Poštovani,
Sa djevojkom sam duže od sedam godina i zavolio sam je više nego išta na svijetu. I volim je i danas jednako kao i prvog dana. Naravno, to zahtijeva visoku moralnost, poštenje, odricanja, iskrenost i slično, na sve sam pazio a i takva sam osoba i nikad mi se nije desilo ni da me poljubi neka druga djevojka kako to obično mladi navode. Naravno, ja sam potpuno nezainteresovan za druge djevojke koje bi nekad pokazale interes, posvećen sam svojoj vezi i ljubavi koju imam sa svojom djevojkom. Karakterno i ona je ista kao i ja, odgojena u vrlo lijepoj i mirnoj porodici, draga je, topla, nježna, da sam je tražio ne bih takvu mogao naći. Za šest godina veze nikad se nije desilo da se posvađamo. Mi sve rješavamo razgovorom, pogledima, maženjem. O tuči da i ne govorim, to nisam u stanju ni zamisliti. Roditelji su joj nešto strožiji pa smo se određeno vrijeme nalazili u gradu, nije me tek tako smjela predstaviti njima jer se bojala da oni to neće dobro prihvatiti, treba prvo završiti studije. Ja sam pristao na takvu vezu jer je volim i samo me ona zanima. I dobro smo napredovali, poslije dvije godine otprilike upoznam se prvo sa majkom, sa ocem sam još kasnije. E to je bilo olakšanje i njoj i meni, bio je to ogroman korak naprijed u našoj vezi. Trebam napomenuti da smo iz dva susjedna grada, upoznali smo se u njenom gradu gdje sam živio dok sam studirao. Kasnije se viđamo tako što sam najčešće ja dolazio u njen grad ali od posla to je bilo jednom sedmično ili jednom u dvije sedmice. Ipak, znalo se koji put desiti da to bude i mjesec dana, ja sam i sportista i u to neko vrijeme uopšte nisam dobro raspoređivao prioritete. Tačno se mrzim zbog toga. Onda je ona sljedeće godine dobila posao i stan u mom gradu i bili smo presrećni. Sada konačno možemo svaki dan biti zajedno. Tu smo počeli proživljavati nove stvari, noćenje zajedno, doručkovanje zajedno, pripreme za zajednički život i to je bilo divno iskustvo. I tad mi se znalo desiti da npr. ne dođem odmah poslije posla kod nje, nekad mi se pogodi da baš tad imam dogovoreno sa društvom nešto pa ostanem sa njima ili imam sport pa se time bavim, onda odem kod nje kasnije. Naravno da joj je to smetalo. Nije uvijek, ima razumijevanja i za moje potrebe kao i ja za njene, ali danas bih sve to vratio, danas mi ništa nije važnije od nje i njenog povjerenja. Imao sam još par gafova, na primjer zaboravim neki bitniji događaj. Ne baš rođendan ali neki datum. Nakon dugog razmišljanja o sebi ja to mogu samo pripisati mom velikom nezadovoljstvu na poslu, stresu i to mi je okupiralo misli da nekad nisam dobro ni slušao ni pamtio. Te stvari sam već riješio sa sobom, nema mi bitnije stvari od nje kakvi god da su problemi. I sad je lako, sad ne mogu zaboraviti ništa kad lijepo slušam i trudim se oko svega. Problemi i posao na stranu, tu mogu zaboravljati ako mi glava bude opterećena ali nju više nikad. Ipak bojim se da sam možda previše puta takvu stvar uradio i sada mislim da ima sumnju, reče jednom kroz smijeh "Ti? Ma nema šanse da se ti promijeniš". Sada tek povezujem da mi je vjerovatno zbog tih stvari jednom rekla i kako nekad ima osjećaj kao da i nismo u vezi. Ili na primjer kako trenutno nije baš za priču o ženidbi i udaji, poslije ćemo o tome. Osjećam se kao da sam je iznevjerio time i sada kao da sam na čekanju, hladnija je prema meni ali se konstantno čujemo putem interneta i viđamo se sedmično. Ja sam joj već ispričao ove stvari koje sam prepoznao kod sebe i dao joj čvrsto obećanje da sam sve sa sobom riješio, da je gotovo sa mojim glupostima, sada može slobodno da me testira kako želi. Nadao sam se da će tad biti malo blaža prema meni i da će otopliti njen odnos ali još uvijek se pomalo drži postrani, mislim da ću ovaj put morati puno toga uraditi kako bih je potpuno pridobio nazad. Od toga ne spavam kako treba, slabije i jedem, sinoć mi je srce toliko lupalo i povremeno sam drhtao od svojih razmišljanja i te neizvjesnosti.
Ono što još nisam spomenuo je da nam je uvijek bio cilj da se doselim u njen grad kako bismo si bili blizu i eventualno počeli/nastavili zajednički život. Nakon dvije i po godine rada u mom gradu ostao sam bez posla pa sam se intenzivno posvetio traženju posla u njenom gradu, ali sam nastavio i u svom. Nakon tri mjeseca nisam uspio ništa naći, onda se pojavi prilika u mom gradu. Naravno da sam se prijavio, raditi se mora ali sada sa jasnim ciljem, čim počnem dobijati platu naću stan u njenom gradu i putovaću na posao. Ljudi putuju na posao i mnogo dalje nego što bih ja, to ne bi bio nikakav problem. Samo želim da se potpuno njoj posvetim, ostalo ćemo lako. Samo mi problem stvara ta neizvjesnost njena, kao da me testira a ne želi da mi to kaže nego želi da se namučim. Iskreno, volio bih da je to više nego išta. Ali bojim se da je ono drugo, da ona ipak pomalo sumnja da ću okrenuti stvari onako kako pričam.
Molim stručno mišljenje (i opširnije koliko god može) prvo oko njenih razmišljanja, očekivanja, njenog stanja i slično. A onda i savjete za mene, šta da radim drugačije, šta da poboljšam, šta da ne radim... Mi se čujemo svakodnevno ali sad na primjer moram stalno ja prvi da se javim. Prije deset dana je bila dosta kratkorječiva, sada pričamo duže i osjećam da napredujem ali znam da trebam još. I želim još. Samo želim znati prave savjete i kakva su njena razmišljanja, ne želim ovaj put pogriješiti. Jer volim je više nego išta, ne bih mogao podnijeti život bez nje. A i nju bi to stiglo prije ili poslije, mi smo se toliko povezali i to na onaj pravi način, nikada nismo varali, gledali druge, blage smo naravi, zdravo živimo i nemamo poroke. Bilo koga drugog da zamislim sa sobom, ne bi mi bilo nikad kao sa njom. Isto mogu reći i za nju jer znamo kakvi smo i znamo šta smo još sve radili za našu vezu. Bilo ko drugi bi samo bio lošiji (možda pušač, ispijanja pića sa društvom i zanemarivanje moralnih vrijednosti, teška narav i nemogućnost i nedostatak želje za mijenjanjem i prilagođavanjem, vjerovatno i istrajnost u stavovima i svađe, balkanci smo mi, onda su to sve uobičajeni momci/djevojke koji su dosad prošli svakakve stvari u životu jer su mladi i vjerovatno su svašta probavali a moja i njena filozofija to nikad nije bila i siguran sam da ne bih mogao ni slušati neku djevojku kako govori da sam joj prvi ili da sam joj (zamislite) baš ja najbolji, da me voli najviše na svijetu... Način na kakav naša omladina odrasta nije dobar i meni gotovo fizički ne bude dobro kad samo zamislim svoj život sa nekim drugim jer unaprijed znam da si vjerovatno nećemo odgovarati kao moja djevojka i ja). Volio bih provjeriti i da li je toga svjesna i mogu li joj to nekako reći a da ne bude ako veličam sebe.
Irekla mi je jednom kad sam počeo prepoznavati problem i pričati sa njom o tome da ne bi još o tome pričala, kao da joj treba vremena i za razmišljanje i da ne bi možda pogriješila zbog brzih odluka. I to mi probajte razjasniti što bolje.
Hvala velika na vašem trudu.