Božićna poruka Patrijarha vaseljenskog Vartolomeja
Povodom praznika Roždestva Hristovog koji se slavi po gregorijanskom kalendaru u nekim Crkvama uključujući Vaseljensku Patrijaršiju, Patrijarh vaseljenski Vartolomej poslao je poslanicu:
Bog se javi na zemlji i, istovremeno, mi smo videli savršenog čoveka zajedno sa nepojmljivom vrednošću ljudske ličnosti. Naročito danas doživljavamo stanje čovečanstva nakon pada, s obzirom na to da svakodnevno sa Psalmopiscem kazujemo da „svi zastraniše, ujedno nevaljali postaše; nema ga koji čini dobro, nema ga ni jednoga!“ (Psalam 13,3; Rimljanima 3,12-13).
Pre ovaploćenja Hristovog čovečanstvo nikad nije moglo zamisliti nepojmljivu vrednost ljudske ličnosti, koja je oslabljena i iskrivljena nakon grehopada. Samo najprosvetljeniji ljudi mogli su da uoče, čak i pre vremena Hrista, vrednost ljudske ličnosti i odgovore na pitanje Psalmopisca: „Šta je čovek da ga se sećaš? (Psalam 8,5), i: „Učinio si ga malo manjim od Anđela, slavom i čašću venčao si ga“.
To je ta vrhovna vrednost ljudske ličnosti koju je projavila bogočovečanska ličnost Gospoda. I od tog vremena svake godine slušamo poruke povodom iste teme pojedinih država, vlada i socijalnih grupa, ili ih čitamo u međunarodnim sporazumima o poštovanju ljudske ličnosti i ljudskih prava.
Mi svedočimo sa velikim iznenađenjem stalno ponavljanu „dramu vitlejemsku“. To je jedna drama, jer to više nije radostan događaj kada mi ignorišemo Sina i Reč Gospodnju rođenog u jaslama, kada se čovečanstvo kao Njegova tvorevina ne poštuje kao „božanska slika“.
Naša sveta Pravoslavna Crkva i njeno bogoslovlje uče nas da čovečanstvo i ljudsko telo zaslužuju najviše poštovanje, jer oni su prisajedinjeni Bogu u vaskrslom Gospodu. Stoga smo svi mi u obavezi da povećamo svoje napore za najvišu vrednost ljudske ličnosti kako bi je svi poštovali.
Sa velikom tugom i dubokim žaljenjem Vaseljenska Patrijaršija prati sve veće talase nasilja i brutalnosti, koji i dalje muče različite regione na našoj planeti, a posebno sav Bliski istok, naročito tamošnje hrišćanske starosedeoce, često u ime vere. Nikad nećemo prestati da iz ovog Svetog Sedišta Pravoslavlja objavljujemo svima – našoj braći Poglavarima pravoslavnih i drugih hrišćanskih Crkava, vođama i predstavnicima drugih religija, predsednicima država i svakoj osobi dobre volje svuda u svetu, a iznad svega našim bližnjima, da bilo da ih drugi motivišu ili ne, rizikuju sopstvene živote kako bi lišili druge njihovih života; za njih takođe važi da ih je Bog stvorio – jer ne može biti istine ili istinske religioznosti ili duhovnosti bez ljubavi prema ljudskoj osobi. Bilo kakvo ideološko, društveno ili versko izražavanje koje ili prezire čovečanstvo stvoreno po slici Boga ili koje uči i dozvoljava smrt bliskih ljudskih bića, posebno na okrutan i primitivan način koji vidimo, zacelo nema nikakve veze sa Bogom ljubavi.
Drage braćo i sestre, dok obraćamo pažnju na situacija koja preovladava u našem svetu danas, mi osuđujemo tragične događaje koji proizilaze iz mržnje prema drugim religijama i neprijateljstva prema ljudima.
Kao odgovor nudimo kao jedini moćni protivotrov savremenom nasilju „krajnje snishođenje“ Boga, koji uvek deluje kao ljubav i koji iznenađuje učenjake i sav svet. Ovo je mistična moć Boga, mistična moć Pravoslavne Crkve, kao i mistična moć hrišćanske vere. Ovo je moć koja osvaja i preovladava svaki oblik nasilja i zla putem ljubavi.
(Patrijarh se moli za prekid svake vrste nasilja, koje može biti prevaziđeno ljubavlju koju donosi i pruža „Anđeo Velikog saveta“, „Knez mira“, Gospod naš Isus Hristos).
Izvor: Vaseljenska Patrijaršija