Intelektualci manje veruju

• Odgovora: 20
Stranice: 1 2 3 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Intelektualci manje veruju
« poslato: 21:53:03, 12.Maj.2010. »
Intelektualci manje vjeruju?!

Intelektualac ste, imate sveučilišnu diplomu i vjerujuete da Bog postoji? U tom slučaju spadate u 3,3 posto europske populacije, ili u sedam posto ako ste u SAD-u. Takvi su barem rezultati istraživanja profesora Richarda Lynna s najvećeg irskog sveučilišta Ulster University.
Prema njegovim zabilješkama, velika većina intelektualne elite smatra se ateistima, a odmak ‘'onih pametnih'’ od religije rapidno je rastao tijekom cijelog prošlog stoljeća, usporedo s napretkom znanosti i općim porastom znanja.

Britanski akademski građani, njih gotovo 97 posto, ne vjeruju u ono što Biblija tumači, dok su američki akademici malo manje sumnjičavi: 93 posto njih ne vjeruje u Boga i u sve ono što se veže uz njegov ‘'rad'’.
Profesor Lynn, koji je prije nekoliko godina objavio i kontroverzno istraživanje o vezama inteligencije s rasom i spolom, svoju je anketu provodio od najmlađih uzrasta. Utvrdio je da učenici najnižih razreda osnovne škole vjeruju u Boga, no ulaskom u adolescentske godine počinju sumnjati.

- Zašto samo nekolicina visokoobrazovanih ljudi vjeruje u Boga? Vjerujem da je odgovor jednostavan - to ima veze isključivo s njihovim kvocijentom inteligencije. Intelektualci imaju u prosjeku veći IQ od opće populacije. Već je i prije nekoliko studija pokazalo da ljudi s većim IQ-om nemaju običaj vjerovati u religijske postulate - kazao je profesor Richard Lynn u magazinu Times Higher Education.
Moglo se očekivati da će u obranu ‘'manje inteligentnih'’ stati netko iz kršćanskih krugova.
Prvi se oglasio dr. Alistair McFadyen, profesor kršćanske teologije iz Leedsa. Po njemu, Lynnovi zaključci su očiti odraz utjecaja zapadnjačkog kulturološkog imperijalizma i pripadajućeg antireligioznog sentimenta.

(metro.hr)

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
  • Pol: Žensko
Odg: Intelektualci manje veruju
« Odgovor #1 poslato: 09:14:49, 13.Maj.2010. »
Ne znam.. Ne bih rekla da to ima veze sa obrazovanjem (*o*)
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže olishka

• 705
  • 1
« Odgovor #2 poslato: 23:43:27, 18.Avg.2010. »
Mislim da to ima veze od sredine u kojoj rastemo i vaspitanja.

*

Van mreže Perla

• 3 806
  • Zahvaljeno: 1 puta
  • 2
« Odgovor #3 poslato: 08:28:50, 19.Avg.2010. »
Mislim da ima dosta i do mentalnog sklopa osobe, nisu svi rodjeni da budu vjernici, ma koliko se trudili jednostavno nije to za njih, a vise je svakako faktora sem obrazovanja, ima dosta uticaja i sredina i drustvo u kome odrastamo i u kojem se krecemo, posao kojim se bavimo, ciljevi ka kojim tezimo..

*

Van mreže vujadin9

• *
  • 91
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 19:51:49, 11.Jan.2011. »
Pozdrav svim !
Mislim da mnogo vise zavissi od porodice,pa tek onda od sredine u kojoj se živi,jer sredina pa i svestenici ukoliko pogresno propagiraju vjeru,sto se na žalost,zna i dešavati pojedinca mogu samo odvratiti od vjere.
vujadin9

*

Van mreže tobi45

• **
  • 164
  • 0
« Odgovor #5 poslato: 08:44:13, 24.Feb.2011. »

- čarobnjak... nije mi bilo mrsko otići na ovu stranicu / metro.hr / koju si naveo u svom postu... ali tamo nema ništa o ovome što si napisao.
   ne mislim tako kako si napisao:
 1. da li je intelektualac svaka osoba koja ima sveučilišnu diplomu ??
šta kaže wikipedija :
   "... intelektualac (od lat. intellectus ≃ intellectualis: intelektualni ≃ intellegere: razumjeti) označava osobu sa visoko razvijenim intelektom i analitičkim mišljenjem; predstavnik intelektualnog rada."
2. nije jednostavno tačno da  ..."samo nekolicina visokoobrazovanih ljudi vjeruju u Boga..." kako ti navodiš...
3.Taj profesor Lin kojeg ti navodiš kaže:"... Intelektualci imaju u prosjeku veći IQ od opće populacije..."
   da li je on naveo tko je to izmjerio / kojim testovima/ IQ intelektualaca / pazite on govori u množini/, i tko je izmjerio IQ /kojim testovima/ općoj populaciji /pazite sad,on i ovde navodi množinu../
 jednostavno,puno prigovora...

*

Van mreže Лав

• 1 825
  • 2
  • .-.
« Odgovor #6 poslato: 19:11:44, 04.Jun.2011. »
ne bih rekao....

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #7 poslato: 12:18:01, 06.Jun.2011. »
- čarobnjak... nije mi bilo mrsko otići na ovu stranicu / metro.hr / koju si naveo u svom postu... ali tamo nema ništa o ovome što si napisao.
To je tekst sa njihovog sajta...

*

Van mreže abrakadabra

• **
  • 121
  • 2
« Odgovor #8 poslato: 13:14:56, 18.Avg.2011. »
Hm, sve ima uticaj od porodice, drustva, shvatanja vere , zivota itd
"Perfekcija misli i konfuzija ciljeva je izgleda naš najveći problem." - Albert Einstein

*

Van mreže PantaRei92

• **
  • 290
  • 5
« Odgovor #9 poslato: 04:31:17, 17.Avg.2012. »
Moj drug zavrsava studije nije bitno sad koje nauke, i cesto se s njim svadjam oko ove teme. On je ateista da ne moze biti veci. I sta god mu kazem, da treba verovati srcem,on mi pocne pricati kukala mu majka od velikog praska pa do dan danas kako je svet nastao. I zivotinje,ljudi,pa razne teorije evolucije.... strasno.....
Svi smo mi mrtvi, pitanje je samo ko ce prvi biti sahranjen.

Stranice: 1 2 3 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000