Zakon garantuje slobodne dane za lečenje bolesne dece

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

  • ***
  • 1 113
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Zakon garantuje slobodne dane za lečenje bolesne dece
« poslato: 02:04:48, 08.Jan.2010. »
Zakon garantuje slobodne dane za lečenje bolesne dece

Jedan od roditelja ima pravo na odsustvo sa posla. Zbog širenja novog gripa raspust u školama počinje u petak i traje do 11. januara.
Roditelji koji ostanu kod kuće s decom koja su obolela od novog gripa primaće 65 odsto plate, kažu za „24 sata” u Ministarstvu zdravlja. U skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, samo jedan od roditelja može odsustvovati s posla zbog nege deteta i to može biti bilo koji od roditelja. „Ako neko preduzeće ne želi da pusti roditelja da neguje svoje dete, takvi slučajevi mogu da se prijave Inspektoratu za rad i socijalnu politiku”, dodaju u Ministarstvu zdravlja.

Sprečenost za rad roditelja počinje onda kada izabrani lekar ustanovi da je neophodna nega člana uže porodice.
- Osiguraniku pripada naknada zarade zbog nege obolelog člana uže porodice mlađeg od sedam godina najduže do 15 dana, a ako je član porodice stariji od sedam godina, najduže do sedam dana. Prvostepena lekarska komisija može produžiti trajanje privremene sprečenosti za rad najduže do 30 dana za negu deteta mlađeg od sedam godina, odnosno do 14 dana ako je dete starije od sedam godina - kažu u Ministarstvu zdravlja.
Problem će, međutim, imati i roditelji koji zbog eventualnog zatvaranja predškolskih ustanova neće imati kome da ih ostave na čuvanje. Naime, za razliku od Novog Sada, na nivou Beograda ne postoji plan po kojem bi roditelji dobili plaćeno odsustvo. U Novom Sadu su ranije najavili da će zaposleni u javnim službama dobiti odsustvo za čuvanje dece ako vrtići budu zatvoreni.
Ipak, Slobodan Šolović, komandant Štaba civilne zaštite Beograda, kaže da će za zdravu decu biti dovoljno mesta u vrtićima.
- Uvek će biti dežurnih vrtića koji će moći da prime zdravu decu. Ne postoji plan kojim bi svi vrtići bili zatvoreni. Trenutno, u vrtiće dolazi oko 70 odsto dece, dok su ostali ili bolesni ili ima ko da ih čuva - kaže Šolović.


[24sata]
« Najnovija izmena:: 22:11:15, 08.Jan.2010. miss80 »


...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
44 Odgovora
9144 Pregleda
Najnovije: 11:34:12, 12.Mar.2013.
maraja
34 Odgovora
8132 Pregleda
Najnovije: 22:58:38, 21.Maj.2011.
Лав
5 Odgovora
856 Pregleda
Najnovije: 21:46:52, 28.Avg.2014.
Bojan-