Konji koji jure

• Odgovora: 2

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
  • Pol: Žensko
Konji koji jure
« poslato: 18:37:42, 19.Dec.2009. »
Kao što je i čovek prošao kroz čitav niz faza u svom evolutivnom razvoju, tako je i konj morao da prođe kroz sito i rešeto evolucije do onog oblika koji je danas nama poznat.

Gore vidite fosil Eohippus-a[u prevodu - konj praskozorja] najstarijeg nama poznatog pretka konja. Bio je visok neverovatnih 35 – 37cm i težak samo oko 5kg. Živeo je pre nekih 75 miliona godina i smatra se praocem svih kopitara i papkara. Imao je pet prstiju i na vrhovima prstiju snažan i debeo nokat kojim je praktično i gazio [konj, magarac, zebra su primeri kopitara ; svinja, ovca, koza, krava, bivo, kamila, žirafa – to su neki od papkara]. Oči su mu se nalazile na sredini glave.
Konj kakvog mi danas poznajemo [Equus cabalus] vodi poreklo od evropskog divljeg konja [Equus Przewalskii Silvaticus – dakle šumski evropski konj, jer je obitavao na severu Evrope] i evroazijskog divljeg konja [Equus Przewaskii Poliakov]. Zanimljivo je da je da su upravo ovi divlji konji bili jako interesanti ljudima, ali isključivo kao HRANA!!! To je dovelo do toga da npr. divlji konj u Americi bude potpuno istrebljen, pa su prvi konji posle nekoliko miliona godina u Ameriku došli tek sa španskim konkvistadorima.
Treba napomenuti da je evolucija proces koji traje. Konji se i danas menjaju, mada ne više pod uticajem prirodnih sila i pojava, već pre svega pod uticajem čovekove volje, potrebe ili hira. Ovo je dovelo do toga da danas u svetu postoji oko 80 rasa konja svakojakih veličina, boja i građe. Neki služe za vuču tereta, neki za nošenje tereta, za jahanje ili od svega pomalo.

Tu su dobro poznati
Lipicaneri
Haflinger
Holsteiner

Da li ste i vi ljubitelj ovih prelepih plemenitih zivotinja?

...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže revelation09

• 905
  • 2
Odg: Konji koji jure
« Odgovor #1 poslato: 12:45:14, 20.Dec.2009. »
"Konji nam daju krila koja nam nedostaju"....Vjerujem da je zaista tako, da je odlican osjecaj jahati konja iako, cini mi se, to nije nimalo jednostavno. Citala sam negdje da konj zeli da se njime dominira tj. da on zeli da prepozna autoritet i gazdu u vama i da vi njime upravljate a ne da vas on vodi! Mislim da je to dosta tesko, jer ova lijepa i plemenita zivotinja je i dosta promjenjive cudi i zaista je potrebno dosta truda i strpljenja da bi se njima priblizili.

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
Odg: Konji koji jure
« Odgovor #2 poslato: 13:37:17, 20.Dec.2009. »
Konji pa motori su moja strast od malih nogu i moram reci da vise volim da ih posmatram i mazim nego da ih jasem.Kada sam problala osecala sam se bas jadno i svo vreme sam ga ceskala i govorila kako cu brzo da sidjem. I sumljam da cu ikad vise. Imala sam osecaj da svemu sto se divim na taj nacin ubijam.Obozavam njihovu gracioznost, odmrenost, jacinu, lepotu,"slobodu", a jahanjem sve to gube.
Moj stav :)

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000