Posao kopirajtera (copywriting)

• Odgovora: 10
Stranice: 1 2 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Avantura

• **
  • 396
  • 3
  • Pol: Žensko
  • SuperLady
Posao kopirajtera (copywriting)
« poslato: 20:34:50, 16.Maj.2009. »
http://en.wikipedia.org/wiki/Copywriting

Čini mi se da ovo zanimanje još nije toliko popularno u zemlji Srbiji, mnogi nisu ni čuli za njega. Meni deluje privlačno. Čak poznajem nekoliko osoba sa izrazitim darom za pisanje, pa mi deluje kao zgodan način da se taj talenat unovči. Pretpostavljam da ih zapošljavaju marketinške agencije.
Najviše me interesuje iskustvo nekoga ko je radio ili radi taj posao, kao i koje kvalifikacije su potrebne (da li je neophodan završen fakultet i koji, da li se traži iskustvo na sličnim poslovima i kojim...)?? Sve informacije su dobrodošle.

Odg: Posao kopirajtera (copywriting)
« Odgovor #1 poslato: 14:29:57, 18.Maj.2009. »

probaj sa ovim i videces sta ko nudi  (mah:mah)

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #2 poslato: 17:16:19, 23.Maj.2009. »
Pre bih rekao da ne postoji u Srbiji nego da nije popularno ;)

*

Van mreže ruza

• *
  • 68
  • 0
« Odgovor #3 poslato: 15:08:08, 20.Avg.2009. »

U Srbiji još dovoljno neobrađeno zanimanje, a veoma aktuelno je "copywriter". Marko Vulinović, senior kopirajter u firmi "Sinerdži Leo Barnet", otkriva koliko je ovo praktično zanimanje, baveći se osam godina.
- Kopirajter je osoba koja osmišljava imidž jednog brenda, kao i njegovu komunikacionu nadogradnju, sve zarad bolje prepoznatljivosti brenda kod svakodnevnih potrošača. Pored navedenog, kopirajter osmišljava scenarija za reklame, slogane, reklamne kampanje... - objašnjava Vulinović.
Za razliku od ostalih zanimanja koja se susreću u oblasti marketinga, kopirajter čini deo kreativnog tima jedne agencije i ne susreće se sa brojkama koliko njegove kolege koje se bave menadžerskim poslom. Kod nas ne postoji škola za kopirajtere, ali to i jeste razlog zašto je jako mali broj ljudi upoznat sa ovim zanimanjem.

- Cilj je da se oko svakog brenda napravi određena priča koja ima svoje emotivne atribute, i koja može uspešno da evoluira s obzirom da se tržišta svakodnevno menjaju. Lično mislim da je za ovaj posao najbitnija opšta kultura - ukazuje Marko Vulinović. On dodaje da se neprestano informiše o novostima iz oblasti dizajna, modernih tehnologija, svetskih trendova, filmova, muzike. Svaka informacija kasnije može da pomogne kako bi učinili vaš posao produktivnijim. I u mnogo čemu mu je ovaj posao pomogao i rado priča o ovom futurističkom zanimanju.
- Zajedno sa svojim velikim prijateljem, muzičkim producentom Vladimirom Preradovićem, u više navrata imao sam prilike da iskoristim svoje znanje radeći na muzici za reklamne spotove. Poznavanje određenih brendova pomaže da atmosfera koju treba da dočarate zvukom bude autentična i originalna. Nova zanimanja dolaze i da bi išli u korak sa vremenom, potrebno je da se informišemo, kako bi postali deo toga, iako već jesmo.

Iako smo navikli da nam reči menadžer, pi-ar, marketing, sekretarica... zvuče isto, grdno se varamo, jer i te kako se razlikuju po načinu obavljanja poslova. Konkurenciju će im uskoro praviti tzv. kopirajter, konceptualista koji će u svojim rukama držati konce ideja za razne oblasti.

Izvor
Život ima onaj smisao koji mu mi damo.
Jovan Dučić, srpski pesnik

*

Van mreže miss80

Počasni član
  • 5 001
  • 3
« Odgovor #4 poslato: 14:24:55, 21.Avg.2009. »
Jako zanimljivo...A da li se zna postoji li eventualno neki kurs ili usavrsavanje za ovaj posao za osobe koje su zavrsile menadzment ili sl. a hoce da se bave ovim poslom?

« Odgovor #5 poslato: 22:54:43, 23.Avg.2009. »
ne verujem da to imas u srbiji (*o*)

*

Van mreže veljozeka

• *
  • 2
  • 0
« Odgovor #6 poslato: 14:14:37, 07.Jun.2012. »
Zeleo bih opet da pokrenem temu o copywritingu (*o*)

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
« Odgovor #7 poslato: 22:25:27, 10.Jun.2012. »
Nema razloga da se otvara nova tema,mozete u ovoj da postavite pitanje  ;)

*

Van mreže veljozeka

• *
  • 2
  • 0
« Odgovor #8 poslato: 14:47:58, 11.Jun.2012. »
    Zavrsio sam edukaciju u poslovima marketinga,a jedna grana koju smo dugo izucavali se zove copywriting,pa se interesujem kako mogu da se zaposlim kao copywriter?
A bilo bi mi veoma drago kad bi neko na ovom forumu napravio neki konkurs u pasanju pa da konkurusem ili nesto slicno. :D

*

Van mreže zaza

• **
  • 143
  • 2
« Odgovor #9 poslato: 08:36:19, 31.Avg.2012. »
Gde se moze konkurisati kao kopirajter, ima ili neko korisne informacije da pruzi :)

Stranice: 1 2 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000