Koja hrana nije bezbedna za moje dete?

 • Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Koja hrana nije bezbedna za moje dete?
« poslato: 11:01:24, 07.Avg.2009. »
Hrana koju treba izbegavati od rođenja do 6 meseci
Savetuje se da do 6. meseca detetu ne treba davati ništa osim majčinog mleka ili eventualno veštačkog mleka, ukoliko ne možete da dojite svog bebca.

Hrana koju treba izbegavati do 12. meseca

Med: Ovu namirnicu nemojte davati vašoj bebi do godinu dana jer može da izazove botulizam. Međutim, nema nikakvih šansi da ga uzrokuje kod starije dece i odraslih osoba, jer je u crevima malih beba niža kiselost, pa ako se bacil botulizma unese hranom, on bi mogao da se razvije i izluči toksin.

Kravlje mleko: Bebe do godinu dana ne mogu da vare proteine iz kravljeg mleka. Takođe ova namirnica ne obezbeđuje potrebne nutritivne vrednosti, a sadrži minerale koji u većim količinama mogu da oštete bubrege mališana.

Citrusno voće: Limun, pomorandža, grejpfrut, kao i sveže ceđeni sokovi od ovog voća mogu kod bebe mlađe od godinu dana da izazovu alergiju. Rizik je veći ukoliko je neko u porodici alergičan na ovo voće.

Bobičasto voće: Jagode, kupine, maline, takođe ne bi trebalo da dajete bebi do 12 meseci, zbog eventualne pojave alergije.

Orašasto voće: Kikiriki, lešnike, orahe, kao i proizvode koji sadrže ove namirnice ne bi trebalo davati maloj deci, zbog alergija, ali i zbog toga što dete u ovom periodu, ne može dobro da sažvaće ovo voće, i „bezbedno“ ga proguta.

Belance:
Žumance možete da dajete mališanu od 6. meseca, a belance zbog eventualne alergije minimum nemojte davati do godinu dana, a neki nutricionisti čak predlažu da ne dajete belance detetu i do dve godine.

Krupni komadi hrane: Veličina čvrste hrane koju dajete vašem mališanu do godinu dana trebalo bi da bude otprilike veličine zrna graška. Bez obzira na to da li mu dajete voće, povrće, hleb, vodite računa da sve sitno iseckate, ili izgnječite.

Male komadiće tvrde hrane: kokice, tvrde slatkiše poput bombona, suvo grožđe i ostalo suvo voće, jer su potencijalna opasnost od gušenja.

Jako mekana hrana: namirnice poput mekanih slatkiša, gumene bombone, želei i slično, takođe su opasne jer mogu da zapadnu u grlo ako ih dete ne sažvaće.

Hrana koju treba izbegavati do 24. meseca
Mleko sa manje mlečne masti: Većini mališana su potrebne masnoće i kalorije iz punomasnog mleka zbog rasta i razvoja. Kada vaše dete napuni 2 godine, i ukoliko nema nikakve probleme sa rastom, ako želite možete mu davati mleko sa manje mlečne masti. Ukoliko vaše dete ima problem sa gojaznošću ili neku bolest srca, pedijatar će vam preporučiti da mališanu dajete mleko sa manje mlečne masti i pre 2. godine.

Krupni komadi hrane: Čvrstu hranu obavezno treba usitniti ili izgnječiti. Povrće poput šargarepe, boranije, šeri paradajz i slično, treba iseckati na sitne kockice, ali i voće kao naprimer grožđe, obavezno treba barem preseći na pola, i ako je potrebno izvaditi košpice.

Male komadiće tvrde hrane: kokice, orašasto voće, tvrde slatkiše poput bombona, suvo grožđe i ostalo suvo voće, jer su potencijalna opasnost od gušenja.

Jako mekana hrana:
namirnice poput mekanih slatkiša, gumene ili žele bombone, i slično, takođe su opasne jer mogu da zapadnu u grlo ako ih dete ne sažvaće.

 Hrana koju treba izbegavati do 36. meseca
Vaše dete sada već jede skoro svu hranu, ali ipak imajte na umu da i u ovom periodu može da dođe do davljena hranom, naročito ukoliko detetu nešto odvlači pažnju dok jede, kao recimo gledanje televizora, šetnja, vožnja bicikla i slično.

U ovom periodu takođe izbegavajte da dajete detetu kokice, cele lešnike, orahe, kao i žvakaće gume, i dok jede neka bude potpuno fokusirano na jelo.


Izvor


Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 


*

Van mreže Šmišonja

 • *****
  Počasni član
 • 2 696
 • Zahvaljeno: 4 puta
 • 19
 • Pol: Žensko
 • Never Born, or Died. Only Visited This Planet...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Instagram
  • Badoo
Veštačke boje izazivaju hiperaktivnost dece?
« Odgovor #1 poslato: 11:21:22, 07.Avg.2009. »
Naučnici pri univerzitetu u Sautemptonu utvrdili su da hiperaktivnost dece vidno skoči kada konzumiraju neke aditive u hrani u poređenju s decom kojoj nisu dati isti sastojci.

Nadležni za ishranu dece u školama i predstavnici britanske agencije za održanje standarda u hrani, apelovali su na proizvođače da dobrovoljno izbace veštacke boje i druge aditive iz proizvoda namenjenih deci, prenosi BBC.

Britanska agencija za kontrolu hrane, koja je naručila istraživanje, kaže da bi svaka efektivna odluka o zabrani određenih dodataka hrani morala da bude doneta na evropskom nivou.

Dešava se da deca pate od poremećaja hiperaktivnosti povezanog sa manjkom koncentracije i posledično sa lošijim uspehom u školi.

"Nakon što pojedu neke slatkiše ili popiju gazirano piće, deca postaju hipearaktivna. Prestanu da slušaju šta im govorite i počnu da rade sve ono što ne smeju", kaže jedan roditelj.

Roditelji su i ranije pojačanu aktivnost kod dece dovodili u vezu sa onim što jedu, tačnije sa slatkišima, gaziranim napicima i grickalicama pri čemu se ispostavilo da su u pravu.

"Testirali smo veštačke boje koje se mogu naći u široko rasprostranjenoj vrsti proizvoda koji se nalaze u dečijoj ishrani i nismo ustanovili koji su tačno aditivi odgovorni za pojačavanje aktivnosti kod dece", kaže doktorka Dajana Benford.

Odgovor na pitanje zašto se ne uvede zabrana aditiva u proizvodima za decu BBC je potražio od naučnika u britanskoj agenciji nadležnoj za ispitivanje standarda u prehrambenoj industriji Endrju Voča.

On kaže da veruje u istraživanje koje dovodi u vezu hiperaktivnost i veštačke boje, ali upozorava na to da je nauka kompleksna i da je, pre nego što se povuče bilo koji drastičan korak u vidu zabrane upotrebe aditiva, neophodno ispitati sve aspekte takvog poteza.

"Dokaz o uticaju aditiva na ponašanje kod dece je složeno i to ne samo zato što se zna da je hiperaktivnost uzrokovana nizom genetičkih i socioloških faktora, već postoje dokazi da je aktivnost kod neke dece pojačana nekim veštačkim bojama u hrani", kaže Voč ističući da je neophodan dogovor na nivou cele Evrospke unije.


Izvor
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?
 
 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
0 Odgovora
824 Pregleda
Najnovije: 00:15:17, 27.Apr.2012.
Alicia
2 Odgovora
816 Pregleda
Najnovije: 12:19:49, 07.Nov.2013.
Miloš Mi.
1 Odgovora
606 Pregleda
Najnovije: 17:22:38, 10.Dec.2014.
Miloš Mi.