Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije

 • Odgovora: 162
Stranice: 1 2 3 ... 17 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« poslato: 12:23:17, 29.Jan.2009. »
Vlada Kosova: Bez SAD i EU nema razgovora


Vlada Kosova saopštila je da neće prihvatiti razgovore o tehničkim pitanjima sa Beogradom ako u njima ne budu učestvovali predstavnici SAD i Evropske unije.

"Vlada Kosova još jednom ističe da je protiv razgovora sa Beogradom o pitanjima koja prevazilaze tehnički karakter. Bez predstavnika SAD i Evropske unije neće se razgovarati ni o tehničkim pitanjima", izjavio je u petak zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

Smatramo da treba da se razgovara i tehničkim pitanjima, o pitanjima odnosa između dva naroda i integraciji srpske zajednice u institucije Kosova, ali ne o pitanjima kojima se zadire u suverenitet Kosova ili u pravni i politički položaj zemlje", rekao je Kuči.

Na konferenciji za medije nakon sednice vlade, Kuči je ponovio da se ti razgovori mogu voditi jedino ako budu vođeni na nivou dve nezavisne države.

Zamenik premijera Kosova ističe da Srbija ima drugačiji pristup ovom pitanju što onemogučava svaki dijalog ili razgovor.

"Razgovaraćemo samo kao dve suverene i nezavisne države, o pitanjima od zajedničkog interesa i naravno uz prisustvo SAD i EU", rekao je on.

Kuči je ocenio da Srbija nije promenila stav o Kosovu koji je identičan onom iz '80 i '90. godina prošlog veka.

Plan generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna predviđa da Kosovo i Srbija razgovaraju o šest tačaka koje obuhvataju policiju, pravosuđe, carinu, zaštitu verskih i kulturnih objekata i pitanja saobraćaja i telekomunikacija.

Priština ne prihvata da posrednik u ovim razgovorima bude UNMIK ni šef UN misije na Kosovu Lamberto Zanier. Imajući u vidu ovakav stav Prištine Visoki predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt je ponudio usluge olakšanja razgovora Prištine i Beograda.

(Beta)------------------------------------------------------


Posto se stari topic pretvorio u prepucavanje, otvorio sam novi gde ce prag tolerancije za offtopic biti nizi.


 


*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #1 poslato: 12:42:58, 29.Jan.2009. »
Vuk Jeremić u UN razgovara o Kosovu


Glavna tema razgovora je aktualna situacija na Kosovu i Metohiji. Jeremić će tokom boravka u Njujorku imati i odvojene sastanke sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Lambertom Zanijerom i podsekretarom za mirovne operacije UN Alenom Le Rojem.

Takođe, predviđeni su i susreti sa stalnim predstavnicima u UN Egipta, Nikaragve, Južne Afrike, Rusije, Brazila, Venecuele, Singapura i Indonezije.

Jeremić je ranije rekao da će u Generalnom sekretarijatu UN razgovarati o implementaciji Plana od šest tačaka i o "izuzetno uznemiravajućem razvoju događaja na Kosovu i Metohiji", objasnivši da pod tim misli na formiranje paravojnih, takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga.

Jeremić je najavio da će se o tome konsultovati sa članicama Saveta bezbednosti, kao i o održavanju posebne sednice na kojoj bi bio razmotren naredni izveštaj međunarodne zajednice o stanju na Kosovu.

Tom prilikom zvanični Beograd bi se osvrnuo na kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu.


B92
 

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #2 poslato: 12:46:27, 08.Feb.2009. »
 Nezavisnost KiM najveća pretnja
Najveća pretnja protivpravno proglašenje nezavisnosti
Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Dušan Spasojević ocenio je da je najveća pretnja bezbednosti Srbije protivpravno i jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije.
Nametanje jednostranog rešenja može da učini da to područje postane dugotrajni faktor nestabilnosti u regionu , rekao je on u intervjuu dnevnom listu Politika od nedelje. Kao nacionalne interese Srbije naveo je očuvanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti države, kao i očuvanje unutrašnje stabilnosti, vladavine prava, zatim razvoj demokratije, integracija u Evropsku uniju, zaštita života i imovine građana i ekonomski razvoj. Spasojević je rekao da očekuje da će Vlada Srbije do kraja februara usvojiti strategiju nacionalne bezbednosti, kao i da će ona odmah zatim biti dostavljena Skupštini Srbije. Na pitanje o primedbama na Nacrt strategije nacionalne bezbednosti Srbije, Spasojević je rekao da se jedna vrsta primedbi odnosi na ulogu manjinskih zajednica u sistemu bezbednosti, a druga na odnos prema NATO . Spasojević je rekao da Ministarstvo odbrane nastoji da svi građani, a samim tim i pripadnici manjinskih zajednica u skladu sa zakonom budu uključeni u sistem nacionalne bezbednosti. Spasojević je naveo i da je članstvo Srbije u NATO pre svega, političko pitanje . U vojno-politički savez ili ako hoćete u političko-vojni savez kakav je Organizacija severnoatlanskog pakta ulazi ili ne ulazi država Srbija, a ne samo naša vojska , dodao je on.


Izvor: Beta i Pink
 

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #3 poslato: 02:50:46, 15.Feb.2009. »
Branimo svoje Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je Kosovo i Metohija najvažnije i najosetljivije pitanje Srbije, ali i regionalne i evropsku bezbednosti i politike.
Tadić je u Novom Sadu na vojnoj vežbi „Sretenje 2009“ povodom Dana državnosti i Vojske Srbije rekao da će Srbija ostati čvrsto opredeljena da brani legitimna prava na svojoj teritoriji pravnim i diplomatskim sredstvima, a ne silom, prenose agencije.
- Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i poštujući međunarodno pravo, vlastite legitimne interese, svoj integritet na Kosovu, braniće na pravnom terenu, pred Međunarodnim sudom pravde - rekao je Tadić.

On je dodao da je za Srbiju 17. februar „samo datum kada je donet jedan protivpravni akt, kada je Priština nelegalno proglasila Kosovo za takozvanu državu“.
- Godinu dana kasnije svima je jasno da Kosovo nije država. Našim sugrađanima na Kosovu poručujemo da njihova država brine o njima i njihovim interesima - rekao je Tadić.
Srbija nikome nije pretnja
Tadić je kazao i da obeležavanje Sretenja i Dana Vojske objedinjuje identitete Vojske i države, čime se obnavlja njihova najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.
- Srbija, koja nikome nije pretnja, već prijatelj i partner, stub je regionalne stabilnosti i bezbednosti i demokratska i evropska zemlja. Srbija svoje interese brani isključivo mirnim putem i to je politika kojom ćemo se rukovoditi i u budućnosti - poručio je predsednik.
Tadić je rekao i da je Vojska Srbije garant miroljubive državne politike, i institucija u koju svi imaju veliko poverenje.
- Naš bezbednosni sistem je stabilan, uprkos tome što je spoljnopolitički ambijent ispunjen novim bezbednosnim iskušenjima i izazovima - kazao je on.
Bespilotne letilice
U vežbi „Sretenje 2009“ učestvovalo je oko 750 pripadnika vojske, sa oko 60 vojnih vozila na kopnu, 20 plovila, kao i 10 letelica. Prvi put na vojnoj vežbi u Srbiji učestvovale su i dve bespilotne letelice. Uz dejstvo rečnih diverzanata, vazduhoplova, među kojima i aviona „mig-29“, i uz artiljerijsku podršku, na vežbi su prikazane i desantne aktivnosti u suprotstavljanju imaginarnoj terorističkoj grupi.
Po završetku vežbe na Beogradskom keju u Novom Sadu, ministra policije Ivica Dačić je rekao da je Vojska Srbije „faktor odvraćanja i faktor mira i stabilnosti“ i da su i na pokaznoj vežbi jasno predstavljene sve sposobnosti Vojske Srbije.
On je izjavio da vojska i država Srbija predstavljaju „respektabilnu silu“ u ovom delu Evrope.
- Simbolično gledano, bez jake vojske i policije nema ni jake države - izjavio je on, čestitajući svim pripadnicima vojske njihov dan.
Pokaznoj vežbi na Beogradskom keju prisustvovali su pored predsednika Tadića i ministar odbrane Dragan Šutanovac, zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, ministri, predstavnici diplomatskog kora i vojni izaslanici akreditovani u Beogradu.


Glas javnosti
 

*

Van mreže Ch

 • ******
 • 12 178
 • Zahvaljeno: 25 puta
 • 167
 • Pol: Muško
 • The start!
  • Facebook
  • Twitter
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #4 poslato: 13:21:28, 17.Feb.2009. »
  Tadić u Vašington tajmsu: Nećemo promeniti stav o Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić naveo je, u danas objavljenom autorskom tekstu u Vašington tajmsu, da Srbija ni pod kojim uslovima neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ističući da takav stav, koji je utemeljen i u Ustavu naše zemlje, neće biti promenjen.
Na godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Tadić je u tekstu u američkom dnevniku ukazao da taj neskriveni pokušaj secesije predstavlja direktno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Završnog dokumenta iz Helsinkija. Zbog toga, ogromna većina država članica UN, među kojima mnoge imaju multietničko stanovništvo, odbila je da prizna kosovsku nezavisnost, naveo je predsednik Srbije. Način na koji se pristupilo rešavanju kosovskog pitanja bio je promašaj i to bi trebalo da bude pouka za sve nas. Pokušaj nametanja rešenja jednog nerešenog međunarodnog pitanja doneo je još više nedovršenog posla. Međunarodnoj zajednici tako nešto nije potrebno u ovom trenutku kada se svet suocava sa ogromnim promenama, ocenio je Tadić. On je ukazao da se samoopredeljenje i secesija ne mogu nametnuti silom jednoj demokratskoj zemlji. Srbija je na pokušaj Prištine da izvrši secesiju na nacionalnoj osnovi odgovorila pažljivo promišljenim merama usmerenim na odbranu našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta mirnim putem, kazao je Tadić. Mi smo od samog početka ove ozbiljne krize odbacili mogućnost upotrebe sile i ostali smo čvrsto pri odluci da ne pribegavamo drugim jednostranim rešenjima protiv naše otcepljene pokrajine, kao što je uvodenje ekonomskih sankcija , podsetio je Tadić. On je naveo da strateška odluka Srbije da na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova odgovori obraćanjem Međunarodnom sudu pravde predstavlja tipičan primer zaokreta ka miru na zapadnom Balkanu i da prvi put u istoriji našeg regiona jedno pitanje od tako velikog značaja i složenosti nije rezultiralo oružanim sukobom. Prema njegovim rečima, Međunarodnom sudu će biti potrebna najmanje cela ova godina da proceni da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, nakon čega se može ponovo pristupiti razmatranju pitanja budućeg statusa pokrajine. Predsednik Srbije je naglasio da je od najvećeg značaja da se omogući da taj sudski postupak teče nesmetano, bez uplitanja politike. Niko ne bi trebalo da pokušava da zaobiđe međunarodni pravni sistem zalaganjem za to da Kosovo priznaju nove zemlje ili nastojanjem da se multilateralne organizacije podstaknu da prime u svoje članstvo secesionistčke vlasti Kosova. Srbija neće imati drugog izbora osim da se žestoko suprotstavi takvim inicijativama, naveo je Tadić. Tadić smatra da bi legitimne zainteresovane strane morale sada da pronađu način za konstruktivnu saradnju u vezi sa čitavim nizom praktičnih pitanja, kao i da je veoma važno angažovanje da pitanje Kosova ne bude ni na koji način povezano sa procesom priključenja našeg regiona Evropskoj uniji. Uprkos poteškoćama sa kojima se Srbija trenutno suocava - od finansijske krize do nepostojanja konsenzusa u Briselu o punoj saradnji sa Haškim tribunalom - glavni strateški prioritet Republike Srbije je i dalje što je moguće brži ulazak u članstvo EU, istakao je Tadić. Naš cilj je jasan, a naša rešenost da se u potpunosti integrišemo u EU je nesalomiva. Srbija je važan oslonac demokratske stabilnosti i bezbednosti na zapadnom Balkanu i ima jedinstvenu mogućnost da ubrza priključenje čitavog regiona EU, poručio je predsednik Srbije u autorskom tekstu u Vašington tajmsu .


Tv Pink
 

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #5 poslato: 14:44:57, 20.Feb.2009. »
Lavrov: Priznanje Kosova ne dolazi u obzir
Petak, 20. februar 2009. 12:38    


Sergej Lavrov izjavio da nema reči o mogućnosti da Rusija prizna Kosovo. Ministar spoljih poslova Rusije sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem potpisao sporazum o bezviznom režimu.

Ni o kakvom priznanju Kosova od strane Rusije ne može biti reči, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Moskvi.

Dvojica šefova diplomatije su tokom susreta i potpisali sporazum o bezviznom režimu između dve zemlje.

Lavrov je ponovio da Rusija i dalje podržava napore Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

"Kosovski premijer Hašim Tači iznosi kao stvarno ono što bi želeo“, rekao je Lavrov, dodajući da "Tači svakako nije taj koji bi trebalo da istupa u ime Ruske Federacije“.

Kosovski premijer je u intervjuu beogradskom dnevniku "Politika" izjavio da će i Rusija priznati Kosovo.

"Stav Rusije izlaže njeno rukovodstvo i ja sam ga danas potvrdio. I nikakve dvosmislenosti ne može biti“, prenela je agencija Itar-Tass.

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija potvrđuje svoju poziciju, u skladu s kojom kosovsko pitanje treba da bude rešeno na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Mi i dalje podržavamo napore Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti svoje zemlje", rekao je Lavrov.

Izražavajući zadovoljstvo rezultatima razgovora, ministar spoljnih poslova Srbije je ukazao na "potpuno podudaranje stavova dve strane" kada je reč o pitanju Kosova.

"Solidarno ćemo 2009. godine istupati u svim međunarodnim organizacijama i tokom svih međunarodnih diskusija o tom pitanju. Srbija će 2009. godine, takođe, braniti svoju poziciju pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je Jeremić.

Ministar je naglasio da Srbija smatra rešenje MSP "važnim za borbu za očuvanje Kosova u sastavu Srbije", prenela je ruska državna agencija.

Šef srpske diplomatije je rekao da će Beograd "svim pravnim i političkim sredstvima braniti svoj suverenitet", kao i da „veoma visoko ceni bezrezervnu i beskompromisnu poziciju Rusije u tom pitanju".

Lavrov je, istovremeno, zahvalio Srbiji na izraženoj podršci inicijativi ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o potrebi izrade novog sporazuma o bezbednosti u Evropi, koju je izneo 4. juna prošle godine u Berlinu.

Kao glavne odredbe mogućeg budućeg sporazuma, u medijima nazvanog i "Helsinki plus", su uvažavanje suvereniteta, teritorijalne celovitosti i političke nezavisnosti država, nedopustivost upotrebe sile, garancija za jednaku bezbednost, kao i ustanovljavanje temeljnih parametara za kontrolu naoružanja.

Sporazum o bezviznom režimu

Sporazum o bezviznom režimu između dve države predviđa da građani jedne zemlje izmaju prava da bez vize uđu i borave na teritoriji druge zemlje u trajanju do mesec dana.

Predviđeno je da vlasnici diplomatskih i službenih pasoša imaju pravo na bezvizni režim u trajanju do 90 dana.

Zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, ili predstavništvima pri međunarodnim organizacijama, kao i članovi njihovih porodica imaju prava da borave na teritoriji druge zemlje bez vize tokom celog mandata.

Pravo na bezvizni režim imaju takođe građani jedne države koji imaju privremeni boravak na teritoriji druge.

Sporazum će stupiti na snagu nakon ratifikacije u Skupštini Srbije i razmene nota između dveju vlada.

Nakon potpisivanja sporazuma, Jeremić je na konferenciji za medije rekao da je taj dokument za Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prioritet i da će ga predložiti Vladi, odnosno parlamentu Srbije na hitno usvajanje.

Lavrov je rekao da ruska strana računa da će u Rusiji "takođe brzo biti završene unutrašnje procedure kako bi sporazum stupio na snagu što pre".

On je naglasio da će sporazum doprineti razvoju trgovinskih i ekonomskih odnosa, povećanju investicija i dati dodatan podsticaj turizmu.

(agencije/www.mtsmondo.com)
 


*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #6 poslato: 13:13:33, 22.Feb.2009. »
Tači: Srbija da zaboravi Kosovo!
Nedelja, 22. februar 2009. 12:01    


Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da kosovska vlada ostaje privržena odluci o zabrani ulaska na Kosovo visokih srpskih predstavnika koji ne poštuju novi ustavni red.

"To je samo početak", rekao je Tači za prištinski dnevnik Ekspres, komentarišući odluku o zabrani posete srpskog ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića.

"Na Kosovu će se poštovati zakonitosti. Srbija treba da zaboravi Kosovo", rekao je Tači, prenosi list.

Sa druge strane, visoki predstavnici policije Kosova su rekli za štampu u Prištini da će sprovoditi svaku odluku vlade Kosova o zabrani ulaska visokih zvaničnika Srbije na teritoriju Kosova.

Generalni direktor policije Kosova Šeremet Ahmeti je rekao za dnevnik Koha Ditore da se "ista mera: zaustavljanje ili hapšenje, može primeniti i za predsednika Srbije Borisa Tadića, ako pokuša da uđe na Kosovo".

"Svi oni koji posećuju Kosovo, ne kao obični građani, treba da imaju saglasnost vlade Kosova. Mi ćemo preduzeti mere koje su predviđene zakonom u svim okolnostima", rekao je Ahmeti.

Zvanična Priština je postavila uslov da svaki zvaničnik koji želi da poseti Kosovo treba da poštuje institucije i zakone Kosova.

Koha Ditore navodi da je Vlada Kosova naredila policiji da zabrani ulazak na Kosovo ministra Bogdanovića i da ga, u slučaju njegovog odbijanja da to učini, uhapsi jer "nije objasnio cilj posete".

Zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao za ovaj dnevnik da će se u budućnosti iste mere primeniti i prema drugim zvaničnicima Srbije.

"Mi ćemo biti oprezni i pogledati koje su agende njihovih poseta i da li su u suprotnosti sa pravnim redom. Bili smo dovoljno strpljivi do sada", rekao je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči za Koha Ditore.

Goran Bogdanović je u petak saopštio da Ministarstvo za Kosovo i Metohiju nema nikakve kontakte sa kosovskom vladom, a još manje potrebu da od nje traži dozvolu za boravak njegovih predstavnika na Kosovu.

(Beta/Mondo)
 

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #7 poslato: 18:19:41, 09.Mar.2009. »
Spanija uz nas

Španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, izrazio je danas snažnu podršku evropskim integracijama Srbije i poručio da Španija neće promeniti stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Tadić je zahvalio na španskoj podršci po oba ova pitanja, koju je nazvao presudnom, i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da nikada neće odustati ni od članstva u Evropskoj uniji.

Naglašavajući važnost Srbije za mir i stabilnost na Balkanu, Sapatero je najavio dalju podršku Beogradu na evropskom putu, kao i unapređenje bilateralne i ekonomske saradnje, naročito u oblasti infrastrukture i turizma.

(Mondo)
 

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #8 poslato: 11:41:55, 19.Mar.2009. »
"Kosovski Srbi da prihvate decentralizaciju"
Cetvrtak, 19. mart 2009. 09:01    


Međunarodni civilni predstavnik i izaslanik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt pozvao je kosovske Srbe da prihvate decentralizaciju vlasti, kojom će dobiti određenu autonomiju i bolje uslove života.

Posle sastanka međuministarske grupe za decentralizaciju, Fejt, ambasadorka SAD Tina Kaidanou, premijer Kosova Hašim Tači i ministri pozvali su sve zajednice da učestvuju u decentralizaciji, jer se tim procesom, kako su rekli, stvaraju jednake mogućnosti za sve na Kosovu.

Fejt je u ime Međunarodne civilne kancelarije, koja prati proces decentralizacije lokalne vlasti, ocenio da je učečće Srba neophodno jer se njima nude brojne mogućnosti za unapređenje života, preneo je radio Slobodna Evropa.

“Sada je trenutak da kosovski Srbi krenu napred. Ovim procesom dobiće veću autonomiju i bolje uslove za život na Kosovu”, rekao je Fejt, dodavši da će koristi od decentralizacije imati sve zajednice.

“Cilj je formiranje bolje uprave”, rekao je Fejt.

Premijer Kosova Tači izjavio je da Kosovo ima neophodnu finansijsku osnovu za sprovođenje procesa decentralizacije prema planu Martija Ahtisarija, ali da je potrebno angažovanje svih zajednica, posebno srpske.

“Da bi realizacija bila moguća potrebno je učešće zajednica, važno je da se čuje njihov glas i da oni budu deo sprovođenja decentralizacije”, kazao je Tači.

“Kosovo je multietnička država čija je vlada odlučna da pomogne zajednicama”, dodao je on.

(Tanjug)
 

*

Van mreže Maestro

 • ****
 • 3 386
 • 27
 • Pol: Muško
 • Carpe diem (iskoristi dan)
  • Facebook
Odg: Kosovo i Metohija - ahilova peta Srbije
« Odgovor #9 poslato: 20:54:48, 23.Mar.2009. »
Obračun Tadića i Hisenija u SB UN
Ponedeljak, 23. mart 2009. 19:50    


Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni razmenili su argumente na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), posle obraćanja ambasadora država članica, i izneli različita viđenja situacije na Kosovu od 1999. godine do danas.

Tadić je protestovao zbog učešća Hisenija na sednici i odbacio optužbe koje je on izrekao protiv Srbije.

Tadić je, po završetku izlaganja ambasadora, istakao da svaki Albanac koji je živeo na Kosovu, tamo i dalje živi, dok skoro 200.000 Srba više nije u svojim domovima.

Srbija je demokratska država koja će nastaviti da jača vladavinu prava, doprinosi miru i stabilnosti za sve svoje građane, rekao je Tadić i naglasio da je Srbija ugaoni kamen regionalne stabilnosti.

On je podsetio na izveštaj generalnog sekretara UN iz novembra prošle godine u kojem se, kako se izrazio, kristalno jasno ističe da UNMIK i Euleks nastavlju da rade pod rezolucijom 1244 i da moraju biti neutralni kada je reč o statusu Kosova.

"Zaustavljanje srpskih zvaničnika na administrativnim linijama je uznemirujuće i opasno i to mora prestati", upozorio je Tadić.

"Ako ne nađemo sistematsko rešenje, imaćemo mnogo problema, upozorio je predsednik Srbije.

"Srbija je ugaoni kamen stabilnosti na Zapadnom Balkanu i nastaviće da čini napore da postane članica Evropske unije, ali to ne znači da će odustati od svojih legitimnih interesa", poručio je predsednik Srbije.

Naglasio je da je formiranje Bezbednosnih snaga Kosova za Srbiju potpuno neprihvatljivo, da te snage predstavljaju paramilitarnu organizaciju i da se time krše Rezolucija 1244 i Kumanovski sporazum.

Tadić je rekao da te snage moraju biti rasformirane jer predstavljaju izazov za regionalnu stabilnost.

On je podsetio da je Srbija predložila demilitarizaciju Kosova, a ne stvaranje novih paramilitarnih snaga.

Predsednik Srbije je rekao da je Hiseni pokušao učesnike sastanka da obmane tvrdnjama da Srbija blokira trgovinu s Kosovom.

Tadić je rekao da je trgovina u regionu regulisana sporazumom CEFTA, da je UNMIK/Kosovo potpisnik tog sporazuma i da Srbija s njim trguje, ali da ne može da prihvati jednostrano formirane carinske kontrole.

Hiseni je potom reagovao na Tadićevo izlaganje, precizirajući da nije u redu da kaže da svi Albanci žive na Kosovu, jer je dosta njih ubijeno u poduhvatu koji je planirala i sprovela Vlada Srbije 1999. godine.

On je ocenio da Srbija pokušava da se prikaže kao žrtva, iako bi pre toga trebalo da odgovori na pitanja ko je odgovoran za Srebrenicu, sukobe u Hrvatskoj, odlazak Crne Gore i sukobe na Kosovu.

On je dodao da bi se, slušajući Tadića, moglo pomisliti da 10.000 Hrvata, 200.000 građana BiH i 15.000 Albanca nije ubijeno i oko milion Albanaca deportovano u Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru, i da su svi drugi krivi osim srpske države.

Hiseni je rekao da Tadić nije predstavio podatke koliko je džamija i katoličkih crkva na Kosovu uništeno niti da je pomenuo žrtve.

On je dodao da je niz ključnih događaja izazvao NATO intervenciju, uključujući ubistvo porodice Jašari i slučaj Račak.

Kosovo prolazi kroz period velikih izazova, a ekonomija je jedan od najvećih, rekao je Hiseni i istakao da Srbija stalno govori o mafiji na Kosovu, a ne kaže da je "srce organizovanog kriminala" na severu, zbog podrške koju ima od Srbije.

"Mi, ponavljam, ostajemo spremi za saradnju sa Euleksom, misijom OEBS i međunarodnom zajednicom. Ostajemo otvoreni za razgovor sa Srbijom, jer imamo mnoga pitanja da rešavamo", rekao je Hiseni.

Kosovo je spremno, dodao je on, da ostavi prošlost za sobom, ali ne i da zaboravi strahote rata.

Osporio je i da je 200.000 Srba napustilo Kosovo, navodeći da ih je, prema popisu srpskih vlasti, bilo manje na Kosovu.

Hiseni je zatražio od srpskih vlasti da rasvetle sudbinu oko 2.000 nestalih Albanaca.

Za reč se tada ponovo javio Tadić, koji je objasnio da zahtev za nezavisnošću Kosova ne počinje sa dolaskom Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji.

To je politički plan za proglašenje nezavisnosti koji je realizovan posle teške humanitarne katastrofe, koje nisu iskusili smo Albanci, već i Srbi, Hrvati i Bošnjaci na teritoriji SFR Jugoslavije i svi imaju žrtve, istakao je Tadić.

"Ja ne zaboravljam žrtve, ja sam jedini predsednik u regionu koji se poklonio svim žrtvama i izvinio za te žrtve. Isto očekujem i od drugih", naglasio je Tadić.

On je rekao da su za zločine odgovorni pojedinci, a ne narodi i zato Srbija nastavlja saradnju sa Haškim tribunalom i očekuje da i ostali to isto učine.

Tadić je na kraju ove polemičke razmene mišljenja naglasio da je Srbija spremna da sarađuje sa UNMIK-om i Euleksom na očuvanju mira i stabilnosti.

Reč je onda ponovo dobio Hiseni koji je istakao da je jedan cilj iz plana Martija Ahtisarija za budući status Kosova na putu da bude ispunjen - obezbeđivanje mira i stabilnosti u celom regionu.

Hiseni je rekao da Kosovo neće odustati od napora da uključi srpsku zajednicu u politički život i da je spremno da sa liderima u Beogradu razgovaraju kao sa najbližim severnim susedom.

Možemo razgovarati kao dve nezavisne države, jer više nema povratka na staro, zaključio je Hiseni.

(agencije/MONDO)
 


Stranice: 1 2 3 ... 17 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
882 Pregleda
Najnovije: 12:18:54, 23.Okt.2013.
Miloš Mi.
1 Odgovora
646 Pregleda
Najnovije: 10:54:11, 22.Dec.2014.
Strahinja
15 Odgovora
1986 Pregleda
Najnovije: 17:33:12, 15.Dec.2014.
Bojan-