Ishrana deteta

 • Odgovora: 3

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Ishrana deteta
« poslato: 15:27:14, 21.Sep.2010. »
Šta treba da se radi ako dete odbija da jede?

Iako stručnjaci stalno govore da su nam deca sve deblja, ima i onih mališana koji mrljave za stolom i ne vole da gube vreme na hranu. Mladim mamama u pomoć priskaču bake, prijateljice i komšinice pa čak i internet forumi, ali su one često prepuštene same sebi i nisu sigurne kako da postupe ako njihov mezimac odbija da jede ili jede veoma malo.

Nikada ih ne terajte da jedu jer na taj način postižete samo suprotan efekat Jer, ako je u pitanju beba, dovoljno je da izgubi 10 odsto svoje težine (a to je 500-700 grama) pa da joj život bude ugrožen. Kad problem možete da rešite sami a kad je neophodno da potražite pomoć stručnjaka? O tome govori knjiga čuvenog ruskog pedijatra Jurija Belopoljskog "Neodložna pomoć kod kuće. Mama postavlja dijagnozu", a odlomke iz nje objavio je moskovski list "Argumenti i fakti".

Treba li da se brinete?
Apetiti čoveka zavisi od niza činilaca, a pre svega od individualne sposobnosti razmene materija. Na apetit deteta utiču potrebe organizma. Rast deteta se odvija neravnomerno: u prvoj godini i kasnije u doba adolescencije dete aktivno raste, pa mu se samim tim apetit povećava. Apetit takođe zavisi od utroška energije: što je dete aktivnije, to bolje jede. Međutim, ako dete odbija hranu, loše izgleda i raste sporije od vršnjaka, roditelji treba da se posavetuju s lekarom.

Mogući uzroci slabog apetita
- Neredovni obroci: dete nema naviku da jede u određeno vreme.
- Slatkiši između obroka: što više slatkiša i grickalica vaš mališan jede između obroka, to ćete ga teže naterati da pojede tanjir supe i porciju barenog povrća.
- Bolest: kad se dete razboli, apetit mu se drastično smanjuje, jer organizam svu svoju snagu troši na borbu sa bolešću. U tom slučaju dete ne treba kljukati hranom.
- Emocionalni stres: ako je dete zbog nečega zabrinuto ili uznemireno, roditelji treba da obrate pažnju na njegova osećanja, a ne na količinu pojedene supe.

Odbijanje hrane
Neretko mališan ne voli jednu do dve namirnice ili jede samo hranu spremljenu na određen način; na to treba gledati kao na njegov specifičan ukus i ne terati ga da jede ono što mu se ne sviđa. Nagovaranje, insistiranje ili, ne daj bože, pretnje imaju najčešće suprotan efekat. Ukus čoveka se s vremenom menja pa se dešava da deca odjednom prestanu da uživaju u nekom jelu, ali zato rado prihvataju nešto što do tada nisu volela.
 

Da li je to opasno?
Opasnost da će detetu koje samo ograničava svoj jelovnik "zafaliti" preko potrebne hranljive materije nije velika. Dečji organizam koji redovno dobija hranu neće gladovati. Potrebe za kalorijama zavise od uzrasta:
- od 3 do 5 godina 1.500 kcal
- od 5 do 8 godina 1.800 kcal
- od 8 do 12 godina 2.000 kcal
- od 12 do 16 godina 2.400 kcal

Treba li mališane terati da jedu?
Decu nipošto ne treba silom kljukati ili ih ucenjivati da bi pojeli koji zalogaj više. Ako to radite, stalno će dolaziti do nepotrebnih sukoba. Nastavite da mu predlažete raznovrstan jelovnik, ali nemojte da se ljutite ili brinete ako neke namirnice neće ni da okusi. Ono što možete da uradite jeste da vodite računa o tome da ne uzima slatkiše i grickalice između obroka i stiče naviku da jede u određeno vreme. Treba imati na umu da je za zdravlje opasnije ako se dete jednolično hrani ili unosi preteranu količinu hrane nego ako povremeno slabo jede ili privremeno ima loš apetit.

Kako se popravlja apetit
- Potrudite se da dete bude što aktivnije da bi trošilo energiju: prijaće mu fiskultura, igre i šetnje na svežem vazduhu. Takođe pazite da ga ne pretopljavate.

- Nikad ne kljukajte mališana. Ne terajte ga da jede na silu jer možete kod njega da izazovete odvratnost prema hrani.

- Poslužite detetu kao primer. Najbolje bi bilo da porodica obeduje zajedno. Pokažite mu da i vi uživate u hrani koju ste svima spremili.

- Slatkiši i grickalice su najveći neprijatelji dobre ishrane. Ponudite detetu slatkiš posle osnovnog obroka, recimo kao užinu uz sveže ceđen sok ili čaj. Deca treba da imaju dve užine: najbolje je da to bude voće, orašasti plodovi (bademi, orasi, lešnik) ili sušeno voće.
 
Izvor: Blic online IZVOR


Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 


*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Ishrana deteta
« Odgovor #1 poslato: 15:30:39, 21.Sep.2010. »
VOĆE za bebu + recepti!

Voće se jede sveže ili smrznuto, sirovo, kuvano, pečeno ili sušeno (šljiva, kajsija, smokva). Tokom cele godine jedu se različiti proizvodi od voća: kompot, džem, sokovi, marmelada, slatko, pekmez i žele. U sočno voće spadaju: jabuka, kruška, breskva, kajsija, šljiva, jagoda, malina, pomorandža, mandarina, grožđe, ribizle, smokve... Jezgrasto (ljuskasto) voće (orah, lešnik, badem, pistaći) se ređe jede i to samo u maloj količini. U ishrani se koriste i plodovi samoniklih biljaka: kupina, borovnica, šumska jagoda i šipak.

Zašto se voće za bebu kuva?
Većina pedijatara preporučuje da se voće koje dajete bebi kuva dok beba ne napuni osam meseci. Banana i avokado su izuzetak. Kuvanjem voće postaje svarljivije, te se na taj način smanjuje mogućnost nastanka stomačnih tegoba kod bebe. Kožuru voća uvek treba odstraniti, naročito kad se sprema za bebe mlađe od osam meseci. Ipak, treba napomenuti da postoje i pedijatri koji smatraju da voće uopšte ne treba kuvati.
 
Zašto je voće zdravo?
Voćem se u organizam unose tečnost (voda), vitamini, minerali, oligoelementi, organske kiseline, mirišljave materije, biljna vlakna i malo belančevina i masti. Sadržaj pojedinih sastojaka i njihov međusobni odnos zavise od vrste voća, stadijuma njegove zrelosti, klimatskih uslova u kojem je odgajano i primenjenih agrotehičkih mera u njegovoj proizvodnji. Sastav voća određuje organoleptičke osobine i biološku vrednost, a specifičan je za svaku vrstu i sortu. Sočno voće sadrži veliku količinu vode, malo belančevina i masti, ugljene hidrate, organske voćne kiseline, eterična ulja, minerale, vitamine i biljna vlakna. Ima malu energetsku vrednost.
 
Vitamina C ima najviše u limunu, pomorandži, mandarini, ribizli, grožđu, jagodama, malinama, borovnici, kupini, kajsiji, breskvi, grejpfrutu i šipku. I relativno male količine svežeg voća zadovoljavaju dnevne potrebe dece. Primera radi, 100 g svežih jagoda sadrži od 25 do 60 mg vitamina C. Kuvanjem se razara znatna količina vitamina C iz voća.
 
Beta-karotena (provitamin A) ima u kajsiji, breskvi, grožđu i svim vrstama žutog voća, štiti ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala - ima zaštitnu ulogu.
 
Gvožđa ima u malini, kupini, breskvi, kajsiji, borovnici, jagodama, suvoj šljivi i jezgrastom voću. Gvožđe se slabije apsorbuje iz voća nego iz hrane životinjskog porekla.
 
Biljnih vlakana ima u svežem voću. Nedovoljan unos ovih materija tokom dužeg vremenskog perioda smatra se značajnim činiocem nastanka gojaznosti, dijabetesa, koronarne bolesti i zubnog karijesa. Neophodno je za normanlu peristaltiku creva, a pektin povoljno deluje kod dece sa akutnim prolivom. Sočno voće nema holesterola. Organske kiseline i eterična ulja voću daju specifičan miris i osvežavajući ukus.
 
Kako se pere voće?
Pre jela voće treba dobro oprati pod mlazom tekuće hladne vode. Tako se uklanjaju prašina i druga prljavština. Jagodičasto voće treba pažljivo prati da se ne ošteti. Hemikalije kojim se voće prska ne mogu se odstraniti pranjem, pa se stoga majkama savetuje da oljušte voće koje pripremaju za bebu. Breskve, kajsije i šljive se lakše ljušte kada se najpre potope oko minut u vrelu vodu, a zatim u hladnu. Voće treba pripremiti neposredno pre jela jer oljušćeno na vazduhu menja boju i gubi se deo vitamina C.
 
Kada se bebi daju određene vrste voća?
JAGODIČASTO, CITRUSNO I JEZGRASTO VOĆE daje se bebi tek posle prvog rođendana zbog moguće alergijske reakcije. To se posebno odnosi na decu iz porodica u kojima ima alergijskih oboljenja. Sve ostale vrste pogodne su za ishranu odojčadi starijih od šest meseci.

Bebama se voće najpre daje pasirano, zatim gnječeno i najzad sitno seckano. Pravilo je da se prvo daje samo jedna vrsta voća, a posle intervala od najmanje 3 do 5 dana druga. Kasnije se daju mešavine više vrsta voća - bez dodatka šećera! Obično se koristi kao užina, jer ima malu kalorijsku gustinu i nije kompletan obrok.
 
Oprez!
Roditeljima je neophodno skrenuti pažnju na to da maloj deci ne treba u ruke davati orah, lešnik, celo zrno grožđa, kikiriki, kao ni veće komade šargarepe, mesa i tvrde bombone. Dete može da ih stavi u usta, da se zagrcne i da ih udahne u disajne puteve. Zato i kada počnu samostalno da se hrane, bolje je da deca jedu pod nadzorom majke ili nekog od odraslih ukućana!
 
Kupovina i čuvanje voća
Kada se kupuje sveže voće, posebnu pažnju obratite na to da ono nije oštećeno, zaprljano, da nije počelo da truli ili da buđa. Gledajte boju, proverite miris i čvrstinu ploda. Nemojte kupovati nezrele kao ni prezrele plodove. Nezreli plodovi su tvrdi, dok prezrelo voće ima neprijatan miris i nakiseo ukus, a može biti i napadnuto nekim bakterijama.

Sočno voće, posebno jagodičasto, podložno je brzom kvarenju. Kada se čuva u nepovoljnim uslovima (sobna temperatura, izloženo svetlosti), voće gubi u kvalitetu, biološkoj i hranljivoj vrednosti. Zbog toga, sočno voće treba jesti tokom dva-tri dana od kupovine, odmah ga staviti u frižider ili čuvati u hladnoj, mračnoj i čistoj prostoriji.
 
- Najbolji recepti za kašice i poslastice od voća -

KAŠICA OD BANANE
Potrebno:
oljušćena zrela banana
malo adaptiranog ili majčinog mleka
Priprema:
Bananu oljuštite i ispasirajte, pa je malo mutite mikserom ili je jednostavno stavite u blender. Kašicu od banane zagrejte na pari da bi pustila što više soka. Po potrebi je razredite majčinim ili adaptiranim mlekom, a zatim nahranite dete.
 
BANANA KREM
Potrebno:
2 banane isečene na kolutove
1/2 šolje slatke pavlake
malo meda (industrijski prerađenog!)
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete penastu masu.
 
UKUSNA KAJSIJA
Potrebno:
100 gr sušenih kajsija
2 šolje mešavine soka od jabuke i vode
Priprema:
Kuvajte kajsije u mešavini vode i soka dok tečnost ne provri. Tada sklonite sa vatre i ostavite da odstoji desetak minuta. Stavite u blender kajsije i deo tečnosti i napravite retku kašicu. Ukoliko nije dovoljno retka dodajte još tečnosti u kojoj su se kuvale kajsije. Ako je preretka dodajte malo pirinčanih pahuljica.
 
ZDRAVA BOROVNICA
Potrebno:
2/3 šolje borovnica
4 šolje vode
Priprema:
Kuvajte borovnice u vodi dok tečnost ne proključa. Tada borovnice ocedite i stavite u blender, pa ih ispasirajte. Po potrebi kašicu razredite sokom u kojem su se kuvale borovnice.
 
MIRISNA DINJA
Potrebno:
1/4 šolje zrele, očišćene i iseckane dinje
Priprema:
Dinja se deci daje u periodu kada ona bez rizika mogu da konzumiraju sve vrste voća, a to znači nakon navršenih godinu dana (mada mnogi pedijatri ne vide razlog zašto se ovo ukusno i slatko voće ne bi davalo i mlađim bebama). Dovoljno ju je staviti u blender i od nje napraviti finu kašicu.
 
KAŠICA OD BANANE I JABUKA
Potrebno:
jabuka (oljušćena, očišćena i isečena na kockice)
banana
malo pirinčanih pahuljica
Priprema:
Jabuku stavite da se kuva dok ne omekša. Procedite i dodajte na kolutiće isečenu bananu. Umešajte kašiku pirinčanih pahuljica i sve zajedno ispasirajte.

VOĆNA NEDELJA
Potrebno:
Odlična užina za bebe starije od 8 meseci
1/2 šolje raznog voća
2 kašike pšeničnih klica
1/2 šolje švapskog sira
2 kašike pirea od breskve
šoljica slatke pavlake
Priprema:
Sve sastojke mikserom mutite dok ne dobijete finu kašicu.
 
KAŠICA OD KIVIJA
Potrebno:
2 kivija
kašika švapskog sira
kašika kukuruznih klica
kašičica meda
Priprema:
Pre nego što date bebi ovu kašicu, uverite se da nije alergična na kivi (prethodnog dana dajte joj pola kašičice ovog voća, pa ako do sutradan ne bude nikakve reakcije, napraviote joj ovaj ukusan obrok).
Sve sastojke izgnječite viljuškom i umešajte ih. Kivi obiluje vitaminom C, a pšenične klice gvožđem. Ovo je jedna izuzetno zdrava kašica. Umesto kivija možete upotrebiti bananu, a umesto sira jogurt. Tako spremljen obrok imaće manje vitamina C, a to možete nadoknaditi tako što ćete u njega dodati nekoliko kapi limunovog soka. Naravno, ova kašica namenjena je bebama starijim od godinu dana.
 
KAŠICA OD JABUKA
Potrebno:
jabuka
Priprema:
Jabuku oljuštite, očistite i isecite na manje komade, pa stavite u šerpicu i nalijte vode da ogrezne. Kuvajte dok jabuka ne omekša i dolivajte vode po potrebi. Jabuku procedite i ispasirajte viljuškom, dolivajući vodu u kojoj se kuvala, i to onoliko koliko je potrebno da dobijete laganu kašu. Ako beba ima više od godinu dana, u kašicu dodajte kuvane žitarice, a ako je mlađa, možete dodati kuvani kukuruzni griz ili pirinač.

UKUSAN VOĆNI MIKS
Potrebno:
šolja borovnica
banana
šolja jogurta
2 kašike kukuruznih klica
Priprema:
Bananu iseckajte na kolutove. Borovnicu stavite u rernu i pecite dok ne pusti sok. Stavite bananu, borovnice i jogurt u blender i napravite kašicu. Ako je beba starija od godinu dana, umesto kukuruznih možete dodati pšenične klice.
 
ZABAVNA VOĆNA SALATA
Potrebno:
veliki list salate očišćen i opran za podlogu
breskve iz kompota za glavu i telo
suvo grožđe za oči
štapići šargarepe za telo, noge i ruke
rendana šargarepa za kosu
Priprema:
Detetu će biti zabavno da sa vama napravi ovog "čiča glišu" koji je pri tom veoma zdrava salata.
 
Izvor: Mojabeba.rs
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Ishrana deteta
« Odgovor #2 poslato: 15:44:02, 21.Sep.2010. »
RECEPTI:Ukusne kašice od povrća (Prvi deo)

Zdravlje bebe zavisi od hrane koju joj dajete, a najsigurniji ćete biti ukoliko sami pripremite obroke od svežeg povrća... Evo nekoliko recepta...
 


Kašica od krompira
Nabavka povrća: Za pripremu pirea za bebu najbolji je beli krompir jer je mekši i lakše se gnječi. Naravno, kada nastupi sezona mladog povrća, bebi ćete pripremati mladi krompir.
 
Priprema: Krompir možete da oljuštite i da isečete na kockice (ili ga možete peći ili kuvati u ljusci ali tada vodite računa o tome da ga prethodno dobro operete da biste uklonili eventualne aditive koji se koriste da bi se krompir sačuvao od klijanja tokom zime). Komadiće krompira stavite u šerpicu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte na laganoj vatri i vodite računa da vam voda ne ispari. Krompir procedite i pasirajte, a za razređivanje ove kašice možete koristiti vodu u kojoj se krompir kuvao, majčino mleko ili adaptirano mleko kod manjih beba, ili obično mleko ako je baba starija od šest meseci. Dodajte i parče putera, da pire bude ukusniji.
 
Pire od šargarepe
Nabavka povrća: U današnje vreme, sveža mlada šargarepa iz staklenika može da se nabavi tokom cele godine, tako da ne morate da je zamrzavate. Međutim, ako želite svojoj bebi da ponudite povrće proverenog kvaliteta od proverenog proizvođača, kupite je na pijaci u vreme dok je sasvim mlada, operite, očistite i zamrznite.
 
Priprema: U šerpu stavite malo margarina da se otopi, a zatim dodajte iseckanu šargarepu, dobro promešajte, nalijte sa malo supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok šargarepa ne omekša. Kada postane sasvim mekana, izgnječite je viljuškom, dodajte sasvim malo mleka i kašičicu brašna, a zatim još malo prokuvajte. Po želji možete umešati i kašičicu šećera (deca vole slatkast ukus ovako pripremljenog pirea). Posolite po ukusu i poslužite detetu.
 
Pire od kelerabe
Nabavka povrća: Pretpostavljamo da ste preko leta mislili na to da tokom zime nema mnogo svežeg povrća na pijaci, i da ste se setili da zamrznete bar nekoliko paketića ovog dragocenog povrća. Najbolje je da se mlada keleraba očisti, isecka na kockice i zamrzne.
 
Priprema: U šerpu stavite malo ulja da se zagreje, a zatim na tom ulju propržite iseckanu kelerabu. Dodajte malo vode ili supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok keleraba sasvim ne omekša. Kada je potpuno kuvana, dodajte malo iseckanog peršuna i pola kašičice smeđeg šećera. Izmiksajte i ponudite bebi.
 
Pire od graška
Nabavka povrća: Čišćenje mladog graška oduzima dosta vremena, tako da se mlade mame uglavnom opredeljuju za kupovinu smrznutog. To je sasvim u redu pod uslovom da proizvod koji kupujete nije stariji od tri meseca.
 
Priprema: Operite pola kilograma graška i stavite da se kuva u posoljenoj ključaloj vodi. Kada je skuvan, ocedite ga, propasirajte i odstranite ljuske. U šerpici rastopite malo putera, dodajte kašičicu kukuruznog brašna i propasirani grašak, dobro promešajte, pa dodajte nekoliko kašika supe od povrća. Ostavite da se kuva na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ako je pire isuviše gust, dodajte još malo supe od povrća. Dodajte iseckanu mirođiju i sklonite sa vatre.
 
Pire od bundeve
Nabavka povrća: Slatka bundeva može da se nabavi sveža na pijaci tokom novembra i decembra, ali i kasnije, sve do početka proleća. Izrendajte je i zamrznite kao svako drugo povrće.
 
Priprema: Mladu bundevu stavite u posebnu posudu i ostavite pola sata da se ocedi od vode. U šerpi napravite blagu zapršku na malo ulja, pa kad brašno počne da žuti, dodajte izrendanu bundevu, sve malo propržite, nalijte sa malo supe, promešajte i kuvajte dok bundeva ne omekša. Kada je povrće kuvano, umešajte u pire kašiku kisele pavlake i dodajte pola kašičice smeđeg šećera. Na ovaj način možete pripremiti i pire od tikvica.
 
Izvor: Mojabeba.rs
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Odg: Ishrana deteta
« Odgovor #3 poslato: 15:44:39, 21.Sep.2010. »
RECEPTI:Ukusne kašice od povrća (Drugi deo)

Zdravlje bebe zavisi od hrane koju joj dajete, a najsigurniji ćete biti ukoliko sami pripremite obroke od svežeg povrća... Evo nekoliko recepta...
 
Pire od spanaća (ili blitve)
Nabavka povrća: Pošto postoji letnje i zimske sorte spanaća, on može da se pronađe na pijaci u svežem stanju tokom cele godine. Pošto se ovo zdravo povrće poslednjih godina uspešno gaji u staklenicima, i usred zime možete nabaviti mladi spanać.
 
Priprema: Kilogram spanaća dobro operite, očistite i kuvajte nekoliko minuta u dva litra ključale vode. Procedite spanać, propasirajte ga i ostavite da se ocedi. Na malo ulja dodajte oceđeni i sitno iseckani spanać, dobro promešajte i nalijte sa pola litra mleka. Ako je dete alergično na kravlje mleko, možete da upotrebite kiselo ili ono bez laktoze. Posolite, po želji dodajte nekoliko čenova sitno iseckanog belog luka i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok se ne zgusne. S vremena na vreme promešajte, da se ne bi stvorile grudvice.
 
Pire od brokolija
Nabavka povrća: Brokoli je povrće koje postaje sve više popularno kod nas, tako da može da se pronađe na pijaci tokom cele godine.
 
Priprema: Pola kilograma brokolija dobro operite i iskidajte ga na cvetiće. Uzmite beli deo praziluka, očistite ga, operite i iseckajte na kolutiće. Zagrejte malo ulja, pa dinstajte praziluk sa malo vode, dok sasvim ne omekša. Sada dodajte cvetiće brokolija, dolijte malo supe ili vode, pa nastavite da dinstate još desetak minuta. Dok se povrće dinsta, skuvajte jaje, izvadite mu žumance i izgnječite ga. Skuvano povrće posolite, izgnječite viljuškom u kašu, a zatim mu dodajte žumance. Sve dobro promešajte.

Mešano povrće sa pirinčom
Nabavka povrća: Mnoge mame same prave paketiće od svežeg sezonskog mešanog povrća, pa ga zamrzavaju i čuvaju za zimu. Ako to niste učinili, kupite nekoliko vrsta zamrznutog povrća, pa sami napravite mešavinu po sopstvenom izboru.
 
Priprema: Stavite pola litra posoljene vode da proključa. Spustite povrće u vodu i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri dok ne omekša. U međuvremenu pripremite pola šolje očišćenog i dobro opranog integralnog pirinča. Kada je povrće dopola kuvano, dodajte pripremljeni pirinač, malo protresite šerpu i nastavite da kuvate još desetak minuta. Sada dodajte sitno iseckano peršunovo i celerovo lišće. Izgnječite viljuškom, umešajte malo pavlake i ponudite bebi.
 
Pire od tikvica
Nabavka povrća: Srećom, i usred zime možete nabaviti mlade tikvice!

Priprema: Očistite jednu tikvicu, nasecite je na kockice, pa je izdinstajte na pola kašičice rastopljenog putera. Čim tikvica pusti vodu, dodajte dve-tri kašike pilećeg ili nekog drugog bujona (mesna supa). Ostavite jo nekoliko minuta da se prodinsta. Sada, sklonite šerpicu sa vatre, pa u dinstano povrće dodajte sitno iseckanu svežu mirođiju i kašičicu pavlake. Sve promešajte i ostavite da se prohladi.
 
Krompir sa brokolijem i sirom (od devetog meseca)
Potrebno je: 300 g krompira, oljuštenog i iseckanog na kockice 1 šargarepa srednje veličine, oljuštena i iseckana na kolutiće 75 g cvetića brokolija 4 kašike adapirane mlečne formule 15 g neslanog putera 40 g ribanog trapista
 
Priprema: Iseckani krompir i šargarepu stavite u šerpicu, nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša (otprilike 20 minuta). U međuvremenu, operite brokoli i prelijte ga ključalom vodom, izvdaite ga posle pet minuta. Ocedite svo povrće od vode, izgnječite, izmešajte, pa pripremljenoj masi dodajte mleko, istopljeni puter i naribani sir.

Izvor: Mojabeba.rs
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
15 Odgovora
12468 Pregleda
Najnovije: 20:50:54, 11.Jan.2010.
revelation09
0 Odgovora
514 Pregleda
Najnovije: 22:12:07, 01.Sep.2015.
Miloš Mi.
0 Odgovora
382 Pregleda
Najnovije: 18:37:11, 13.Mar.2018.
pg crna gora