Da li su Vaši muževi, buduce tate imali strahove i koje?Upoznajte se sa 7 najčešćih strahova budućih očeva. Možda ćete posle čitanja ovog teksta promeniti mišljenje o muškom rodu.Strah od nemoćiNajveći strah svakog muškarca potiče još iz praistorije, kada je jači pol bio zadužen za nabavljanje hrane za porodicu. Iako se od tada mnogo toga promenilo, ovaj strah je ostao prisutan duboko u njihovoj svesti, tako da se muškarci i dan danas pitaju: Hoću li moći da zaštitim i obezbedim svoju porodicu? U većini porodica, kada se rodi prvo dete, iznenada dođe do prelaska sa dve plate za dvoje na jednu platu za troje. To je veliki teret u današnje vreme. Otac mora da obezbedi finansijsku i emotivnu podršku. Ženi je potrebna njegova pomoć, jer prolazi kroz dramatične promene raspoloženja, a on mora da joj bude oslonac. I da zaradi dovoljno novca!
Strah od porođajne saleViše od 80% očeva se brine da neće moći da izdrži porođaj svoje žene. Plaše se padanja u nesvest, povraćanja ili muke kada vide sve te telesne izlučevine. Vaš muž će verovatno pristati da bude sa vama na porođaju da vas nebi razočarao, ali će se istovremeno plašiti da će mu pozliti. Bez obzira koliko to želite, nije na odmet da o tome dva puta razmislite. Ne ignorišite njegove strahove, posebno ako vam je ispričao kakav problem ima. S druge strane, možda mu uopšte neće biti muka, ali to ne možete znati ako ne probate. Preporučuje se čak i razgovor sa očevima koji su prošli kroz ovo iskustvo. Zanimljivo je da prvo šta očevi kažu kada izađu iz porođajne sale : Beba i moja žena su dobro, a sledeće: Nije mi bilo muka, sasvim sam dobro to podneo.
3.Strah od očinstvaOko polovine budućih očeva u nekom trenutku priznaje da pomišlja da oni nisu zaista očevi svoje dece. Kad ih pitate da li sumnjaju da njihova žena ima nekog drugog, oni su uvređeni i povređeni. Logika ne postoji. U pitanju je nešto sasvim drugo, a zasniva se na mišljenju muškaraca da su nepodobni. To objašnjavaju na sledeći način: suviše je veličanstveno, suviše božanski biti deo stvaranja života. Sigurno je neko drugi, bolji od mene to uradio.
4.Strah od smrti
Kada ste deo života koji je tek započeo, ne možete izbeći razmišljanje o kraju života. Misli o sopstvenoj smrtnosti se razvijaju naširoko.Niste više najmlađa generacija, vaša zamena je stigla, ako sve bude kako treba, umrećete pre svog deteta. Za većinu mladih muškaraca koji misle da su besmrtni ili nepobedivi, ovo je velika promena. Ako se i bave opasnim poslom, sada smatraju da jednostavno više nemaju pravo da se izlože smrtnoj opasnosti. Ovako razmišljanje je veoma pozitivno( ukoliko je umereno), jer govori da je njihova odgovornost na mnogo višem nivou, i da sada zaista brinu o svojoj porodici.
5. Strah od ugroženog zdravlja žene ili detetaRođenje deteta je lepo, ali i stresno iskustvo. Veliki broj muškaraca se plaši da najstrašnije može da se dogodi osobi koju vole najviše na svetu: mogu izgubiti bebu ili mogu izgubiti ženu i ostati sam da podiže svoje dete. Ovaj strah je opravdan i činjenicom da je rođenje nekada dovodilo u veliku opasnost život žene. Naime, u dvadesetim godinama prošlog veka glavni razlog smrti žena ispod 50 godina bilo je rađanje.
6. Strahovi od loših odnosaMuškarci se često plaše da će njihova žena voleti bebu više nego bilo koga drugog, i da će njih isključiti iz tog bliskog odnosa. U mnogim porodicama majka postaje pravi čuvar i svom mužu dopušta da vidi bebu samo onda kada ona misli da treba, a što je najzanimljivije, većina muškaraca se tako i ponaša. Otac mora jasno da stavi do znanja da je to i njegovo dete, i da ga oni zajedno podižu. Njemu je potrebno da sa bebom provede sam neko vreme, a ako mu se to ne dopusti, neće ni dolaziti kući misleći da za njega tamo nema mesta.
7. Strahovi od „ženske medicine“Muškarci nisu navikli na ustrojstvo ginekologije i akušerstva. Strano je, hladno, nešto što ne razumeju dobro. Čak i kao posmatrači mnogi muškarci se osećaju neprijatno i uzdržano kada su u blizini sobe za ginekološki pregled. Porođajne sale nisu napravljene tako da se muškarci osećaju udobno. Oni obično ne znaju mnogo o ženskom reproduktivnom sistemu. Za njh je to nešto što se događa „tamo dole“. Zato se treba pripremiti i napraviti zajednički plan o brizi koju želite da vam muž pruži.
Izvor