Anketa

Da li biste želeli online tumačenje dnevne tarot karte?

da
(82.4%)
ne
(7.4%)
neko drugo bacanje karata
(10.3%)

Tarot

 • Odgovora: 87
Stranice: 1 2 3 ... 9 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Tarot
« poslato: 00:39:57, 14.Jun.2009. »
*~Tarot karte i njihova magija~*

Istorija ovih karata ne može se dokazati pre XIV veka,kada se o njima po prvi put govori..
Češće no što je čovek sklon da veruje,događa se da oni koji su kroz veo svetih tajni ugledali Kralja nebeskog,nakon toga spadaju među one koji u kući Božijoj preuzimaju najskromnije dužnosti...
Na način koji sa od toga ne razlikuje puno i Tarot karte nalazimo na samim spoljnim vratima,sred onih odpadaka i komadića takozvanih okultnih veština..
Tarot otelovljava simbolički prikaz univerzalnih ideja,u kojima su skrivene sve složenosti i doslednosti ljudskog duha,te tako gledano one u sebi sadrže tajno učenje koje se nalazi, u svačijoj svesti,a čije istine samo malobrojni ostvaruju,jer običan čovek odbija da ih prizna..

Tarot, je špil od sedamdeset i osam karata. Postoje četiri boje, kao i u savremenim kartama za igranje, koje su iz njega nastale ali u Tarotu postoje četiri „Dvorske karte“ (dvorske karte:Kralj, Kraljica, Vitez,Paž)  Pored toga, postoje i dvadeset i dve karte koje se nazivaju Velika arkana-Aduti. Pored Velike arkane postoji i Mala arkana. Kada se od špila karata Tarota oduzme Velika arkana i po jedna, četvrta Dvorska karta, ostaju 52 karte koje se i danas upotrebljavaju u raznim igrama sa kartama. Aduti - 22 karte Velike arkane nemaju zajedničke simbole i svaka karta je karta za sebe. Mala arkana je podeljena u 4 grupe po 14 karta koje imaju zajednički simbol i boju. Četiri karte pripadaju „Dvorskim kartama“ - Kralj,Kraljica,Vitez i Paž, a ostalih 10 karata su numerološke karte poređane od broja 1 do 10. Male arkane, kao i naše savremene karte za igranje, imaju četiri simbola ili "boje" sa po deset brojčanih karata. Četiri znaka Tarota zovu se:

    * Špade (ital. Spade) - Mačevi
    * Kupe (ital. Coppe) - Pehari
    * Dinari (ital. Denari) - Dinari
    * Baštuni (ital. Bastoni) - Štapovi
to znači da su se pretopile u današnje
    * Pik ♠-----mačevi
    * Tref ♣---štapovi
    * Herc ♥---pehari
    * Karo ♦.--dinari

Tarot se služi jezikom simbola - jezikom nesvesnog koji nam, ukoliko mu pravilno pristupimo, može otvoriti skrivene odaje naše duše. Um koji se bavi tarotom razotkriva značenja koja često ne mogu biti jasno definisana u svetlu i svetu razuma. Tarot tako spaja čovekovu realnost s realnošću duha, povezujući različite nivoe stvarnosti i otvarajući nam vrata kroz koja ranije nismo mogli prolaziti.

Tarot karte koje će ovde biti prikazane je nacrtala i obojila umetnica Pamela Kolman Smit, pod nadzorom i upustvima Artura Edvarda Vejta i poznate su pod nazivom Vejtov špil Tarota..nikad ne reci nikad
 


*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #1 poslato: 01:26:36, 14.Jun.2009. »
*~Glavni Aduti i njihov unutrašnji simbolički karakter~*

~~~~Velika Arkana~~~~karta~ 0~LUDA~~~~
Laka koraka,kao da Zemlja i njene prepreke nemaju snage da ga zaustave,mladi čovek u raskošnom odelu stoji na rubu ponora,na najvišem vrhu sveta,gleda u plavu daljinu koja se pruža pred njim-i to više nebesko prostranstvo nego pejzaž pred sobom.Još uvek je nagovešten njegov energičan korak,ali trenutno stoji mirno,dok njegov pas skakuće naokolo.
Ponor koji se pod njim pruža ga ne plaši,izgleda gotovo kao da anđeli čekaju spremni da ga ponesu ako bi se dogodilo da skoči sa ruba.Lice mu zrači inteligencijom i sanjalačkim samopouzdanjem.
U jednoj ruci drži ružu,a u drugoj skupoceni štap,koji je prebacio preko desnog ramena i o koji je okačen čudnovato ukrašeni zavežljaj.On je princ drugoga sveta koji putuje kroz naš svet,kroz sjaj jutra i bistar,svež vazduh.
Sunce koje mu sija iza leđa zna odakle on dolazi,kuda ide,i koji će put nakon mnogo dana odabrati da bi se vratio.On je duh u potrazi za iskustvom.
U ovoj karti su sažeti mnogi simboli institucionalizovanih misterija,i to najjasije otklanja sve zabune koje su ovu kartu do sada pratile.
Ova karta simbolizuje putovanje u spoljni svet,stanje prve emanacije,milost,strpljenje i duhovnu ravnotežu.Njen prtljag je ispisan nerazumljivim znacima,što predstavlja simbol u duši memorisanih,mnogostrukih,podsvesnih sećanja.

  
« Najnovija izmena:: 00:02:30, 17.Jun.2009. jupiter u raku »
nikad ne reci nikad
 

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #2 poslato: 18:39:08, 14.Jun.2009. »
~~~~Velika Arkana~~~~karta~ I~MAG~~~~Mladalačka prilika u odori Maga,sa izgledom božanskog Apolona,osmehom samopouzdanja i blistavim očima.Iznad njegove glave nalazi se tajanstveni znak svetog Duha,znak života,nalik na beskrajnu traku koja ima oblik broja 8 u horizontalnom položaju.
Po sredini tela opasan je zmijom,koja očigledno guta sopstveni rep.Ovo je većini poznato kao drevni simbol večnosti,ali ovde se prvenstveno odnosi na večnost ispunjenja u duhu.
Desna ruka magova drži ka nebu uperenu palicu,dok njegova leva ruka pokazuje ka zemlji.Ovaj dvostruki znak poznat je na najvišim stupnjevima institucionalizovanih misterija,on prikazuje spuštanje milosti,vrline i svetlosti,koje se uzimaju iz viših i prenose na niže sfere.Smisao koji je u ovome sadržan sastoji se u posedovanju i razmeni sila i darova duha.
Na stolu koji stoji ispred maga leže simboli četiri Tarotove boje,koji simbolizuju prirodne elemente,a on te znakove koristi po svojoj volji.
Dole se nalaze ruže i ljiljani,preobraženi u baštensko cveće da bi pokazali oplemenjenost njegove čežnje koja stremi naviše.
Ova karta simbolizuje božanski poriv u čoveku,odraz Božiji,i volju da se njihovim sjedinjenjem postigne oslobođenje.Ona je takođe i alegorijski prikaz jedinstva individualnog postojanja na svim nivoima i postojanja sa najviše tačke gledišta,nepromenljivog prebivanja u stanju oslobođenja.
nikad ne reci nikad
 

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #3 poslato: 19:24:52, 14.Jun.2009. »
~~~~Velika Arkana~~~~karta~II~PRVOSVEŠTENICA~~~~Kraj nogu joj leži mesečev srp,na glavi nosi dijademu ukrašenu rogovima,sa kuglom u sredini,a na grudima joj je veliki solarni krst.Svitak u njenim rukama nosi natpis-Tora,što simbolizuje viši zakon,tajni zakon i drugo značenje reči.Da bi se nagovestilo da su neke stvari skrivene,a druge izrečene,svitak je delimično prekriven njenim plaštom.Ona sedi između belog i crnog stuba-sa oznakama B.i J.-mističnog hrama,(očigledan prikaz stubova Solomonovog hrama,koji su se zvali Boas i Jahin-Snaga i Stabilnost.Simbolizovali su presto i oltar-jedan nije mogao da potone,a drugi da sagori),a iza nje se nalazi zavesa hrama,koja je ukrašena palmama i narovima.Odora je laka i prozračna,njen plašt podseća na svetlost-blistavi sjaj.
Ona predstavlja tajnu crkvu,kuću Boga i čoveka,ona je duhovna nevesta i majka,kći i zvezda nebeskog rajskog vrta,ona je kraljica skrivenog svetla,ali sa tim svetlom sve živi.Ona je Mesec koji se hrani mlekom Velike majke,u izvesnom smislu ona i sama predstavlja Veliku majku-njen blistavi odraz.Ona je duhovna nevesta pravednog čoveka,kada ovaj čita zakon,ona je ta koja mu saopštava božansko značenje.
Ova karta je najviša i najsvetija u Velikoj Arkani.
nikad ne reci nikad
 

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #4 poslato: 21:27:30, 14.Jun.2009. »
~~~~Velika Arkana~~~~karta~III~CARICA~~~~Uzvišena prilika koja sedi,odevena u raskošnu odoru i kraljevskog izgleda,kao kći neba i zemlje.Njena dijadema se sastoji od 12 zvezda,koje formiraju grupu.Na štitu koji leži kraj nje prikazan je simbol Venere.Pred njom se nalazi polje žita koje zri,a iza nje vodopad.Na njenom skiptru uzdiže se kugla ovoga sveta.Ona je niži rajski vrt,zemaljski raj,sve što simbolizuje vidljiva kuća čovekova.Ona nije Carica Neba,ali nije ni Utočište grešnika,plodna majka hiljada.
Ona pre svega predstavlja sveobuhvatnu plodnost,Ova karta simbolizuje vrata ,odnosno vratnice,kroz koje se ulazi u ovaj život,kao u Venerin vrt.
Put naviše ,koji vodi u onostrano,isključiva je tajna prvosveštenice,koju ova prenosi samo odabranima.
nikad ne reci nikad
 

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #5 poslato: 21:55:31, 14.Jun.2009. »
~~~~Velika Arkana~~~~karta~IV~CAR~~~~Njegov skiptar ima oblik Krsta sa drškom,a u njegovoj levoj ruci nalazi se kugla.On je krunisani monarh-zapovednički,veličanstven na svome tronu,čiji se oslonci za ruke završavaju ovnovskim glavama.On je snaga koja ispunjava i ostvaruje,moć u ovom svetu,i ovde je opremljen svojim najvišim atributima,koji odgovaraju njegovoj suštini.On je moć začeća,kojoj odgovara Carica,i tako shvaćen on je onaj koji traži,koji hoće da ukloni veo Izidin.Ona ,međutim,ipak ostaje netaknuta devica.
Treba razumeti da ova karta i Carica ne predstavljaju tačan prikaz bračnog života,mada uključuju i to stanje.Oni takođe simbolizuju-naročito muška prilika-više kraljevstvo,koje zauzima presto intelekta.Time se više misli na vladanje mišlju,nego na vladanje životinjskim instiktom.Obe ličnosti su svaka na svoj način bogate čudnovatim iskustvom,ali njima se ne pokorava istina koja se prima iz jednog višeg sveta.Car se opisuje kao volja u utelovljenom obliku.,ali to je samo jedna od osobina koje ga prate.
nikad ne reci nikad
 


*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #6 poslato: 18:19:38, 15.Jun.2009. »
~~~~Velika Arkana~~~~karta~V~HIJEROFANT~~~~Nosi trostruku krunu i sedi između dva stuba,ali ovi ne odgovaraju stubovima hrama koji čuva Prvosveštenica.U levoj ruci drži skiptar koji se završava trostrukim krstom,dok desnom rukom pokazuje dobro poznati duhovni znak.On se naziva znakom tajnog učenja i predstavlja razliku između dela učenja koji se javlja u pojavnom obliku i onog dela koji je skriven.U vezi s tim treba uočiti da Prvosveštenica ne pravi nikakav gest.
Kraj njegovih nogu nalaze se dva ukrštena ključa,a dva sveštenika u svečanoj odori kleče pred njim.Obično se naziva Papom,ali to je samo jedna od funkcija sveobuhvatnijeg položaja koji on simbolizuje.On je vladajuća sila egzoterijske religije,kao što je Prvosveštenica prevashodno zaštitnica ezoterijske,povučene sile.Treba ga posmatrati kao ukupni zbir teologija u najvećem izrazu njihove strogosti.On međutim simbolizuje i sve pravedne i svete stvari koje uzimaju pojavni oblik.Kao takav je posrednik milosti,koja pripada svetu osnovnih zakona i poretka i treba je razlikovati od sveta prirode,on je taj koji pokazuje put spasenja za ljudski rod kao celinu.On je zakon i glava priznate hijerarhije,koja predstavlja odraz jednog drugog i većeg hijerarhijskog poretka.
nikad ne reci nikad
 

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #7 poslato: 18:55:55, 15.Jun.2009. »
~~~~Velika Arkana~~~~karta~VI~LJUBAVNICI~~~~Sunce sija u zenitu,ispod njega se nalazi jedna velika krilata prilika raširenih ruku,koja izliva svoj blagoslov.U prvom planu su dve ljudske prilike,muška i ženska,koje nepokrivene stoje jedna naspram druge,kao Adam i Eva koji po prvi put prebivaju u raju zemaljskog tela.Iza čoveka je drvo života koje nosi 12 plodova,a iza žene se nalazi drvo spoznaje dobra i zla,oko koga se obavila zmija.Ove prilike asociraju na mladost,devičanstvo,nedužnost i ljubav,pre prljanja grubom materijalnom požudom.
Ova karta predstavlja,sa svom jednostavnošću,ljudsku ljubav,ovde prikazanu kao deo puta istine i života.Na jednom vrlo visokom nivou posmatranja, ova karta predstavlja misteriju saveza Božijeg sa čovekom i sveti dan nedelje i odmora.
Kada je reč o ženi,treba napomenuti da ona predstavlja prijemčivost za čulni život,koja u sebi nosi ideju ljudskog pada,ali ipak je pre delovanje tajnog zakona promisli,nego voljna i svesna zavodnica,Kroz njen pogrešan korak,koji joj se prebacuje,čovek će,naime,na posletku vaskrsnuti,a samo kroz nju on može sebe da učini savršenim.
nikad ne reci nikad
 

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #8 poslato: 19:23:42, 15.Jun.2009. »
~~~~Velika Arkana~~~~karta~VII~KOLA~~~~Uspravna prilika koja podseća na kneza što nosi isukani mač.Predpostavlja se da se na ramenima ovog pobedničkog junaka nalaze Urim i Tumim...pod njegovim vođstvom ropstvo biva porobljeno,on je onaj koji prevazilazi sve nivoe-na nivou razuma,u nauci,u napretku i u određenim inicijacijskim proverama.Na slici je prikazano da kola vuku dve sfinge.Od svih drugih stvari on predstavlja trijumf na nivou razuma.
U ovom kontekstu treba razumeti da je pitanje sfinge povezano sa misterijama prirode,a ne sa svetom milosti,na koji vozač kola ne bi mogao da da nikakav odgovor,da nivoi koje je on prevazišao pripadaju spoljnom pojavnom svetu,a ne mogu se naći u njemu samom,da oslobođenje koje postiže još uvek može da mu ostavi okove umnog razumevanja,da se inicijacijske provere,koje je pobednički prošao,nalaze na čulno spoznatljivom,odnosno razumskom nivou.Ako bi stigao do stubova hrama među kojima na svome prestolu sedi Prvosveštenica,on ne bi mogao da otvori svitak na kome piše Tora,niti je moguće da odgovori na njena pitanja.On nije simbol naslednog kraljevstva,niti sveštenstva.
nikad ne reci nikad
 

*

Van mreže jupiter u raku

 • **
 • 285
 • 1
 • Pol: Žensko
 • volim Paris
Odg: Tarot
« Odgovor #9 poslato: 21:24:59, 15.Jun.2009. »
~~~~Velika Arkana~~~~karta~VIII~SNAGA~~~~Žena iznad čije glave lebdi isti simbol života kakav nam je poznat sa karte Mag,a koja zatvara čeljusti lava.Ovaj likovni prikaz se samo u jednom razlikuje od uobičajenih predstava da je njena blagotvorna snaga već sputala lava,što se prikazuje cvetnim lancem na kome ga ona vodi.U jednom od svojih najuzvišenijih pojavnih oblika,snaga je skopčana sa božanskom misterijom ujedinjena.Podrazumeva se da vrlina u njenoj simbolici deluje i prožima sve nivoe.Ona je povezana sa nenarušivom nedužnošću,kao i sa snagom koja je imanentna kontemplaciji.
Ova viša značenja predstavljaju,međutim stvar zaključivanja i naslućivanja,površno gledano ona se ne mogu lako razumeti.Cvetni venac predstavlja aluziju iz pozadine na ovaj viši smisaoni sadržaj,između ostalog,on predstavlja i blag jaram i lako breme Božijeg zakona koji je primljen u dubini srca,Ova karta nema nikakve veze sa samopouzdanjem u uobičajenom smislu.Ona predstavlja pouzdanje onoga čija snaga počiva u Bogu,u kome je našao svoje utočište.
Sa jednog određenog stanovišta,lav simbolizuje strasti,dok ona koja je nazvana snagom predstavlja višu prirodu u svojoj oslobađajućoj funkciji.Ona hoda nad gujama i akrepima,a lavove i zmajeve je pogazila nogama.
nikad ne reci nikad
 


Stranice: 1 2 3 ... 9 »

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
20 Odgovora
26769 Pregleda
Najnovije: 23:15:02, 17.Mar.2011.
mmarinela883