Hrana koja doslovno slabi kosti

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Alicia

  • *****
  • 5 822
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 64
  • Pol: Žensko
  • mizantrop 1%
Hrana koja doslovno slabi kosti
« poslato: 00:15:17, 27.Apr.2012. »
Ako želite izgraditi i održati jake kosti trebate jesti pravu hranu. S druge strane određena hrana može doslovno oslabiti kosti jer potiče gubitak minerala ili blokira normalne funkcije kostiju.


Začudo neke štetne namirnice jedemo svakodnevno. Šest neprijatelja kostiju:

1. Gazirani napici
Ovi napici često sadrže fosfornu kiselinu, koja ubrzava izbacivanje kalcija putem urina. S druge strane jer pijete gazirane napitke koji ne sadrže važne hranjiva tvari, ne pijete mlijeko ili prirodne sokove koji ih sadrže.

2. Sol
Sol utječe na gubitak kalcija iz kostiju, a to ih s vremenom slabi. Na svakih 2.300 miligrama natrija koje uzmete, gubite 40 miligrama kalcija. Žene u menopauzi koje jedu puno soli imaju manje kalcija od žena koje ne jedu tako slanu hranu.

3. Kofein
Kofein nije tako loš kao sol no djelovanje mu je slično. Zbog kofeina također gubimo kalcij iz kostiju. Na svakih 100 miligrama kofeina (odgovara količini male do srednje velike šalice kave), gubite 6 miligrama kalcija. To nije puno, no može postati problem ako pijete previše. Ne pijte više od dvije šalice na dan.

4. Vitamin A
I previše dobrog šteti. Vitamin A koristi vidu i imunitetu, no ako pijete previše multivitamina i namirnica s dodanim vitaminima mogli bi prekoračiti dozvoljenu dozu. Na suvišak A vitamina su posebno osjetljive žene nakon menopauze. Ako prekorače dozvoljenu dozu imaju dvostruko više prijeloma nego druge žene. Pazite zato na doze u dodacima prehrane.

5. Alkohol
Alkohol blokira kalcij tj. sprečava njegovu apsorpciju u organizam. Osim toga pretjerano pijenje ometa rad stanica kostiju. Zbog toga je kod alkoholičara usporeno zacjeljivanje.

6. Hidrogenizirana ulja

Proces hidrogeniziranja masti dobivaju se margarin i industrijski proizvedene biljne masti, no uništava se vitamin K, a on je nužan za jake kosti. Najvažniji izvor vitamina K je zeleno lisnato bilje, iako ga ima i u maslinovom ulju. jedete li zelenje oko ovog se ne trebate puno brinuti. No imajte na umu da hidrogenizirana ulja nisu dobra ni za krvotok, a neka istraživanja sugeriraju da potiču i rak.


Izvor


Be Weird, at least you will have a unique Personality.
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
2243 Pregleda
Najnovije: 11:21:22, 07.Avg.2009.
Šmišonja
3 Odgovora
1460 Pregleda
Najnovije: 18:40:18, 15.Sep.2010.
la luna
2 Odgovora
1150 Pregleda
Najnovije: 12:19:49, 07.Nov.2013.
Miloš Mi.