Aspekti Merkura

• Odgovora: 23
Stranice: 1 2 3 »

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • Zahvaljeno: 28 puta
  • 167
  • Pol: Muško
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
Aspekti Merkura
« poslato: 22:18:31, 23.Apr.2009. »
Aspekti Merkura deluju na mentalne sposobnosti (ucenje, razmisljanje, pricanje...)
Konjukcija naglasava mentalno
Trigon i sekstil daju lakocu mentalnog izrazavanja.
Kvadrat stvara teskocu i napetost
Opozicija stvara odsustvo svesti ili stavlja akcenat na mentalnu svest
Inkonjukcija daje neophodnost mentalnog prilagodjavanja

Autori: Marion Marc i Dzoan M.

*

Van mreže zelena dolina

• *
  • 67
  • 0
  • Pol: Žensko
Odg: Aspekti Merkura
« Odgovor #1 poslato: 12:21:28, 24.Apr.2009. »
nesto su mi ove teme zapostavljene, evo ja se javljam kao vlasnik ME120SA (doduse 8 stepeni) ali ipak je trigon :)
kazu za taj aspekt: Harmonični: rezerviran govor, ozbiljnost, ozbiljan stav i analitičnost. Organizacijski talent, administrativne sposobnosti, ustrajnost, praktičnost.
a ja dodajem da imam sve sem rezervisanog govora :)
nemam taktiku, naprotiv, i to me kosta :)
a nisam ni ustrajna, 100 cuda sam zapocinjala i nisam privela kraju :(
a vrlo cesto nemam ni ozbiljan stav...
Ovo sam sve stavila da bi i drugi koji pocinju da proucavaju svoju natalnu (valjda se od toga pocinje :) ) ne bi pravili greske jer su aspekti objasnjeni uopsteno... i uglavnom se ne mogu tumaciti tako sto se procita u knjizi i primeni na sopstveni natal.  (mah:mah)

MERKUR odredjuje nacin na kojim razmisljamo,dobio je naziv po rimskom Bogu Merkuru,koji je rijecima mogao sve.

Obrt: oko 1 godine
     Princip: neutralan
     Domicil: Blizanci-Devica,sto znaci da ju u suprotnim znacima u izognu:Strijelcu i Ribama
     Egzaltacija: 13 st Device,a pad 13 st.Riba

Interesantno je da osobe koje imaju Merkur u Strijelcu ili u devetoj kuci,mnogo vise imaju uspjeha u ucenju u inostranstvu,jer se tada njihov um aktivira.

Merkur u odnosu na Sunce moze imati samo konjukciju evo i objasnjenje (knjisko) za ovaj aspekt:

U konjunkciji sa Suncem pod uslovom da nije oštećen sjajem, egoističnim stavom, odnosno nosi kazimi, on može postati slavan po svojim rečima. Kroz njega će govoriti Helije, bog Sunca. To je i slika oca sa sinom, među kojima postoji bliskost i očigledna sličnost. Budući da je Merkur vanbračan, on će to opisivati i vanbračnu decu u stvarnom svetu za šta je jedna od najčeščih slika Merkur u Vodoliji. Merkur je imao i polubrata Apolona sa kojim se lepo slagao, što je opet slika konjunkcije Merkura i Sunca, koja opisuje polubrata po ocu sa kojim postoji bliskost.

« Najnovija izmena:: 12:34:42, 24.Apr.2009. zelena dolina »
...jer na svetu postoji bezbroj ljudi cija je jedina snaga tudja slabost.. G.Milekic
Natalna karta

*

Van mreže lilka

Počasni član
  • 1 314
  • Zahvaljeno: 2 puta
  • 4
Odg: Aspekti Merkura-Imširagić
« Odgovor #2 poslato: 01:05:36, 01.Nov.2009. »
Merkur

Ukoliko je S dobro postavljen, dok svi drugi elementi vezani za 3. kuću govore suprotno – onda zaključujemo da će S više opisivati nekog drugog nego samu osobu. Tako će se ovde primarno opisati dete osobe i sve u simbolici kuće kojom S vlada. Merkur je nešto jasno određeno i uvek mu tako treba pristupiti. Ako T opisuje usta, onda je S simbol olovke za usta i oivičenih usana. On je psihološka odrednica i svakako da bi u ovom slučaju jasno oivičene usne bile i simbol emancipovanosti žene. Nadalje, gde god se S nalazi, tu je i ime neko ili broj. Aspekt ili sve drugo će pored ostalog reći i ime, ali i broj, koji je zbog nečega bitan za vas. Merkur je knjiga i knjižara. Znak C opisuju knjižaru sa knjigama, dok F opisuje knjižaru sa kancelarijskom i školskom opremom.

Aspekti Merkura

Merkur i Sunce mogu graditi samo konjunkciju od svih aspekata, a tada opisuju da je inteligencija nasleđena od oca, koji je intelektualac, a ponekad i pisac. Ovi ljudi mogu dostići slavu kroz svoje reči. Ukoliko je S spaljen to ne umanjuje intelekt, ali osobu čini egoističnom i hvalisavom, sa nemogućnošću da ode intelektualno duboko. Dobro za javnost, politiku i pozorište.

Merkur i Mesec u dobrom aspektu govore da osoba može da izrazi ono što oseća, bilo usmeno ili pismeno. Govori i o dobrom odnosu sa majkom, pa treba poslušati majčin savet. Osoba dobro vozi i ima osećaj za vožnju. Česte selidbe na bolje, dok bi loš aspekt govorio o nemilim selidbama, nedostatku stambenog prostora ili pregrađivanju stanova. Teško se izražava ono što se oseća, teško za vožnju i odnos sa majkom. Česta zaboravnost i previše misli u glavi. Stalno gubljenje stvari u stanu. Položaj S će otkriti u kom delu stana se nalazi zatureni predmet. Kada je S u E, stvar je u dnevnoj sobi ili pored kamina, u J bi opisao podrum itd.

Merkur u aspektu sa Venerom daje lepo vaspitanje, smisao za umetnost, šarm, lepe i nežne ruke. Ovaj aspekt opisuje i male brze automobile – kupe tipa. Odličan aspekt za umetnike, pevače i sve ono što se radi rukama. Lep rukopis. Vezanost za sestru.

Merkur u dobrom aspektu sa Marsom daje spretnost i veštinu ruku, a kako je U sport, to bi dalo interes za stoni tenis i sve sportove sa malim lopticama. Ovaj aspekt govori da se osoba sjajno snalazi pri velikim brzinama u saobraćaju. Što brže i oštrije vozi, to je sigurnija. Rad sa bratom. Loš aspekt S i U donosi impulsivne odluke i greške. Opasnosti u saobraćaju zbog prevelike brzine, sukob sa braćom. Česte povrede.

Merkur i Jupiter u dobrom aspektu imaju veliki putnici, filozofi i mislioci. U inostranstvu se uči i piše, a ukoliko je natus ovde, onda može biti profesor ili slično. U lošem aspektu govori o odlaganjima putovanja i problemima tamo. Opasnost da osoba bude pokradena. Novac ili novčanik se čuva samo ako je u simbolici znaka u kome se nalazi V, pa ako je to u B, onda novčanik treba nositi u tašni, ako je u E, onda uz sebe, može u unutrašnjem džepu od kaputa (blizu srca...). Osoba biva odbijena ako traži novac.

Merkur u aspektu sa Saturnom daje smisao za istoriju i antiku i sklonost ka sakupljanju. Loš aspekt donosi brige i strahove, teške misli i konzervativnost. Loš glas ili negativan odgovor. Ovo su i stari automobili, kao i automobili koji se redovno kvare, dok će u harmoničnom aspektu ovo dati automobil koji je popravljen i koji, kao takav, dugo traje, naročito ukoliko su dispozitori povoljno postavljeni.

Merkur u dobrom aspektu sa Uranom je aspekt genija i proroka. Ovde su prisutne nove ideje i sklonost brzom razmišljanju i razumevanju simbola, pa je ovo odličan aspekt za astrologa. U opasnoj saobraćajnoj situaciji ova osoba donese pravu odluku i izbegne povrede. Ovaj aspekt opisuje bliske prijatelje. Loš aspekt govori o stresu i nervozi. Pogrešna odluka sa posledicama. Opasnosti u saobraćaju i loše reakcije. Problemi i svađe sa prijateljima. Česte promene prijatelja.

Merkur u dobrom aspektu sa Neptunom je dobar aspekt za šahiste. Pored toga, daje interes za poeziju i naglašenu maštu.Odnos između S i Y je čest kod astrologa, bez obzira da li je dobar ili loš. Putovanja morima i ronjenje. U lošem aspektu ove dve planete izvesne su obmane i psihološki problemi, što ne mora govoriti da sama osoba laže, već da, ako i drugi elementi to potvrde, ona biva obmanuta. Zablude su vezane za kuće u kojima se planete nalaze. Vanbračna deca su moguća sa ovim aspektom, naročito ako je to vezano za 5. kuću.

Dobar aspekt Merkura i Plutona označava da osoba veoma dobro procenjuje situaciju, kao i da se odlično snalazi u opasnostima. To je sjajan aspekt za psihoanalizu i detektivski posao. Loš aspekt govori da čovek greši u opasnoj situaciji, a nekada ukazuje i na loše namere osobe, što naravno moraju potvrditi ostali elementi
« Najnovija izmena:: 00:27:04, 02.Nov.2009. lilka »

*

Van mreže zelena dolina

• *
  • 67
  • 0
« Odgovor #3 poslato: 14:08:24, 09.Nov.2009. »
odlican tekst lilka
hvala !
...jer na svetu postoji bezbroj ljudi cija je jedina snaga tudja slabost.. G.Milekic
Natalna karta

*

Van mreže Medjik

• *
  • 19
  • 0
« Odgovor #4 poslato: 08:16:42, 17.Nov.2009. »
Meni je merkur u konj. sa suncem i mesecom u 4.kući-T kvadrat.Otac mi nije imao visoko obrazovanje,sa majkom nisam nikada bila previše bliska(više sa ocem).Seljakanja su i dan danas prisutna.Pismeno izražavanje mi je išlo izvrsno(iako se sada to ne može reći),profesori su mi uvek govorili da je za mene idealno zanimanje pravnik jer sam uvek bila(i sada sam) oštra i brza na jeziku.Gurali su me u politiku ali sam odustala jer je otac imao jak uticaj na mene da ne pristajem na nešto s čim se ne slažem.Sa plutonom koji je u konj sa uranom imam kvadrat i moram priznati da se izvrsno snalazim u opasnim situacijama od kad znam za sebe. (*o*).Sekstl sa saturnom i kvadrat sa jupiterom.Trenutačno sam u "komi".......

*

Van mreže plutonac

• 7 310
  • 77
  • mizantrop 100%
« Odgovor #5 poslato: 01:48:50, 10.Apr.2011. »
Opozicija stvara odsustvo svesti ili stavlja akcenat na mentalnu svest.
sta ovo znaci? kako znati da li je odsustvo ili akcena na svest...? ja imam me180sa i me180ne..mislim da mi saturn stavlja akcenat,a neptun me uspavljuje,pomracuje mi svest..da li je odg na moje pitanje upravo to da zavisi od prirode planete? mislim da sam upravo shvatio  ;D
"Power is being told you're not loved and not being destroyed by it." Madonna

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #6 poslato: 11:58:58, 10.Apr.2011. »
Ne znam na sta su oni tacno mislili jer je to iz njihove knjige. U sustini bez svih cinjenica ne mozemo da donesemo zakljucak o njegovom uticaju...

*

Van mreže plutonac

• 7 310
  • 77
  • mizantrop 100%
« Odgovor #7 poslato: 15:38:52, 10.Apr.2011. »
a kako si ga ti razumeo?

*

Van mreže Ch

• 12 178
  • 167
  • The start!
    • Facebook
    • Twitter
« Odgovor #8 poslato: 14:54:12, 13.Apr.2011. »
Zavisi od situacije...  Ako je Merkur u tvrdom aspektu sa Saturnom dobro je da Merkur bude u mekom sa Marsom npr..  Sve zavisi. Ako je Mars u vezi sa Merkurom tu su ishitrene reakcije ali i  odlicna pravovremena reakcija a npr Saturn - Merkur je odlican za analizu i detalje, takodje moze i znaciti gubljenje u analizi sitnica i manje bitnih stvari..

*

Van mreže plutonac

• 7 310
  • 77
  • mizantrop 100%
« Odgovor #9 poslato: 18:35:47, 13.Apr.2011. »
da,svakako daje opsirnost i zelju za razumevanjem gomile stvari,sto vise to bolje..
moj saturn-merkur aspekt jedino pluton pomaze,mekim aspektom na obe planete..isto vazi i u neptun-merkur odnosu..valjda zato radim na promeni tih "udara" na moj merkur..

Stranice: 1 2 3 »

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.

Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000