Bespotrebno cekanje u redovimaU Zemunu ljudi dolaze pred policijsku stanicu po mrklom mraku. Čeka se u dva reda: jednom za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša i ličnih karata, i drugom za registraciju vozila. Već oko pola sedam ujutro u oba reda je po šezdesetak građana, od kojih neki sede na gajbama ili stolicama na rasklapanje. Kada sam prišao ljudima u redu za registraciju još su bili ogorčeni na bahato N. N. lice koje je pljuvalo po njima kroz prozor OOUP-a Zemun!
– To nije slučajno, jer oni dobro znaju da su ljudi ovde od četiri sata ujutru. Dočekali smo da bukvalno pljuju po nama. Sve sam uplatio na tehničkom pregledu i dolazim već treći put samo da bi mi udarili pečat – požalio mi se Vladimir, građevinac.
U suštini, produženje registracije se od formalnosti pretvorilo u višečasovnu agoniju od 1. januara ove godine s uvođenjem novog softverskog sistema, radi formiranja nove baze podataka. To je za nekoliko puta produžilo obradu svakog pojedinačnog predmeta, pošto se u novu bazu iznova upisuju svi podaci o vozilu i vlasniku. Pokušavajući da izađu u susret građanima koji lično dolaze da registruju vozilo, policijske stanice su početkom godine uvele pravilo da svaka stranka, uključujući tu i ljude iz agencija za registraciju vozila i predstavnike firmi sa više automobila, u jednom čekanju može registrovati samo jedno ili dva vozila. Ipak, u praksi to slabo funkcioniše.
Inače, Zakonom o bezbednosti u saobraćaju za jedan dan istekle registracije zaprećena je kazna od 15.000 do 30.000 dinara, šest kaznenih poena i oduzimanja vozačke dozvole od tri do 12 meseci. Vozačima tako preostaje ili da plate agenciji 1.500 dinara i poštede sebe čekanja, ili da stanu u red na vreme. Ako ih pri tom niko ne pljune, mogu smatrati da su dobro prošli.
Izvor i ceo tekst:
Blic