Saveti za kupovinu telefona.

 • Odgovora: 0

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

*

Van mreže Miloš Mi.

 • *******
  Marketing menadzer
 • 5 202
 • Zahvaljeno: 41 puta
 • 192
 • Pol: Muško
 • Nije bitna masa nego izdržljivost :P
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
Saveti za kupovinu telefona.
« poslato: 12:37:58, 28.Avg.2016. »
Na šta treba obratiti pažnju!

Kod kupovine mobilnog telefona prvo treba odlučiti koji operativni sistem treba da ima telefon i ko treba da bude njegov proizvođač. Znači biramo Android ili Windows Phone, jer kad se o iPhone modelima radi - aktuelno je pet, šest generacija (od iPhone 4S itd) i svi su manje-više tu negde. Novo je bolje, ali u iOS svetu to nije toliko značajno koliko kod Android i Windows Phone modela.

Koliko para, toliko i muzuke!
Sledeća je - izbor proizvođača, a onda i odabir modela.

Šta je najvažnije:
- Ekran
- RAM
- Procesor (eventualno grafika, ako volite igre)
- Verzija softvera (važno za Android)
- Kvalitet izrade
- Kamera i
- Garancija.

1. Garancija

Ako kupujete nov uređaj morate dobiti dvogodišnju garanciju, a neki proizvođači nude PREMIUM i čak trogodišnju garanciju. Lepo je znati da ste zaštićeni od svake vrste nezgode ili kvara!

2. Kamera

Što više megapiksela nije zvezda vodilja za izbor, nego tehničke specifikacije - f/, odnosno otvor blende, količina svetlosti koju senzor dobija, veličina senzora, kao i optička stabilizacija kadra. Raspitajte se kod prodavca i na internetu pre odlaska u radnju o svakoj pojedinačnoj stavci kamere.

3. Kvalitet izrade

Izaberite mobilni telefon od kvalitetnih materijala. Takođe, ako znate da ćete telefon „vući“ baš svuda sa sobom, da nećete nositi futrolu ili u torbi (s ključevima, ne daj bože), onda razmislite o nekom koji je otporan na udarce, vodu i prašinu. Ima mnogo i takvih modela. Ako ste, ipak, nemilosrdan korisnik i ne pazite previše na uređaj, onda svakako odmah kupite i masku ili futrolu s novim telefonom.

4. Verzija softvera

Za Windows Phone ovo nije toliko bitno, jer svi modeli kad-tad dobiju poslednju verziju softvera ili neki “feature pack“. Ovo je veoma važno za Android - birajte uvek telefon s poslednjom aktuelnnom verzijom softvera! Posebno, ako kupujete proizvod manje poznatog benda za koji se ne zna da li će dobiti bilo kakvu nadogradnju. Kad je o Google-ovom sistemu reč, savetujemo da ne idete ispod KitKat verzije (4.4.2).

4. Procesor

Ne idite ispod četvorojezgarnog Qualcomm Snapdragona 200/400 ili njegovih konkurenata istog ranga, sa ne manje od 1.2 GHz. Vodite računa i o samim jezgrima, pitajte koja su, koliko su nova i da li uspevaju da izdrže i snažniji način korišćenja. Ovo se posebno odnosi na Android, jer je taj sistem sam po sebi takav da posle određenog vremena, kako se aplikacije gomilaju, počne da “fukće“ i da se bori sa zadacima.

5. RAM

I za windows phone i za androdi ne idite ispod 1gb.

6. Ekran

Ne preporučujemo ništa ispod IPS i novije matrice tog tipa. Najbolje da displej ima nekakvu zaštitu od habanja (Dragon Trail, Gorilla Glass…), kao i da rezolucija ekrana bude po mogućstvu HD (1.280 x 720 piksela).

A, baterija?! Naravno da je i ona važna, obratite pažnju na to koliko je jaka. Mada, ako vam nije problem da često punite telefon onda snaga baterija ne treba da vam bude razlog zbog kojeg niste kupili određeni model.


Strah me čini jačim i boljim.
 

 

Brzi odgovor Vam omogućava da pošaljete poruku bez učitavanja nove stranice.

Upozorenje: u ovoj temi nije pisano već više od 365 dana.
Ukoliko niste sigurni da želite da odgovorite, razmislite o pokretanju nove teme.


Maksimum znakova 20000; preostalih znakova: 20000

Related Topics

  Naslov teme / Započeo Odgovora Najnovije:
12 Odgovora
10083 Pregleda
Najnovije: 22:58:34, 13.Feb.2018.
andruid
0 Odgovora
1638 Pregleda
Najnovije: 15:09:17, 28.Sep.2009.
crvena
2 Odgovora
1894 Pregleda
Najnovije: 00:23:28, 07.Mar.2012.
web manijak