Anketa

Da li biste vise voleli da je opstala SFRJ?

Da
Ne

SFRJ - Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija

• Odgovora: 10
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže web manijak

• 1 841
  • 31
  • Pol: Muško
  • Neka ostane licno
SFRJ - Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija
« poslato: 00:28:29, 13.Jul.2009. »
Da li biste vise voleli da je opstala bivsa SFRJ ili je bolje sto se raspala?
Koje su prednosti a koje mane bivse SFRJ osim bratstva i jedinstva?

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (skraćeno SFRJ) je bivša jugoslovenska država koja je postojala od kraja Drugog svetskog rata, sve dok se nije raspala tokom građanskog rata. Ona je bila socijalistička država koja je obuhvatala teritorije današnjih nezavisnih država Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Formirana je 1945. godine kao naslednica Kraljevine Jugoslavije pod imenom Demokratska Federativna Jugoslavija. 29. novembra 1945. godine menja ime u Federativna Narodna Republika Jugoslavija, dok je 1963. godine konačno promenila ime u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Glavni grad SFRJ bio je Beograd. SFRJ se graničila sa Italijom i Austrijom na severozapadu, Mađarskom i Rumunijom na severu, Bugarskom na istoku i Grčkom i Albanijom na jugu. Zapadni deo republike je izlazio na Jadransko more.

Za razliku od ostalih evropskih socijalističkih zemalja, SFRJ nikada nije bila članica Varšavskog ugovora, i održavala je bliske veze sa zapadnim vladama. SFRJ je bila osnivač i jedan od najvažnijih članova Pokreta nesvrstanih. SFRJ je bila zemlja "samoupravnog socijalizma", sa jednopartijskim delegatskim sistemom predstavljanja, planskom privredom i specifičnim sistemom tzv. radničkog samoupravljanja.

Demokratska Federativna Jugoslavija je rekonstituisana na konferenciji AVNOJa u Jajcu, (od 29. novembra do 4. decembra 1943.), dok su se pregovori sa Kraljevskom Vladom u izgnanstvu nastavili. 29. novembra 1945. Federativna Narodna Republika Jugoslavija je konstituisana kao socijalistička zemlja tokom prvog zasedanja skupštine u kojoj je Komunistička partija Jugoslavije bila većina, a koju su činili predratni poslanici i članovi AVNOJ-a.

Prvi predsednik posleratne Jugoslavije je bio Ivan Ribar, a predsednik Vlade je bio Josip Broz Tito. 1953. godine, Tito je postao predsednik, a 1974. godine je proglašen za doživotnog predsednika.

izvor: wikipedia

*

Van mreže Dorijana

• **
  • 533
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
  • Pol: Žensko
Odg: SFRJ - Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija
« Odgovor #1 poslato: 09:17:49, 13.Jul.2009. »
Licno, prvo nisam bila emotivno vezana za SFRJ, a onda kako je vreme prolazilo i ja valjda postajala mudrija, a i informisanija..sve sam vise misljenja da bi nam bilo neuporedivo bolje da je pera na vreme otisao u policiju...al' za prosutim mlekom se ne place, tako da tu smo, gde smo...
Prednosti i mane same SFRJ ne mogu da izvlacim, jer sam misljenja da sve sto aktuelno nije dobro je posledica ratova, pa nemam sa cim da pravim poredjenje.

Moj natal Oprez - aktivira se nakon 30-e poruke

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #2 poslato: 11:28:05, 13.Jul.2009. »
Samo u smislu da bi volela da je ostala tolerancija i ljubav medju narodima,bez podela po veri,naciji i slicno,mogucnost da se putuje svuda bez viza i standard koji smo imali pred raspad Jugoslavije,koji je bio kao u razvijenim evropskim zemljama.

*

Van mreže Nightmaster

• **
  • 437
  • 3
« Odgovor #3 poslato: 21:05:11, 21.Jul.2009. »
Hm, recimo da ni sam ne znam...
Bilo je i dobrih i losih strana, zivelo se bolje, standard je bio bolji...Ali danas se osecaju posledice tog doba, tako da nznam kuda bi vodila dalje takva vlast i drzava...
It's better to burn out, than to fade away...

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #4 poslato: 00:59:59, 28.Nov.2009. »
Moj tata dan danas zna da kaze "E tad se zivelo".. Mama prica kako smo od jedne tatine plate isli na more i jos im je ostalo da kupe novu ves masinu (i to ne bilo koja marka) i naravno svakodnevni troskovi..  I mislila sam, kad bi opet tako bilo..
E onda sam postala student i naucila da mi sad ovako zivimo zbog njihovog takvog zivljenja.. Onda sam jos skoro cula neke druge price koje su pricali stari ljudi i naravno promenila sam misljenje.. 
Mozda je ipak bolje sto se raspala..
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže Gagi

• *
  • 73
  • 0
  • probaj.da.me.ulovish. Samo Kulijana
« Odgovor #5 poslato: 05:29:49, 18.Jun.2010. »
podrzawam miss80 celosno ! ! !
ULICA.To.Je.To.ono.Sto.Znam.ono.Sto.smem.Drugo.Nista.ne.Razumem.

*

Van mreže plutonac

• 7 310
  • 77
  • mizantrop 100%
« Odgovor #6 poslato: 02:10:46, 10.Apr.2011. »
rodjen sam za vreme raspada SFRJ tako da nisam osetio te pogodnosti..u svakom slucaju i sa tim novcem nisam za totalitarnu vlast i strahovladu u kojoj neobrazovani vode drzavu,a intelektualci bivaju prognani i ubijani..
"Power is being told you're not loved and not being destroyed by it." Madonna

*

Van mreže faith

• **
  • 416
  • 21
« Odgovor #7 poslato: 00:54:40, 22.Feb.2013. »
Glasah da. Svidja mi se ta ideja o velikoj drzavi. Rodjena sam u 90tim tako da o SFRJ znam samo iz pricha.A inache se druzim sa ljudima iz susjednih zemalja i dozivljavam ih kao svoj narod bez obzira shto nas dijele granice. Mozda mi je to ostalo od nekog pretka ko zna.  (*o*)

*

Van mreže dvostruka djevica

• 848
  • 44
  • I reč je dodir.. ako znaš..
« Odgovor #8 poslato: 11:30:07, 18.Mar.2013. »
Nisam glasala i tada je bilo podjela naravno samo se ćutalo jer je tako moralo biti, taaako da.. sjećam se da smo početkom devedesetih kao tek prohodali klinci bacali pare sa terase, i to jedino lijepo sjećanje na taj period.

*

Van mreže medenica

• 3 854
  • Zahvaljeno: 8 puta
  • 47
« Odgovor #9 poslato: 11:38:44, 19.Mar.2013. »
Bilo je lepo tada zato mi sad ispastamo zbog toga.

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000