Kupoprodaja auta tokom vanrednog stanja

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 195
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 192
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Kupoprodaja auta tokom vanrednog stanja
« poslato: 16:03:11, 25.Apr.2020. »
Citat
Kada kupujete automobil sa auto-placa, tu je situacija nešto lakša, jer ne morate da pravite kupoprodajni ugovor i plaćate porez na prenos vlasništva.
Međutim, ako želite da kupite auto od fizičkog lica, odnosno ako želite da prodate svoj automobil, morate da overite kupoprodajni ugovor.

Notari su počeli da overavaju kupoprodajne ugovore za automobile. Ne možemo da garantujemo za sve, ali desetak notara su potvrdili da sve funkcioniše.

Naglašavamo da obavezno prvo pozovete telefonom kako biste zakazali dolazak i dobili druge informacije. Naime - procedura prijema stranaka nije ista kod svih.
Plaćanje poreza na prenos

Iako su šalteri poreskih uprava zatvoreni, moguće je platiti porez na prenos apsolutnih prava nad vozilom. To je moguće obaviti na dva načina: elektronskim putem ili slanjem poštom.

Slanje dokumentacije poštom

Poresku prijavu PPI-4 u papirnom obliku fizička lica mogu da podnesu putem pošte nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta, odnosno boravišta prodavca. Poresku prijavu PPI-4 možete da nađete u .pdf formatu klikom na ovaj link, odštampate i popunite ručno.

Obavezno se dostavlja i prateća dokumentacija:
1. Overen primerak kupoprodajnog ugovora - original (jedan je dovoljan),
2. Očitana saobraćajna dozvola,
3. Očitana lične karte kupca i prodavca.Elektronskim putem

Poreska prijava PPI-4 se može podneti u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave e-Porezi. U tom slučaju je neophodno da podnosilac poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat sa čipom izdatim od strane jednog od sertifikacionog tela u Srbiji.

Prilikom podnošenja prijave u elektronskom obliku prateća dokumentacija (overen kupoprodajni ugovor i saobraćajna dozvola) se u pdf, jpg. ili png. formatu dostavlja u prilogu prijave. Poreski obveznik poresku prijavu može podneti i elektronskim putem na imejl adrese za prijem podnesaka, čiji spisak možete pronaći na sajtu Poreske uprave.
Nadležna filijala na osnovu poreske prijave i dostavljene dokumentacije utvrđuje rešenjem poresku obavezu poreza na prenos apsolutnih prava. Poresko rešenje na zahtev poreskog obveznika može biti dostavljeno putem pošte ili putem elektronske pošte.

MUP - kako se obavlja prenos vlasništva, odjava i slično

Pošto ne rade šalteri, ostaje pitanje kako funkcioniše prenos vlasništva, odjava vozila od strane prethodnog vlasnika, dobijanje nove saobraćajne i tablica i slično.

Od MUP-a smo dobili sledeća objašnjenja:

Za vreme vanrednog stanja, lice koje je kupilo vozilo koje je registrovano u Srbiji može, preporučenom pošiljkom, nadležnom organu unutrašnjih poslova podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole zbog promene vlasnika vozila.
Ako je vozilo bilo registrovano u drugom registarskom području, a nije odjavljeno, novi vlasnik uz zahtev dostavlja i registarske tablice vozila i (umesto prethodnog vlasnika) može podneti zahtev za odjavu vozila.

U tom slučaju organ kome je podnet zahtev za promenu vlasnika, po službenoj dužnosti vrši odjavu vozila, donosi odluku o zahtevu za promenu vlasnika vozila i telefonskim putem kontaktira podnosioca u vezi uručenja potvrde o registraciji, registracione nalepnice i registarskih tablica.

Novi vlasnik uz zahtev treba da priloži: originale dokaza o vlasništvu i svih drugih propisanih dokaza; fotokopiju lične karte i da na zahtevu upiše broj kontakt telefona.

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)


Strah me čini jačim i boljim.
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
1 Odgovora
1695 Pregleda
Najnovije: 15:20:54, 04.Feb.2011.
medenica
5 Odgovora
4842 Pregleda
Najnovije: 06:39:19, 04.Dec.2012.
Zlajo
0 Odgovora
648 Pregleda
Najnovije: 00:01:19, 11.Dec.2014.
Miloš Mi.