starešina iznese sumnju da se predmetni nastavnik prilikom zaključivanja ocene ogrešio o kriterijume o ocenjivanju. Tu sumnju će, naravno, morati i da obrazloži.

Izvor: RTS


Strah me čini jačim i boljim.
 
Sledeći korisnici su zahvalili na ovoj poruci: andjela pizelli

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
1582 Pregleda
Najnovije: 12:03:34, 31.Avg.2009.
anea
0 Odgovora
2951 Pregleda
Najnovije: 19:46:32, 04.Jan.2011.
Ch
0 Odgovora
1119 Pregleda
Najnovije: 20:11:32, 07.Sep.2015.
Ch