Najlonke

• Odgovora: 11
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
  • Pol: Žensko
Najlonke
« poslato: 09:28:12, 26.Maj.2009. »
Da li nosite najlonke?

Najlonke, koje slave 50. rođendan, možda su izgubile kultni status koje su imale s početka pedesetih, kada su bile najčešći predmet ženske žudnje, ali su i danas najsenzualniji modni dodatak. Prije nekoliko desetina godina damama je bilo nezamislivo da izađu iz kuće bez para najlonki, a samo rijetke žene su sebi dozvoljavale takvu modnu drskost da izađu bez čarapa.

Krajem 30-ih godina pojavio se najrevolucionarniji materijal - najlon, koji je do kraja Drugog svjetskog rata izazvao pravu revoluciju. O razmjerama „najlonske popularnosti” najbolje svjedoči činjenica da je jednog popodneva 1945. u njujorškoj robnoj kući „Mejsiz” za samo šest sati prodata cijela tek pristigla zaliha najlonki od ukupno 50.000 pari!

Iako su ih žene obožavale, proizvođači su bili prilično nezadovoljni finalnim proizvodom, koji su pokušavali da usavrše. Najveći problem bio je nedostatak rastezljivosti zbog kojeg su se čarape ružno gužvale, a ženama je bilo teško da pronađu odgovarajuću veličinu. Zato je u historiji najlonki toliko i važna 1959, kada je izmišljena likra, koja je postala „sastojak” čarapa.

One su tada napokon počele savršeno da prianjaju, a riješen je i problem veličina, s obzirom na to da je jedan broj pristajao brojnim ženama. Seksi dodatak uskoro je postao nezamjenjiv dio kolekcija dizajnerskih imena kao što su bili Cristobal Balenciaga ili Mary Quant. Danas su ih zamjenili kreatori poput Kenzo-a, Zac Posen-a ili Valentina, koji su posljednjih godina pod okriljem masovnog proizvođača „Wolford-a” lansirali neke od najluksuznijih linija najlonki, a rado ih nose i zvijezde poput Madonne, Britney Spears…

Romantika kriva za najlonke

Jednu od najvažnijih etapa u nastanku čarapa kakve danas poznajemo označio je izum mašine za njihovo tkanje, koji je 1589. „potpisao” William Lee. Britanac nije bio ni svjestan razmjera svoje inovacije koja je nastala iz prilično romantičnih pobuda. Vilijam se zaljubio u mladu sugrađanku koja nije pristajala na sastanak s njim pod izgovorom da nema vremena jer mora da plete čarape. Romantični William kasnije je pokušao da pronađe „sponzora” za masovniju proizvodnju svog patenta, pa se obratio tada najpoznatijoj obožavateljki svilenih čarapa, kraljici Elizabeti. Najmoćnija Britanka tada nije imala sluha za njegov suviše moderan izum. Ambiciozniji razvoj njegovog patenta uslijedio je tek u 18. vijeku, kada je mašinska proizvodnja čarapa stigla i u Ameriku, gde je unaprijeđena.

(cafe.ba)

*

Van mreže Šmišonja

Počasni član
  • 2 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 19
  • I don't follow footsteps I leave my own footprints
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
Odg: Najlonke
« Odgovor #1 poslato: 11:42:59, 26.Maj.2009. »
Obavezno ~ čak i leti ako je kraća suknjica u "opciji"  ;)
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
« Odgovor #2 poslato: 11:53:26, 26.Maj.2009. »
Ja ih baš nešto i ne volem.Uvek me je živciralo ako obučem usku haljinu(zimi) i usput moram i najlonke,a ureže se u struk i vidi se. A tek strah da cu zakačiti i pocepati, pa opcije još jedne za svaki slučaj.Sva sreca...sad su smislili i plitke najlonke ovakve onakve,pa kad se mora :D

*

Van mreže Šmišonja

Počasni član
  • 2 697
  • Zahvaljeno: 7 puta
  • 19
  • I don't follow footsteps I leave my own footprints
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
« Odgovor #3 poslato: 12:33:03, 26.Maj.2009. »
Meni se dopadaju jer nekako mi deluju "elegantno"... a primetila sam i da mi sporije rastu dlake na nogama kada ih češće nosim... ne znam razlog, ali je potvrdjeno... barem kod mene  :D
A strah od cepanja ~ ih ~ pa ja bar dva para "rezerve" imam u tašni zbog toga  ;D
« Najnovija izmena:: 12:36:54, 26.Maj.2009. Šmišonja »
Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #4 poslato: 22:32:55, 27.Maj.2009. »
Ne volim te carape nikako,ali bas nikako.Obucem ih zbog haljine ali i tada biram one samolepljive...Zimi kad je -10 ili jos hladnije obucem neke deblje grilonke ali samo tada :p

*

Van mreže jupiter u raku

• **
  • 285
  • 1
  • volim Paris
« Odgovor #5 poslato: 18:20:29, 01.Jun.2009. »
nosim najlonke i to sa halterima..po savetu i želji prijatelja....

tako su dobre sa šanel suknjama....i štiklicama i obavezno zlatan lanac oko gležnjeva.. ;)
nikad ne reci nikad

*

Van mreže Little_dress

• **
  • 326
  • 1
« Odgovor #6 poslato: 18:36:51, 02.Jun.2009. »
Da, nosim.
Najvise volim mrezaste sa sitnom mrezicom.
Moja Natalna karta
 ...Sanovnik s jasnim slovima lako je to sa snovima nevolje krenu onda kad tumačim stvarnost...

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #7 poslato: 12:09:50, 09.Nov.2009. »
jooooj... nikako ih ne volim.. A hulahopke same po sebi nosi samo zimi i to kad je debeo minus.. Cak i suknje retkko nosim..
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #8 poslato: 18:20:44, 09.Nov.2009. »
Sada su apsolutno u trendu,ima ih lepih dezena,cvetni narocito,u crnoj sexy varijanti ili onih za svaki dan,u svim bojama...mozda ih budem i malo vise nosila...

*

Van mreže crvena

Počasni član
  • 3 277
  • 7
« Odgovor #9 poslato: 18:30:06, 09.Nov.2009. »
Ne mogu da verujem.. Upravo se me svojim kratkim postom zainteresovala za nosenje hulahopki i suknja :D
...Ako zelis da ti se ostvare snovi, ne smes dugo spavati...

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000