Ekonomski uspeh kroz porodicni biznis

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže nevenica

  • ***
  • 1 862
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 39
  • Pol: Žensko
Ekonomski uspeh kroz porodicni biznis
« poslato: 11:32:13, 21.Apr.2014. »
Ekonomski uspeh kroz porodicni biznis

Iako porodični biznisi u našoj državi ne dobijaju dovoljno pažnje, a i malo je onih koji su opstali decenijama, pozitivnih primera i te kako ima.
Istraživanja pokazuju da je više od 70 odsto svih biznisa u svetu u vlasništvu porodica. To su uglavnom i najzdraviji biznisi. U Srbiji se tom segmentu privrede ne pridaje dovoljno veliki značaj, uglavnom zbog nedovoljnog shvatanja njegove važnosti. Ukoliko znamo da samo u Evropi od 70 do čak 80 odsto svih biznisa čine oni u vlasništvu jedne porodice, i ako na to dodamo podatak da oni zapošljavaju 60 odsto sveukupne radne snage na Starom kontinentu, jasno je koliki je značaj tog segmenta privrede. Poznati profesor Vilijam O’Hara, ekspert kada je u pitanju porodični biznis, rekao je: „Da li postoji neka institucija trajnijeg ili univerzalnijeg karaktera od porodičnog biznisa?“. I zaista, bio je u pravu.

Otkako je sveta postoji i porodični biznis. U početku to su bila domaćinstva. Zamislite samo imanje sa stokom za prodaju. S oca na sina, sa sina na unuka i tako dalje. Biznis u pravom smislu te reči. I prvi pravi oblici privrede na svetu bili su u rukama porodica. Prodavnice, uslužne delatnosti, banke, fabrike...
Srbija u ovom slučaju nije izuzetak od sveta. Iako porodični biznisi u našoj državi ne dobijaju dovoljno pažnje, a i malo je onih koji su opstali decenijama, da ne kažemo vekovima unazad, pozitivnih primera i te kako ima.

Slatki nektar porodice Radun
Najbolji od njih je bez sumnje „Nektar“. Porodica Radun je fabriku sokova pokrenula 1998. godine, ali je početak porodičnog biznisa ipak bilo otvaranje preduzeća „Radun inženjering“ 1992. godine. To preduzeće je osnovao Slobodan Radun, vlasnik „Nektara“, dok je njegov sin Bojan danas izvršni direktor porodične firme.
Najveći uspeh tog porodičnog biznisa je svakako kupovina renomiranog slovenačkog proizvođača sokova „Fruktala“. Tim poslom je, kako je ponosni otac Slobodan istakao, rukovodio upravo Bojan Radun.

Najstariji porodični biznisi na svetu:
1. „Kongo Gumi“ (Japan) Građevinska kompanija osnovana je 578. godine, a trenutno je vodi četrdeseta generacija porodice Kongo. Predsednik kompanije je Tošitaka Kongo, dok se za njegovog naslednika odavno priprema njegov 51-godišnji sin Masakazu.

2. „Hoši Rijokan“ (Japan) Porodica budističkih sveštenika Hoši od 718. godine vodi hotel u mestu Komacu. Na čelu njihove „kompanije“ se smenilo ukupno 46 generacija, a današnji vođa je Zengoro Hoši.

3. „Šato d Gulen“ (Francuska) Porodica Gulen tačno 1014 godina vodi istoimeni zamak u Francuskoj, a pored vinarije i muzeja diče se i jednom od kolekcija najređih leptira na svetu.

4. „Fonderija pontifića Marineli“ (Italija) Livnica u italijanskom gradiću Anjone je osnovana negde oko 1000. godine, a njihova zvona se mogu videti i čuti širom sveta. Kompanija danas ima dvadesetak zaposlenih, a vodi je Paskal Marineli.

5. „Barone Rikasoli“ Poznati proizvođač vina, ali i maslinovog ulja, postoji od 1141. godine.


Kompletan tekst akter


Pristojna žena je ona dama koja zna šta ne sme znati, iako zna...
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
Poslovni uspeh

Započeo Ch « 1 2 » :: Posao ::

11 Odgovora
3120 Pregleda
Najnovije: 14:53:59, 22.Sep.2009.
miss80
24 Odgovora
7426 Pregleda
Najnovije: 22:16:27, 17.Apr.2012.
mila91
2 Odgovora
1461 Pregleda
Najnovije: 20:17:10, 22.Avg.2013.
Džudi