Republicka radiodifuzna agencija - novosti

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 077
 • Zahvaljeno: 39 puta
 • 185
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Republicka radiodifuzna agencija - novosti
« poslato: 02:04:35, 28.Mar.2012. »
Republička radiodifuzna agencija (RRA) je nezavisna organizacija koja vrši javna ovlašćenja s ciljem obezbeđivanja uslova za efikasno sprovođenje i unapređenje radiodifuzne politike u Republici Srbiji.
Republička radiodifuzna agencija je osnovana Zakonom o radiodifuziji. Ona ima svojstvo pravnog lica i nalazi se u državnom vlasništvu. Agencija je samostalni pravni subjekt i funkcionalno je nezavisna organizacija od bilo kog državnog organa, kao i od svih organizacija i lica koja se bave delatnošću proizvodnje i emitovanja radio i televizijskih programa ili sa njima povezanim, sporednim ili izvedenim delatnostima.

Agencija je nadležna da:
    * donosi Strategiju razvoja radiodifuzije u Republici Srbiji, uz saglasnost Vlade Republike Srbije;
    * vrši kontrolu i stara se o doslednoj primeni odredaba ovog zakona;
    * izdaje dozvole za emitovanje programa i propisuje obrazac za te dozvole;
    * propisuje tehničke, organizacione i programske uslove za proizvodnju i emitovanje programa, u skladu sa odredbama ovog zakona;
    * propisuje pravila koja su obavezujuća za emitere, a kojima se obezbeđuje sprovođenje radiodifuzne politike u Republici Srbiji;
    * vrši nadzor nad radom emitera u Republici Srbiji;
    * odlučuje o predstavkama fizičkih i pravnih lica i o prigovorima emitera u vezi sa radom drugih emitera;
    * daje mišljenje nadležnim državnim organima u vezi sa pristupanjem međunarodnim konvencijama koje se odnose na oblast radiodifuzije;
    * preduzima odgovarajuće mere prema emiterima, u skladu sa ovim zakonom;
    * obavlja i druge poslove, u skladu sa ovim zakonom.

Pored nabrojanih nadležnosti, Agencija obavlja i poslove koji se odnose na preduzimanje mera u oblasti radiodifuzije u cilju:
    * zaštite maloletnika;
    * primene propisa o autorskim i srodnim pravima;
    * sprečavanja emitovanja programa koji sadrže informacije kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi ili polu.

Nabrojane poslove Agencija obavlja kao poverene poslove.


Strah me čini jačim i boljim.
 


*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 077
 • Zahvaljeno: 39 puta
 • 185
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Odg: Republicka radiodifuzna agencija - novosti
« Odgovor #1 poslato: 02:06:57, 28.Mar.2012. »
Saopštenje Saveta povodom predstavki o toku predizborne kampanje

Savet smatra da prateći rad državnih organa nijedan emiter do sada nije prekršio Opšte obavezujuće uputstvo.
Svi emiteri u Srbiji i tokom izborne kampanje, kao i kada izbori nisu raspisani, imaju slobodu da prate rad svih državnih organa i njihovih predstavnika u meri u kojoj to odgovara uređivačkoj koncepciji njihovih informativnih program i njihovim produkcionim mogućnostima.

Istovremeno Savet insistira da niko od učesnika u političkom i javnom životu, uključujući i Savet RRA nema prava da utiče na uređivačku politiku medija, ali je, isto tako, donošenjem Opšte obavezujućeg uputstva Savet naglasio da su emiteri obavezni da u vreme izborne kampanje posvete posebnu pažnju ravnopravnosti svih učesnika izbora kako rad elektronskih medija ne bi oštetio izborni proces.
Predizborni period, bez sumnje, period je posebne pažnje koju javnost, ali i učesnici izbornog procesa usmeravaju ka radu emitera. Članovi Saveta u svim svojim javnim istupima naglašavali su, a to čine i ovog puta, da je, zarad ravnopravnosti učesnika u izbornoj kampanji, neophodna posbna urednička pažnja svih emitera kako rad medija ne bi uticao na ravnopravnost učesnika izbornog procesa.

Savet je razmatrao i onaj deo prigovora URS-a, ali i slična pitanja regionalnih i lokalnih emitera, a koja se suštinski odnose na emitovanje kadrova iz redovnog praćenja rada funkcionera u plaćenim predizbornim terminima ili TV reklamama. Savet smatra da u takvim slučajevima nema odgovornosti emitera, niti se time krše pozitivni pravni propisi koji regulišu ovu oblast. Savet podseća da je emiterima zabranjeno da osim u pružanju tehničkih usluga, učestvuju u izradi tih TV formata.
Savet podseća da emiteri imaju obavezu da u okviru plaćenih predizbornih termina emituju programe koje im dostave podnosioci lista osim u slučajevima predviđenim članovima 38. Zakona o javnom informisanju i članom 21. Zakona o radiodifuziji u kojima se kaže da emiter može da odbije da emituje reklamne poruke ili emisije ako oceni da one podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje ili vređaju čast, ugled i privatnost građana ili drugih učesnika u kampanji.

Analizirajući slučajeve koji su konkretno navedeni u prigovoru URS-e Savet je doneo sledeći zaključak:
Analizom programa TV B92 Služba za nadzor utvrdila je da taj emiter nije 18. marta emitovao izveštaj o poseti predsednika Srbije Borisa Tadića selu Cvetojevac, kako je to navedeno od strane URS-e. U vezi sa drugim navedenim primerom, odnosno posetom predsednika Tadića fabrici „Fijat“ u Kragujevcu, Služba je utvrdila da je u informativnom programu TV B92 dana 20. Marta 2012. Godine emitovan kratak izveštaj o toj poseti, u emisiji Vesti u 16 časova (od 16:16:28 do 16:17:10), a sutradan je TV B92 emitovala predizborni plaćeni termin liste Izbor za bolji život – Boris Tadić (23:50:31 do 23:55:29) u kome su, pored drugih, korišćeni i kadrovi kao i u izveštaju o poseti predsednika Borisa Tadića emitovanog prethodnog dana u informativnom programu. Međutim, u izveštaju u informativnom programu pristup emitera je novinarski, profesionalan, a u plaćenom terminu kontekst je takav da je nesumnjivo reč o predizbornom programu u kome se promoviše nosilac liste.

Na osnovu svega navedenog Savet je doneo odluku da nema kršenja Zakona i Opšte obavezujućeg uputstva i da samim tim ne pokrene postupak protiv emitera TV B92.
Svestan problema koji se javljaju tokom izborne kampanje, RRA je prvi put za ovu izbornu kampanju kreirala softver koji će Savetu omogućite precizne rezultate pojavljivanje svih učesnika izbornog procesa. Savet od emitera svakako očekuje da kao i do sada svoj posao rade profesionalno, uravnoteženo i bez favorizovanja ili diskriminacije bilo kog učesnika izbornog procesa. 
Pomenuti softver RRA je kreirao i kupio baš da bi imao mogućnost preciznog praćenja toka izborne kampanje u elektronskim medijima, a prvi kompletan izveštaj biće dostavljen na uvid javnosti nakon što bude obrađeno prvih 14 dana izborne kampanje. Jedan takav interni izveštaj, za svega četiri dana nakon raspisanih izbora, pojavio se nedavno u medijima, istrgnut iz konteksta sveobuhvatnog monitoringa izborne kampanje i sadrži samo neke segmente analize programa emitera.

Podaci u njemu, iako tačni, nisu ni reprezentativni ni relevantni ni potpuni jer su od strane službi RRA prosleđeni Savetu samo radi usaglašavanja forme i donošenja odluke o dubini budućih analiza.
Savet posebno napominje da je doneo Opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju emitera, a ne o ponašanju državnih organa i političkih stranaka u predizbornoj kampanji jer je to, na osnovu zakona, u nadležnosti Nadzornog odbora Narodne Skupštine republike Srbije i Agencije za borbu protiv korupcije.

U Beogradu,
26.03.2012. godine

http://www.rra.org.rs
Strah me čini jačim i boljim.
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
IT novosti

Započeo Ch « 1 2 3 » :: Računari ::

23 Odgovora
6593 Pregleda
Najnovije: 22:20:30, 31.Okt.2016.
Miloš Mi.
2 Odgovora
1147 Pregleda
Najnovije: 16:31:17, 22.Jun.2010.
sladjica
0 Odgovora
759 Pregleda
Najnovije: 15:07:36, 13.Jul.2010.
ministarka