Kako spreciti letnje infekcije

  • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže miss80

  • *****
    Počasni član
  • 5 001
  • 3
  • Pol: Žensko
Kako spreciti letnje infekcije
« poslato: 10:05:09, 08.Jul.2009. »
Mokri  kupaći kostimi i peškiri pravi su rasadnici bakterija i virusa, ali i svlačionice i javni toaleti

na bazenima i plažama, kroz koje dnevno prođe veliki broj ljudi.

 

Leti je povećan broj infekcija urogenitalnog trakta jer mikroorganizmima koji ih uzrokuju naročito pogoduju toplota i vlaga.  Da biste izbegli ove neprijatne infekcije koje vrebaju u letnjem periodu, prvenstveno treba da povedete više računa o ličnoj higijeni. Tuširanje nakon bazena ili mora prva je linija odbrane od vaginalnih infekcija, napominje dr Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije, akušerstva i akupunkturologije i vlasnica ordinacije „Merida“ u Beogradu.
– Mokar kupaći kostim treba odmah da se promeni, jer je vlažna sredina idealna za razvoj mikroorganizama – upozorava doktorka Vasiljević. – Na plaži, betonu ili na ležaljkama uvek sedite na čistim i suvim  peškirima, jer su kupaći kostimi slaba barijera od bakterija i virusa

 
Hlor ne štiti dovoljno

Mikroorganizmi su, inače, normalni stanovnici vagine, čiju prirodnu floru, kako objašnjava naša sagovornica, čini oko 80 vrsta bakterija i nešto manje gljivica. Normalna kiselost vagine kreće se od 3,8 do 4,6 pH. Međutim, ako se štetni mikroorganizmi razmnože, remeti se njena kiselost i otvara se put bakterijskim, gljivičnim, pa i virusnim infekcijama.
Jedan od najčešćih uzročnika infekcija, gljivica kandida, živi i razmnožava se u vagini i debelom crevu. Kada se poremeti kiselost vagine, gljivice počinju naglo da se razmnožavaju i izazivaju razne tegobe.
– Sekret postaje beličast, brašnjast i pomalo tečan, a prate ga peckanje i svrab – navodi dr Vasiljević.
– Razmnožavanju kandide naročito pogoduju toplota i vlaga, pa je na bazenima, tuševima i na plaži povećan rizik od infekcije.

Ženama i devojkama koje su sklone bakterijskim infekcijama dr Slavica Vasiljević savetuje da povedu više računa o ličnoj higijeni kada se kupaju u bazenu. Ona upozorava da velike količine hlora koje se stavljaju u vodu da bi se sprečile zaraze, ponekad ne štite dovoljno.
– Broj posetilaca često premašuje kapacitet bazena, pa je teško da voda ostane bakteriološki ispravna – objašnjava. – Naravno, rizik od infekcija veći je kod osoba koje imaju oslabljen imunitet, pa lakše mogu da se zaraze ešerihijom koli, enterokokom, streptokokom ili stafilokokom

 
Hlamidija je i u peškiru

Razvoju infekcije doprinosi nošenje mokrih i uskih kupaćih kostima, naročito ako su izrađeni od sintetike ili drugog materijala koji „ne diše“.
– U letnjem periodu treba se čuvati i od bakterijskih infekcija koje izazivaju hlamidija, mikroplazma i ureaplazma, kao i od virusnih herpesa – upozorava dr Slavica Vasiljević.
– Iako se ove infekcije uglavnom prenose seksualnim putem, mogu da se dobiju i preko peškira, u kontaktu mikroba sa sluznicom vagine.
Na isti način možete da se zarazite virusom koji će izazvati kondilome, jer na peškiru može da se zadrži i do šest sati posle brisanja – upozorava naša sagovornica.
Kondilome izazivaju humani papiloma virusi i najčešće se prenose seksualnim kontaktom, a da biste se zaštitili od ovog virusa, po savetu dr Vasiljević, ne smete da koristite tuđe peškire, niti da u kupaćem kostimu ili kratkoj suknji sedite na stolicama na javim mestima.

Izvor:portal Zena
« Najnovija izmena:: 10:24:20, 08.Jul.2009. miss80 »


 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
12 Odgovora
92996 Pregleda
Najnovije: 02:38:51, 13.Avg.2011.
natasu83
0 Odgovora
795 Pregleda
Najnovije: 14:18:00, 23.Jun.2009.
maraja
0 Odgovora
902 Pregleda
Najnovije: 17:51:18, 27.Apr.2012.
Miloš Mi.