Kredit najjeftiniji u banci u kojoj klijent prima platu

• Odgovora: 1

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
« poslato: 16:45:13, 20.Jul.2009. »

Dok je depozit ili učešće po odluci NBS bila obaveza klijenata, bankari su uglavnom negodovali zbog preoštre restriktivne politike...
Krediti uz obavezan depozit koji se odobravaju klijentima koji u toj banci imaju tekući račun, spadaju u red najjeftinijih bankarskih pozajmica. Nasuprot tome, građanima koji se bez depozita zadužuju u banci čiji nisu klijenti, može da se desi da po isteku roka plate i duplo veću kamatu za isti tip kredita, pokazalo je istraživanje portala Kamatica.com.

Klijent banke se najčešće definiše kao lice koje svoje redovne mesečne zarade prima na račun u toj banci. A kada je reč o potrošačkim i gotovinskim kreditima, kamatna stopa na ove kredite kreće se uglavnom između 17 i 25 odsto za kredite sa deviznom klauzulom. Kada su u pitanju dinarski krediti, kamate su nešto veće i kreću se između 22 i 30 odsto.
Ukoliko se odlučite da ovu vrstu kredita uzmete od banke u kojoj nemate tekući račun, a nemate ni deviznu štednju, kamatne stope su veće i za neverovatnih 33 odsto. Primera radi, za dinarsku pozajmicu od 5.000 evra rata za klijenta biće manja za 25 evra, nego za nekog ko nema tekući tačun u toj banci.
Slična je situacija i kod modaliteta kredita sa depozitom ili bez njega. Dok je depozit ili učešće po odluci NBS bila obaveza klijenata, bankari su uglavnom negodovali zbog preoštre restriktivne politike. U trenutku kada je ova odluka NBS stavljena van snage, jedina reakcija bankara je opet bila da krediti moraju poskupeti, jer se ukida važan instrument obezbeđenja kredita. Istraživanje je pokazalo da je kredit koji se daje bez depozita za 20 do 30 odsto skuplji od kredita sa obaveznim depozitom od 30 odsto.
Ukoliko se uporedi kamata na kredit za klijenta sa obaveznim depozitom i kredit za neklijenta bez depozita, vidi se da je drugo zaduživanje čak dvostruko skuplje od prvog, a rata za kredit od 5.000 evra na pet godina veća je za 50 evra.

Dugoročni krediti jeftiniji, ali rizičniji
Kada su u pitanju kratkoročni i dugoročni krediti, pravilo je da dugoročni krediti nose nižu kamatnu stopu. Međutim, kod ovih kredita se ona najčešće vezuje za neku promenljivu kamatnu stopu ili indeks cena na malo. Samim tim, neizvesnost kod dugoročnih kredita je značajno veća. Poređenje ovakvih kredita je nezahvalno izvoditi, jer su oni sa početnim kamatnim stopama gotovo jednaki, te do razlika dolazi tokom godina otplate.

Razlika u kamatama

Tip klijent sa depozitom neklijent bez depozita
Iznos 5. 000 evra 5.000 evra
Rok 60 meseci 60 meseci
Kamata 19,5 odsto 39 odsto
Rata 127 evra 172 evra
Kamata 2.620 evra 5.320 evra

[24sata]

...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

*

Van mreže *Mew - S.w.E.e.T*

• 1 113
  • Zahvaljeno: 3 puta
  • 3
  • Pol: Žensko
  • ..samo u snu..ljubav postoji za nas..
Odg: Kredit najjeftiniji u banci u kojoj klijent prima platu
« Odgovor #1 poslato: 16:48:40, 20.Jul.2009. »
zeznula sam se...aj prebacite ovo u ''posao'' izvinite... :/
...Te busque debajo de las piedras y no te encontre
En la manana fria y en la noche te busquer Hasta enloquecer Pero tú llegaste a mi vida como una luz Sanando las heridas de mi corazon Haciéndome sentir vivo otra vez...

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000