Registracija cirilicnog domena

 • Odgovora: 5

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Black Dragon

 • *******
  Forum developer
 • 316
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 9
 • Pol: Muško
 • Black Dragon attacks silently...
Registracija cirilicnog domena
« poslato: 13:51:07, 17.Feb.2012. »
Od 27. januara vlasnici internet sajtova u Srbiji i dijaspori mogu da registruju ćirilični СРБ domen. Prvih šest meseci prаvo registrаcije .SRB domenа imаće sаmo vlаsnici postojećih ili novoregistrovаnih .RS domenа, i to po povlаšćenoj ceni. Posle tog periodа, ćirilične domene moći će dа registruje svаko ko želi, bez obzirа nа to dа li poseduje određeni .RS domen ili ne. Korisnici Internetа trebа dа znаju dа uopšte nije potrebno pisаti "www" ispred ćirilične аdrese sаjtа. To je ostаtаk prvobitne prаkse u pisаnju internet аdresа, jer i svi postojeći sаjtovi sа lаtiničnim domenimа rаde i bez "www", аko su prаvilno podešeni serveri nа kojimа se nаlаze. Ćirilični internet domen .СРБ je novi, drugi nаcionаlni domen Republike Srbije, što znаči dа će ubuduće biti korišćen uporedo sа postojećim nаcionаlnim domenom. Prаktično gledаno, jedаn isti internet sаjt moći će dа bude vidljiv nа obe аdrese, i .СРБ i .RS, ukoliko to njegov vlаsnik želi i tаko podesi svoj server.


Svako želi biti "neko"; niko ne želi raditi na tome.     
Johann Wolfgang Goethe
 


*

Van mreže Black Dragon

 • *******
  Forum developer
 • 316
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 9
 • Pol: Muško
 • Black Dragon attacks silently...
Odg: Registracija cirilicnog domena
« Odgovor #1 poslato: 13:54:18, 17.Feb.2012. »
Vazne informacije

Šta je .СРБ?

Ćirilički internet domen .СРБ je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije. Deo je porodice internacionalizovanih naziva domena (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno naziva domena koji nisu napisani engleskim alfabetom.
Koje zemlje imaju svoj IDN na nacionalnom pismu?

    * Prvi internacionalizovani domeni najvišeg nivoa (IDN ccTLD) aktivirani su 5. maja 2010. za tri domena koja koriste arapsko pismo, a predstavljaju Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.
    * Rusija je u 12. maja 2010. postala prva država koja je registrovala nazive domena i na ćirilici, sa oznakom ".рф". Srbija je druga zemlja koja je 3. maja 2011. dobila svoj ćirilički domen ".срб". Potom je Ukrajini dodeljen domen ".укр", a Bugarska očekuje da će uskoro dobiti svoj ćirilički domen ".бг".
    * Nacionalni domeni na kineskom pismu, u nekoliko varijanti, aktivirani su 25. juna 2010.
    * U međuvremenu su za veći broj zemalja odobreni nazivi domena na nacionalnom pismu ili su ti procesi u toku (više informacija na: www.icann.org/en/topics/idn).

Koji će adresni prostori postojati u okviru .СРБ domena?

Predložena je poddomenska struktura u okviru .СРБ domena istovetna po nameni postojećim poddomenima u okviru .RS domena.

Lista naziva .СРБ poddomena:

.RS domen
   
.СРБ domen
   
Obrazloženje

.co.rs
   
.пр.срб
   
privreda, preduzeće, preduzetnik

.org.rs
   

.орг.срб
   

organizacija

.edu.rs
   

.обр.срб
   

obrazovanje

.in.rs
   

.од.срб
   

predlog od

Za delegirane domene određeni su sledeći nazivi:

.gov.rs
   

.упр.срб
   

organi uprave

.ac.rs
   
.ак.срб

akademska mreža
 
Koje su prednosti .СРБ domena?

1. Jedini internet domen na svetu u kojem se internet adrese pišu onako kako se i izgovaraju.
Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .СРБ domena će se, za razliku od, recimo, mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.

2. Ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste internet domene na svom zvaničnom pismu.
U vreme kada se u razvijenim zemljama i pravo na Internet smatra za osnovno ljudsko pravo, kada i najveće zemlje sveta brinu o očuvanju nacionalnog identiteta kroz domene na svom pismu, Srbija je među prvima napravila korak ka uspostavljanju domena na nacionalnom pismu.

3. Pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za buduće potrebe.
Razvoj Interneta je takav da će vrlo brzo skoro svaki čovek morati da ima sopstveni internet identitet. Za firme i organizacije to je već sada neophodno. S obzirom na zauzetost mnogih pojmova, imena i naziva u postojećim internet domenskim prostorima, uvođenje .СРБ domena predstavlja pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za razne, trenutno i nepredvidljive, buduće potrebe. Postoje ozbiljne pretpostavke da će u budućnosti čak i mnogi od uređaja koje svakodnevno koristimo imati svoju sopstvenu internet adresu. Futuristički primer: vaš digitalizovani automobil sa adresom "мојаљутамашина.срб" sam zakazuje servis i zamenu ulja!
Koji znaci smeju da budu korišćeni u nazivima .СРБ domena?

Nazivi srpskih ćiriličkih internet domena, pored 30 slova srpske ćirilice (a-š), mogu da sadrže i cifre (0-9) i crticu (-). Ne smeju da sadrže crticu na početku ili kraju, kao ni dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Naziv .СРБ može da sadrži najviše 63 ASCII znaka posle ACE kompatibilne konverzije.
Kako ćemo ubuduće da pišemo "www" u adresama .СРБ sajtova?

Tehnički gledano, uopšte nije potrebno pisati "www" ispred adrese sajta. To je više ostatak prvobitne prakse u pisanju internet adresa. I svi postojeći sajtovi sa .RS domenom mogu da se pronađu bez "www" na početku, naravno, ako je pravilno podešen server na kome su hostovani.
Kada počinje registracija .СРБ domena?

Upravni odbor RNIDS-a je doneo Odluku da registracija .срб domena počinje na dan Svetog Save, 27. januara 2012. godine.

Cena .срб domena tokom prve faze, u kojoj pravo registracije imaju samo korisnici tj. registranti .rs domena, iznosiće 1 dinar (ovo nije cena prema krajnjim korisnicima, već RNIDS-ova cena prema ovlašćenim registrima). U toj fazi, koja će trajati 6 meseci, registranti će moći da registruju samo one .срб domene koji su u direktnoj vezi sa njihovim .rs domenima, a u sledeća tri meseca će moći da registruju i ostale slobodne .срб domene. Po ovoj ceni registrant ima pravo da registruje onoliko .срб domena koliko ima registrovanih .rs domena, pri čemu se .срб domeni registruju na godinu dana, bez obzira na koliko godina su registrovani .rs domeni.

U periodu slobodne registracije, koja nije vezana za već registrovane .rs domene, cena .срб domena iznosiće 500 dinara, dok će cena poddomena biti 250 dinara (ovo nisu cene za krajnje korisnike tj. registrante .срб domena, već cene koje RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima).
Hronologija nastanka .СРБ domena

Novembar 2009.
Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN - čita se AJKAN) započeo ubrzani proces uspostavljanja domena najvišeg nivoa koji omogućava internacionalizovana imena domena (Internationalized Domain Name, IDN), odnosno naziva internet domena koji nisu napisani engleskim alfabetom.

Decembar 2009.
Vlada Republike Srbije zadužila Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo (MTID) da preduzme potrebne aktivnosti za dobijanje ćiiriličkog domena.

Februar 2010.
Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) započeo javnu raspravu o potrebi postojanja ćiriličkog domena i proceduru za izbor lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

16. jun 2010.
Završena javna rasprava, anketa i glasanje o tome kako treba da glasi ćirilički Internet domen Srbije. Dva predloga sa najviše glasova Internet zajednice u Srbiji (".срб" i ".србија") poslati su na evaluaciju ICANN-u.

15. jul 2010.
MTID ocenio da RNIDS ispunjava sve uslove za upravljanje registrom domena na ćirilici.

8. novembar 2010.
ICANN prihvatio predlog RNIDS-a da oznaka .СРБ bude ćirilički domen Srbije i dodelio ovu oznaku našoj zemlji za drugi nacionalni domen na Internetu.

Novembar - decembar 2010.
Pokrenuta javna rasprava o principima i pravilima za registraciju ćiriličkog domena.

21. april 2011.
Upravni odbor ICANN-a podržao zahtev da se RNIDS-u dodeli domen .СРБ na upravljanje.

3. maj 2011.
Ćirilički domen .СРБ postao vidljiv na Internetu, pošto je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) donela odluku da ga dodeli RNIDS-u na upravljanje.

11. maj 2011.
Nova zvanična internet prezentacija RNIDS-a postala i prvi domaći sajt na novom nacionalnom ćiriličkom domenu, na adresi рнидс.срб.

28. maj 2011.
Na sednici Skupštine RNIDS-a su usvojeni akti koji regulišu registraciju .СРБ domena. Registracija .СРБ domena počinje 27. januara 2012.

KORISNE ADRESE ZA ŠIRE INFORMACIJE:

Sajt RNIDS-a

    * Ćirilički domen i IDN - www.rnids.rs/cir/ćirilički-domen-i-idn
    * Izveštaj Radne grupe za sprovođenje postupka javne rasprave za izbor ćiriličnog internet domena Srbije - www.rnids.rs/data/DOKUMENTI/Dokumenti%20radnih%20grupa/2010-06-17-RNIDS-Glasanje-KonacniRezultati-01.pdf
    * Izveštaj Radne grupe za izradu Nacrta Pravilnika za registraciju ćiriličkog internet domena Srbije - www.rnids.rs/data/O%20NAMA/Radne%20grupe/RgIDN-izvestaj-FINAL_20101223-1.pdf

Sajt ICANN-a

    * IDN - www.icann.org/en/topics/idn

Logotip .СРБ domena u svim grafičkim formatima možete da preuzmete na adresi:
www.rnids.rs/cir/vizuelni-standardi
Svako želi biti "neko"; niko ne želi raditi na tome.     
Johann Wolfgang Goethe
 

*

Van mreže Black Dragon

 • *******
  Forum developer
 • 316
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 9
 • Pol: Muško
 • Black Dragon attacks silently...
Odg: Registracija cirilicnog domena
« Odgovor #2 poslato: 13:56:28, 17.Feb.2012. »
Poslovi registracije .rs domena za krajnje korisnike (registrante) obavljaju se preko ovlašćenih registara .rs domena, a RNIDS je zadužen za upravljanje Centralnim registrom .rs domena.
 
Registracija .rs domena u okviru rsTLD registra obavlja se u okviru sledećih adresnih prostora:

    * .rs – namenjen svim zainteresovanim korisnicima;
    * .co.rs – namenjen poslovnim korisnicima;
    * .org.rs – namenjen ostalim korisnicima koji su pravna lica;
    * .edu.rs – namenjen obrazovnim ustanovama i organizacijama;
    * .in.rs – namenjen korisnicima koji su fizička lica;
    * .ac.rs (delegiran) – namenjen akademskoj i naučno-istraživačkoj mreži Srbije;
    * .gov.rs (delegiran) – namenjen državnim organima Republike Srbije.

Pravo na registraciju .rs domena imaju:

    * fizičko lice državljanin Srbije
    * pravno lice i preduzetnik sa sedištem u Srbiji
    * fizičko lice, strani državljanin, ako za administrativni kontakt navede fizičko lice sa prebivalištem u Srbiji ili pravno lice sa sedištem u Srbiji
    * pravno lice u inostranstvu, ako za administrativni kontakt navede fizičko lice sa prebivalištem u Srbiji ili pravno lice sa sedištem u Srbiji

Ukratko, svi zainteresovani mogu da registruju .rs domen, s tim što građani i firme iz inostranstva moraju da navedu administrativni kontakt koji je fizičko ili pravno lice u Srbiji.
 
Poslovi registracije .rs domena podrazumevaju:

    * registraciju .rs domena
    * promenu podataka o registraciji .rs domena
    * produženje registracije .rs domena
    * prenos .rs domena između ovlašćenih registara
    * prenos registracije .rs domena
    * aktiviranje zaštite podataka o kontaktu za .rs domen
    * prestanak (brisanje) .rs domena

Za poslove registracije .rs domena plaća se naknada ovlašćenom registru. Naknada za registraciju .rs domena kod ovlašćenih registara može da bude različita. Pogledajte listu ovlašćenih registara i odaberite čija vam ponuda najviše odgovara.
 
Preko web sajta ovlašćenog registra ili sajta RNIDS-a možete da proverite da li je naziv domena koji želite da registrujete slobodan (servis WHOIS).
 
Naziv .rs domena može da sadrži cifre (0-9), slova engleskog alfabeta (a-z) i crticu (-). Dužina naziva ne sme biti kraća od 2, niti duža od 63 znaka. Naziv ne sme da sadrži crticu na početku ili kraju (primer: "www.-domen-.rs") i ne sme da sadrži dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji (primer: www.do--men.rs).
 
Jedan registrant može da registruje više .rs domena. Za registraciju svakog .rs domena podnosi se poseban zahtev za registraciju.
 
Ako je naziv domena koji želite da registrujete slobodan, potrebno je da ovlašćenom registru dostavite podatke o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu za domen koji želite da registrujete. Ovo može biti jedna ili više različitih osoba.
 
Registrant je lice (krajnji korisnik, vlasnik domena) koje registruje i koristi .rs domen. Registrant može da bude domaće ili strano, fizičko ili pravno lice.
 
Administrativni kontakt je fizičko lice, državljanin Republike Srbije ili pravno lice sa sedištem u Republici Srbiji, ovlašćeno da u ime registranta od RNIDS prima podatke od značaja za registraciju i u ime registranta vrši promenu svih podataka o registraciji .rs domena. Obratite pažnju da administrativni kontakt ima ista ovlašćenja za upravljanje domenom kao i sam registrant (vlasnik) domena.
 
Tehnički kontakt je fizičko ili pravno lice ovlašćeno da u ime registranta vrši promenu tehničkih podataka u vezi sa registracijom .rs domena (podaci o DNS serverima i promena lica određenog kao tehnički kontakt). U praksi je tehnički kontakt najčešće vaš Internet provajder kod koga se nalazi vaša web prezentacija za koju registrujete domen.
 
Podnošenjem zahteva za registraciju .rs domena, izričito potvrđujete da ste upoznati sa Opštim uslovima o registraciji .rs domena kao i Pravilnikom o arbitražnom postupku za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena i da ih u potpunosti prihvatate.
 
Prilikom podnošenja zahteva za registraciju .rs domena, dužni ste da ovlašćenom registru pružite tačne, potpune i važeće podatke o registraciji.
 
Potrebni podaci za registraciju domena:
 
Ako domen registrujete kao fizičko lice:

    * ime i prezime
    * prebivalište
    * administrativni i tehnički kontakt
    * podaci o primarnom i sekundarnom DNS serveru

 
Ako domen registrujete kao pravno lice ili preduzetnik:

    * poslovno ime
    * sedište
    * matični broj
    * PIB
    * administrativni i tehnički kontakt
    * podaci o primarnom i sekundarnom DNS serveru

DNS serveri koji su navedeni u zahtevu za registraciju .rs domena moraju da budu aktivni najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja zahteva.
 
Da bi ubrzo postupak registracije domena, RNIDS je omogućio naknadni prijem potrebne dokumentacije od stane registranta. Dužni ste da u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva za registraciju domena ovlašćenom registru dostavite kopije potrebnih isprava kojima dokazujete da imate pravo na registraciju .rs domena. Ako u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva za registraciju domena RNIDS preko ovlašćenog registra ne primi potrebne kopije isprava, domen će se biti obrisan, bez prava na povraćaj naknade za registraciju domena.
 
RNIDS vrši registraciju .rs domena prema pravu prvenstva (first-come, first-served princip). To praktično znači, da ako dva ili više zainteresovanih registranata istovremeno pošalju zahtev za registraciju istog domena, RNIDS prihvata samo prvi pristigli zahtev.
 
U trenutku kada RNIDS primi zahtev za registraciju domena, sistem RNIDS-a automatski na e-mail registranta šalje potvrdu o prijemu zahteva.
 
RNIDS će domen registrovati najkasnije u roku od 24 časa od trenutka izdavanja potvrde o prijemu zahteva za registraciju. U praksi će to trajati mnogo kraće - do nekoliko minuta.
 
Vaš željeni .rs domen je registrovan kada RNIDS izvrši upis tog domena u WHOIS bazu rsTLD registra.
 
Vaš .rs domen je aktivan kada RNIDS izvrši upis podataka iz WHOIS baze u DNS tabelu rsTLD registra i učini tabelu aktivnom na primarnom DNS serveru.
 
Domen se registruje na rok od jedne do deset godina, uz mogućnost produženja registracije. Registracija i produženje registracije .rs domena vrše se na cele godine, što znači da nije moguće registrovati domen na 6 meseci, 14 meseci i sl.
Svako želi biti "neko"; niko ne želi raditi na tome.     
Johann Wolfgang Goethe
 

*

Van mreže Black Dragon

 • *******
  Forum developer
 • 316
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 9
 • Pol: Muško
 • Black Dragon attacks silently...
Svako želi biti "neko"; niko ne želi raditi na tome.     
Johann Wolfgang Goethe
 

*

Van mreže Kengurica

 • *
 • 5
 • 0
 • Pol: Žensko
Odg: Registracija cirilicnog domena
« Odgovor #4 poslato: 12:51:01, 06.Apr.2012. »
Lepo je da se ima cirilicni domen ali se meni nekako cini da nije upotrebljiv kao i latinicni  (*o*)
 

*

Van mreže Black Dragon

 • *******
  Forum developer
 • 316
 • Zahvaljeno: 1 puta
 • 9
 • Pol: Muško
 • Black Dragon attacks silently...
Odg: Registracija cirilicnog domena
« Odgovor #5 poslato: 01:24:34, 02.Jun.2012. »
Zavisi. Ako se cilja na posetioce samo cirilicnog pisma moze da bude jako koristan.
Svako želi biti "neko"; niko ne želi raditi na tome.     
Johann Wolfgang Goethe
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
1338 Pregleda
Najnovije: 09:50:48, 21.Avg.2009.
Ch
7 Odgovora
2233 Pregleda
Najnovije: 13:19:10, 13.Jun.2011.
Ch
0 Odgovora
439 Pregleda
Najnovije: 22:23:06, 01.Sep.2015.
Miloš Mi.