Anketa

Da li kupujete med u prodavnicama?

Da.
Ne.
Nabavljam ga na drugi nacin.

Vestacki med

• Odgovora: 20
Stranice: 1 2 3 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
  • Pol: Muško
  • Carpe diem (iskoristi dan)
    • Facebook
Vestacki med
« poslato: 12:48:21, 01.Maj.2009. »

Vestacki med

U uzorcima meda s proizvodnih linija i u trgovinama pronađene su povećane količine saharoze i HMF-a (hidrometilfurfurola, hemijskog jedinjenja koje, kako navode stručnjaci, u dozvoljenim količinama u namirnicama nije opasno, ali pretpostavlja se da prekomerna upotreba može biti štetna po ljudsko zdravlje) što, kako tvrde u inspekciji, ukazuje da je reč o veštačkom medu.
Kontrolisani su proizvodni pogoni firmi "Domaći med" iz Torde, "Aza" iz Novog Sada, "Hani med" iz Smedereva "Irikom", "Maja promet" i "Meplis med" iz Beograda. Analize su rađene u Naučnom institutu za veterinarstvo iz Novog Sada.

"U fabrici u Tordi inspekcija je kontrolisala livadski, šumski i bagremov med i hemijske analize su pokazale višestruko povećane vrednosti HMF-a i saharoze.

Med drugih proizvođača, i to šumski "Med Honey" DOO iz Smedereva, cvetni med "Irikoma" iz Beograda, lipov med "Aza" DOO iz Novog Sada, imao je takođe povišene vrednosti HMF-a i povučen je iz prodaje. U prirodnom medu je inače dozvoljeno maksimalnih 40 miligrama HMF-a po kilogramu.
Ove firme našle su se na udaru inspekcije po prijavi Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), koja već dugo upozorava da se na tržištu prodaju falsifikati meda.

Izvor: Mondo

*

Van mreže capri

• *
  • 99
  • 0
  • Pol: Žensko
Odg: Vestacki med
« Odgovor #1 poslato: 12:54:42, 02.Maj.2009. »
 Med treba po mom mišljenju kupovati isključivo kod ljudi koji se bave pčelarstvom amaterski(tako da kažem)
Moji roditelji imaju pčele,nekih 50-ak košnica i ja nikad ne kupujem med u trgovinama.Med je pčelinji proizvod a ne ljudski pa prema tome hoće li ga i koliko biti zavisi mnogo od vremenskih (klimatskih) prilika u vrijeme cvjetanja,od stanja pčelinjih društava  i naravno i ljudske brige o njima(najviše oko toga kako ih uzimiti tj.treba im ostaviti dosta meda kojim se one hrane tokom zime) E sad ko voli pare i sve posmatra komercijalnim očima dodaje im šećer i još štošta.Med nije dobro zagrijavati a ipak je svaki med u trgovinama u tečnom stanju što se postiže naglim zagrijavanjem( do 65 stepeni Celzijusa kroz 15 min pa odmah potom naglo hladjenje i do - 45 kroz 15 minuta)Kristalizacija meda(ušećereni med) je prirodan proces a ovo sa naglo zagrij ,naglo ohladi je caka koja mijenja hemijski proces u smislu izostanka kristalizacije.U nekim zapadnim zemljama naprotiv traži se samo taj ušećereni med jer se smatra da je jedino on zdrav.Ukoliko želite provjeriti dali je med PRAVI(nema šećera i slič.) kad kašikom zahvatite med i pustite da "curi" sa kašike nit se NE SMIJE prekidati tj ne smije da ide kap po kap već neprekidna nit do samoga kraja.Nadam se da sam malo pomogla svima onima koji žele biti sigurni da će kupiti pravi med kojeg su proizvele pčele

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
« Odgovor #2 poslato: 13:01:56, 02.Maj.2009. »
koliko je kod tebe tegla meda? :D

voleo bih da imam prirodan med ali prinudjen sam da ga kupujem u prodavnicama (*o*)

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
    • Facebook
« Odgovor #3 poslato: 16:35:25, 02.Maj.2009. »
Med treba po mom mišljenju kupovati isključivo kod ljudi koji se bave pčelarstvom amaterski(tako da kažem)

Naravno samo sta ce oni kao npr decko u usponu?

*

Van mreže capri

• *
  • 99
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 17:58:08, 02.Maj.2009. »
koliko je kod tebe tegla meda? :D

voleo bih da imam prirodan med ali prinudjen sam da ga kupujem u prodavnicama (*o*)
9 konvertibilnih maraka,ja sam iz Republike Srpske ili četiri i po jevreja

Naravno samo sta ce oni kao npr decko u usponu?

Pa ne bih da se reklamiram,ali moje prisustvo na forumu očigledno je višestruko korisna stvar.
Skromna jesam,možeš to slobodno prokomentarisati......No šalu na stranu uvijek se mogu naći ljudi koji se bave pčelarstvom i kojima pčele proizvode med a ne oni.

Pa ne bih da se reklamiram,ali moje prisustvo na forumu očigledno je višestruko korisna stvar.
Skromna jesam,možeš to slobodno prokomentarisati......No šalu na stranu uvijek se mogu naći ljudi koji se bave pčelarstvom i kojima pčele proizvode med a ne oni.
« Najnovija izmena:: 10:36:18, 03.Maj.2009. Maestro »

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
    • Facebook
« Odgovor #5 poslato: 10:40:12, 03.Maj.2009. »
Pitanje je i kvaliteta a ne samo ljudi koji se bave pcelarstvom, sto ipak ne znaci da ne moze da se nadje pravi prirodan med :)

*

Van mreže capri

• *
  • 99
  • 0
« Odgovor #6 poslato: 15:34:10, 03.Maj.2009. »
Pitanje je i kvaliteta a ne samo ljudi koji se bave pcelarstvom, sto ipak ne znaci da ne moze da se nadje pravi prirodan med :)
Ok ,slažem se ima tu malo i do "ispaše" za pčele ali uglavnom je to ok.Prirodno je prirodno!

*

Van mreže Maestro

• 3 386
  • 27
    • Facebook
« Odgovor #7 poslato: 16:46:32, 03.Maj.2009. »
U sustini nisam cuo za nekog ko ima nekoliko kosnica a pravi vestacki med ???
I kada su u pitanju takve stvari covek bi pre kupio od nekog kog zna nekog ovako (*o*)

*

Van mreže decko u usponu

• 687
  • 1
« Odgovor #8 poslato: 16:25:38, 05.Maj.2009. »
ajde javljam se ako se odlucim za tvoj med :D

*

Van mreže Nale 83

Počasni član
  • 8 252
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 15
« Odgovor #9 poslato: 19:58:41, 05.Maj.2009. »
9 konvertibilnih maraka,ja sam iz Republike Srpske ili četiri i po jevreja

:o Samo?!
Ehh da si mi blize! Ovde, bre teglica meda oko 7,5 eura!

Stranice: 1 2 3 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000