Dečaku zarile olovku u glavu
BEOGRAD - M. V. (9), učenica drugog razreda Osnovne škole „Veljko Dugošević“, od juče više ne ide u školu zbog psihičke i fizičke torture vršnjaka.
Prema tvrdnjama roditelja M. V, njihovu ćerku mesecima unazad maltretiraju sestre bliznakinje K. P. i V. P, koje pohađaju isti razred. Sestre su vršnjakinju udarale i vređale tokom svakog odmora. Oni kažu i da je M. svakog dana dolazila kući utučena i nevoljna da bilo šta radi zbog svega što je svakodnevno trpela.
- Vrhunac iživljavanja bio je kada je M. jedna devojčica držala za ruke, dok joj je druga na silu gurala papire u usta i terala je da ih pojede. Nije naše dete jedino koje je bilo žrtva takvog terora i drugi se roditelji žale na te dve bliznakinje! Drugarici iz odelenja su polomile naočare dok su je šamarale, a jednom dečaku su zarile olovku u glavu. NJihova agresivnost nema kraja! Svakog dana su kod psihologa, ali ni to izgleda ne pomaže. Naše dete smo skoro ispisali iz dnevnog boravka da ne bi moralo da doživljava traume celog dana. Zahtevali smo od škole da reši taj problem, ali za sada ništa nismo uradili. Skoro svi roditelji iz odeljenja su potpisali peticiju i molbu da ozbiljno poradi na tom problemu, jer je u pitanju sigurnost naše dece - kaže Igor V, otac male M.
Kako saznajemo, prošlog petka bili su i inspektori rada u školi koji su sačinili zapisnik i o ovom slučaju će obavestiti policiju i Centar za socijalni rad.
Zabrinuti roditelji okupljeni oko škole razgovarali su o tome šta bi trebalo dalje preduzeti.
- Dete mi je jednom reklo: „Mama, ja nisam video, ali mislim da su psovali i tukli učiteljicu!“. Ovo je strašno! Cela škola se pretvorila u cirkus! - priča jedna majka na ulazu škole.
S druge strane, otac bliznakinja negira da su njegove ćerke nasilne i za sve krivi školu.
- Ma, to su samo deca od devet godina, kako ona mogu da budu nasilna?! Učiteljice su glavni krivci u celoj ovoj priči, jer podstiču drugu decu da se udruže protiv mojih ćerki. Ponavljam, to su samo deca! Nastavnici su dužni da smire situaciju, ma kakva ona bila. A, ta M. uopšte nije socijalizovano dete, nikad nije išla u pretškolsko! Kuka za svaku sitnicu! - kaže Dejan P.
Do učiteljica II/4 nismo uspeli da dođemo, jer su obe trenutno na bolovanju, ali direktorka škole kaže da se nikada u praksi nije dešavalo ovako nešto.
- Sigurno će biti preduzete neke mere - rekla je Vesna Ćirović, direktorka OŠ „Veljko Dugošević“.
M. V. je, zbog trenutne situacije, kod kuće, gde uči sama iz knjiga.
Glas javnosti