Strah od javnog nastupa

• Odgovora: 5

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže narcisa zec

Počasni član
  • 4 384
  • 34
  • Pol: Žensko
Strah od javnog nastupa
« poslato: 11:31:32, 29.Avg.2011. »
Za razliku od normalne, umerene treme koja je motivišuća i pomaže pojedincu da bude pribran, obazriv i usmerene pažnje, u osnovi straha od javnog nastupa je parališuća trema. Reč je o preteranoj tremi koja remeti koncentraciju i preusmerava pažnju sa zadatka (onoga što treba da se izvede, kaže ili uradi pred publikom) na unutrašnje stanje pojedinca koji ima tremu. Znači umesto da se fokusira na izvođenje zadatka osoba je preokupirana negativnim mislima, intenzivnim negativnim osećanjima (straha i/ili stida), neprijatnim telesnim senzacijama (drhtanjem, crvenilom itd.) i maštanjem o mogućem nepovoljnom ishodu.

Kako da prevaziđete preterani strah od javnog nastupa?

Odustanite od zahteva da uvek i po svaku cenu morate ostaviti dobar utisak i fascinirati publiku – Da li vam je zaista neophodno da fascinirate publiku iako to stvarno i istinski želite? Dok god ste ubeđeni da morate da ostavite dobar utisak. Zašto? Pa zato što vi sasvim realistično procenjujete da se može desiti da u tome neuspete iz nekog razloga. Ili ne uspevate u tome baš uvek. Znači, ako s jedne strane mislite da morate ostaviti dobar utisak i biti sjajni u izvedbi a s druge strane procenjujete da je moguće da u tome ne uspete iz nekog razloga, bićete anksiozni, preplašeni i imaćete preteranu tremu...

Odustanite od prefekcionizma – prestanite da sebe terorišete zahtevima za savršenstvom...

Procenite šta je najgore što može da vam se desi u toj situaciji – stvarno, zapitajte sebe šta je najgore što može da vam se desi? Da li će vam pasti luster na glavu ako niste dovoljno dobri? Da li ćete propasti u zemlju? Da li će vas publika gađati jajima? Da li će vas vređati i ismevati? Verovatno ne. Ali šta ako vas zaista ismevaju ili gađaju jajima? Šta će te onda? Ništa, podnećete to. Mada je šansa da vam se nešto tako desi zaista mala. Publika obično nije tako agresivna sem ako niste učinili nešto zaista provokativno ili arogantno ili ste vređali publiku...

Nema razloga da sumnjate u svoju kometentnost samo na osnovu jednog ili nekoliko neuspeha – ako imate preteranu tremu tokom nastupa to ne znači da ste nekompetentni u oblasti kojom se bavite i koju prezentujete. Ali bez obzira koliko ste plašite, svako je dobro da prvo provežbate dobro ono što ćete prezentovati...

Nemojte obezvređivati sebe ako doživite neuspeh – ako vam se desi da pogrešite ili vaša izvedba ne dostigne onaj kvalitet koji vi želite nemojte odmah pogrešno zaključivati da sa vama nešto nije uredu. To je pre svega preterana, nerealistična, nelogična i veoma štetna konstatacija...

Fokusirajte se na ono što govorite ili radite a ne na to kako se osećate – ako se fokusirate tokom nastupa na ono što prezentujete vaša će pažnja biti usmerena na aktivnost što će vam doneti dvostruku dobit...
Vladimir Mišić dipl. psiholog

Kao neko ko je imao tremu pred javni nastup, čini mi se da ovi savjeti imaju smisla? Sta vi mislite?
Jeste imali nekad frku pred neki javni nastup?

Velik je onaj čovjek koji nije izgubio srce djeteta

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Odg: Strah od javnog nastupa
« Odgovor #1 poslato: 17:30:37, 29.Avg.2011. »
Normalno je da postoji frka, ali preterani strah nije bas zanimljiv...
Imao sam frku ali u granicama normale.  :smesko:

*

Van mreže Alicia

• 5 822
  • Zahvaljeno: 4 puta
  • 64
  • mizantrop 1%
« Odgovor #2 poslato: 18:15:00, 29.Avg.2011. »
Nije sad da me je bilo strah, ali umjesto da nauceni text ispricam, ja sam ga procitala.  ;D
Be Weird, at least you will have a unique Personality.

*

Van mreže elenica

Počasni član
  • 4 065
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 53
« Odgovor #3 poslato: 20:30:47, 22.Nov.2011. »
U umerenim granicama  spadam i ja u grupu tremarosa...ali hvala bogu ne dostizu patoloske razmere  ;D, to mi je najbitnije

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #4 poslato: 14:43:14, 23.Nov.2011. »
Sto bismo rekli, samo opusteno  :D

*

Van mreže faith

• **
  • 416
  • 21
« Odgovor #5 poslato: 01:59:22, 06.Apr.2012. »
2 puta sam radila istu predstavu, s obzirom na to da se nikad nisam bavila glumom to mi je bio izazov :)

Prvi put je sve ispalo super chak sam odushevila samu sebe imala sam tremu ali nishta strashno.

Drugi put je bilo mnogo vishe ljudi chak i tv i 2 glumca su bila zamijenjena, toliko sam se pogubila da sam chak pola texta izgrijeshila 3puta postavila pogreshno pitanje uzas jedva sam se iskontrolisala da ne pobjegnem. Ali srecom uspjeli smo da improvizujemo tj oni su uspjeli :) tako da se te moje greshke nisu ni vidjele. Grozno sam se osjecala kasnije ali ljudi koji su radili sa mnom su mi ipak chestitali i objasnili mi da se to svakom moze desiti.

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000